Reportáž z rozhledny
FOTO: autorka

Reportáž z rozhledny

26. 6. 2018

Reportáž z rozhledny a jejího blízkého okolí. Z rozhledny Doubravka, která byla nedávno otevřena v Praze 14. Místopisu moc nerozumím. Oficiálně se uvádí, že rozhledna se nachází v lesoparku Čihadla na Černém Mostě. Já jsem se k ní dostala od stanice autobusu 181, Kyje, kam jsem dojela od metra Rajská zahrada.

Ač jsem se snažila na cestu dobře připravit, po vystoupení z autobusu jsem se musela zeptat místní paní. Nikde žádná cedule, žádný ukazatel, názvy ulic dobře ukryty na vzdálenějších místech. Pokud byste si mysleli, stejně jako já, že rozhledna musí být odevšud vidět, mýlili byste se. Jukne na vás až asi v posledních sto metrech přibližně kilometrové cesty lesem do kopce.

Rozhledna vypadá ve skutečnosti lépe než na fotkách, které jsem viděla v tisku a na internetu.  Až na nezbytné kovové součásti je postavena ze dřeva: schodiště je z modřínu, nohy jsou z akátového dřeva. Vyhlídková podesta se nachází ve výšce 19 metrů. Vede na ni 98 schodů. Korouhev dosahuje do výšky 23,5 metru. Velmi dobře působí, že z celého schodiště je vidět na všechny strany.  Když jsem scházela ze schodů, rozhledna se ve větru mírně zachvěla. Napadlo mě, jak musí být lidem při zemětřesení.

Vodní plocha na jedné fotografii je Kyjský rybník. Pod kopcem teče Rokytka. Žádné pamětihodnosti ani významná zeměpisná místa z rozhledny neuvidíte. Přesto její návštěva stojí za to. Přístupna je celoročně a bezplatně. V Kyjích jsem vyfotila ještě krásný kostel svatého Bartoloměje. První zmínka o něm pochází z roku 1306.

U fotografií tentokrát neuvádím komentář. Nepotřebují ho.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.