Senioři v Praze představí Princeznu republiku
FOTO: Hana Moučková, starostka České obce sokolské

Senioři v Praze představí Princeznu republiku

1. 7. 2018

První červencový týden ovládnou hlavní město sokolové. Roční přípravy vyvrcholí všesokolským sletem. Na jeho průběh a zajištění jsme se zašli zeptat Hany Moučkové, starostky České obce sokolské.

Přípravy na XVI. všesokolský slet, který proběhne od 1. do 6.7.2018, právě vrcholí. Kolik župních sletů máte již za sebou?

Jsou to již desítky – celkem se odehraje 40 regionálních (tedy župních, oblastních a krajských) sletů, poslední se koná dne 24. června v Bystřici pod Hostýnem. Musím smeknout před tou spoustou organizátorů a dobrovolníků, díky kterým se takový počet akcí mohl odehrát. Na sletech cvičilo přes 30 000 cvičenců, další tisíce lidí se staraly o organizaci, nácviky, dopravu, zásobování, zdravotnické zajištění atd. Na nedostatek nadšených lidí si naštěstí Sokol nikdy stěžovat nemohl… A těší mě i zájem široké veřejnosti nejen o slety, ale i spoustu kulturních a dalších doprovodných akcí s nimi spojených. Velkým plusem letošního sletového období bylo také navázání úzké spolupráce s našimi partnery z dalších sportovních organizací, kteří se na našich akcích prezentují.

Můžete nám říct, kolik sokolů bude letos cvičit v celé republice celkem? A kolik se jich představí v Praze?

Celý projekt XVI. všesokolského sletu trvá zhruba rok a jeho součástí je mnoho doprovodných akcí. Odhadujeme, že se do nich aktivně zapojí skoro 100 000 sokolů. O regionálních sletech jsem mluvila, v Praze pak očekáváme přes 15 000 účastníků. Jen atraktivního sletového průvodu Prahou 1. července se podle našich odhadů zúčastní až 11 000 lidí, na hromadných cvičeních v Eden Aréně uvidí diváci na 14 000 cvičenců.

Sokol má mnoho příznivců i v zahraničí. Mnozí z nich přijedou do Prahy. Kolik jich bude cvičit v Edenu 5. a 6. 7. 2018? A jak bude vypadat jejich skladba?

Očekáváme na 1 500 účastníků ze zahraničí. Členové zahraničních sokolských jednot se zapojí do 11 sokolských skladeb, například sokolové ze Slovenska vystoupí ve společné česko-slovenské skladbě s názvem Spolu, která symbolicky uctí stoleté výročí vzniku československého státu. S úplně vlastní skladbou pak vystoupí v čtvrtečním – tedy večerním – programu dánská skupina z Gymnastikforening Ollerup.

Mohla byste našim čtenářům sdělit, s jakým rozpočtem na tuto akci počítáte a z jakých zdrojů bude financována?

Rozpočet celého projektu XVI. všesokolského sletu, o kterém jsem už mluvila, je lehce přes 70 milionů. Máme tři zdroje financování. Významnou část si platí sokolové sami - například už dva roky si každý ze 160 tisíc členů České obce sokolské kupuje tzv. sletovou známku, jejíž výtěžek jde na organizaci a potřeby XVI. všesokolského sletu. Každý účastník sletu pak platí tzv. účastnický poplatek, který je pro dospělého 600 korun. Máme také zdroje od našich marketingových partnerů. Tím největším je ČEPS, dále máme například Czechtourism, Ondrášovku, Českou poštu, Hlavní město Prahu. Třetím zdrojem jsou zdroje veřejné, např. podpora obcí a krajů regionálním akcím, tím nejpodstatnějším pak příspěvek Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva kultury.

Na každém sletu mají senioři vlastní skladbu. Jak je koncipována ta letošní a kolik seniorů ji bude cvičit?

Skladba Princezna republika je určena pro muže a ženy – seniory, kteří v ní na hudbu a písně Karla Hašlera v úpravě Ivana Zelinky vzdají poctu naší republice. I tradiční oblečení „věrné gardy“ podpoří tradici Sokola a význam výročí 100 let vzniku Československa. Cvičit ji bude skoro 1 200 cvičenkyň a cvičenců.

Je možné ještě získat vstupenky na závěrečné dny? A kolik stojí jedna?

Samozřejmě. Prodej vstupenek na oba programy již byl zahájen v síti Ticketportal a vybraných kamenných obchodech. Cena se pohybuje mezi 150–400 korunami, je také možné zakoupit zvýhodněný balíček na oba dny. Každý z obou programů bude totiž jiný a unikátní, takže ten, kdo uvidí oba programy, se rozhodně nebude nudit. Pro bližší informace o nákupu vstupenek i další informace o sletu doporučuji naše stránky slet2018.cz.

Jak velká je současná členská základna České obce sokolské?

Celkem jde asi o 160 000 lidí. Patříme tedy k těm vůbec největším sportovním organizacím v České republice. A mladých členů naštěstí rychle přibývá, takže o budoucnost Sokola nemám obavu. Nabízíme tradiční i netradiční sporty, mladí i staří u nás také oceňují, že nemusí dělat sport na vrcholové úrovni, ale jen si užít radost z pohybu a strávit čas s lidmi s podobnými zájmy.

Sokolové měli před rokem 1948 značný majetek v nemovitostech. Podařilo se vám dostat zpět většinu objektů?

Poměrně velká část – většinová - nemovitého majetku byla v rámci restitučního zákona navrácena. V současnosti je naprostá většina nemovitého majetku ve vlastnictví sokolských jednot, které tvoří Českou obec sokolskou; t. č. se jedná přibližně o 750 sokoloven a zhruba stejný počet dalších, většinou venkovních sportovišť. Průměrný věk našich nemovitostí je skoro 100 let, takže si asi dovedete představit, kolik úsilí a financí vyžaduje běžná údržba, případně opravy. Ale děláme to rádi, zachovat a rozvíjet odkaz našich sokolských předků je pro každého sokola povinností.


Božena Hažová

Sokol
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%