Psychologové: Nejvíce máme plno před Vánoci a letní dovolenou
Foto: autorka

Psychologové: Nejvíce máme plno před Vánoci a letní dovolenou

29. 6. 2018

Čas těsně před hromadnými výpravami za poznáním je prý jedním ze dvou období, kdy nejčastěji vyhledáváme pomoc u manželských poradců a rodinných psychologů.

„Před Vánocemi a před letní dovolenou máme v ordinaci plno. Jsou to naše dvě nejfrekventovanější období,“ prozradili mi na sklonku roku 2015 v živém vysílání pořadu Nezatloukat na vlnách Dvojky Českého rozhlasu dva bezkonkurenčně „vysmátí“ odborníci na mezilidské vztahy.

Mým hostem byl tandem psychologů: PhDr. Marta Boučková a Mgr. Alekos Kufudakis

On – jak už vyplývá z jeho jména – má řecké kořeny, typický nadhled i zjev. Ovšem jinak je rodák z Brna, kde se narodil svým řeckým rodičům, kteří tam v padesátých letech s mnoha dalšími krajany našli útočiště. A stejně jako jeho rodiče, tak i Alekos a Marta se poznali na studiích. „Psychologie je věda o selském rozumu,“ tvrdí s lehkou sebeironií sympatická doktorka filosofie, mediálně známá z mnoha pořadů. „Všichni naši spolužáci chtěli očividně řešit velké problémy. My ne. Nechtěli jsme být těmi intelektuály a navzdory tehdejší době jsme se pořád jen smáli. I tomu, čemu jsme neměli. A to nás nejvíc sblížilo,“ vysvětluje Marta. „Však mě ten smích v nesprávnou chvíli přišel draho, protože mi kvůli němu odložili státnice“, vzpomínal Alekos. Právě ta společná bezproblémová lehkost a smysl pro humor způsobily, že se do sebe zamilovali. Dnes jsou spolu rádi už více než třicet let a ani jeden z nich si nevzpomíná, že by kdy řešili nějaký vážný partnerský problém.

Ani svatba ani Vánoce
Přestože spolu žijí šťastně už tolik let, velká řecká svatba se zatím nekonala. Na otázku, proč tomu tak je, odpověděl Alekos se smíchem: „ No přece, protože jsme se chtěli vyhnout termínu „Naše tlustá řecká svatba“! „ A případně Na české svatbě 3… Nemáme totiž rádi institucializační ritualizaci“, dodala bez přeřeknutí Marta. „Jdeme si rádi svou vlastní cestou, nic nemusíme. Já nosím nejraději džíny a tričko, žádnou touhu po svatebních šatech ani potřebu zažít ten den D jsem nikdy nepocítila.“

Dokonce ani Vánoce neslaví tradičně. Jsou pro ně jen pouhým datem v kalendáři. Alekos tráví Štědrý den většinou v práci. Na kapra má alergii a odmítá se podřídit komerčnímu pojetí svátků. Marta povečeří se svojí částí rodiny a teprve potom se opět sejdou u jednoho stolu. Bez výčitek, bez hádek, v naprostém klidu a pohodě…

Paní doktorka Boučková ráda lyžuje, plave, hraje pétanque, čte detektivky a hraje karty nebo scrabble. Její muž Alekos tráví svůj volný čas na rybách a jezdí na chopperu. Kdysi společně i tancovali – samozřejmě řecké tance. A přestože jsou jejich aktivity zdánlivě rozdílné, daří se jim trávit společný čas k oboustranné spokojenosti. Na motorce jezdí spolu, lyžují, zahrají si spolu karty, ale na večírky ani návštěvy divadla si nepotrpí. „Je to pro nás, jako bychom byli v práci. Příliš mnoho psychologie na jevišti i v hledišti. To nás nebaví,“ shodli se oba psychologové. A s nostalgií zavzpomínali na kulturní zážitky svého mládí, kdy v létě bivakovali s Pražskou pětkou. 

Ve šlépějích moudrého dědečka
Velikou radostí nekonvenční dvojice manželských poradců je jejich dcera Sofia, v době vysílání pořadu osmnáctiletá studentka gymnázia. Zejména Alekova hruď se dme pýchou, když mluví o svých moudrých a vzdělaných předcích, jejichž geny Sofia získala. „Má analyticko –syntetické myšlení, vidí věci jinak než většina lidí a má už ve svém věku obrovský nadhled. Používá někdy až asociálně krutý humor a strašně ráda se pak řehtá,“ sype z rukávu charakteristiku své dcery. Její pradědeček byl velký řecký vzdělanec, mluvil osmadvaceti jazyky, a dědeček vědecký expert v oboru fyziky, kterou ovládá i Sofia. „Difuze vodíku do struktur paládia – to je jediná větička, kterou si z jejího učiva pamatuji,“ směje se Marta. „Je to naše sluníčko“, dodává láskyplně Alekos.

Nedostatek doteků
Povídání na téma nejčastějších problémů v partnerských vztazích nebylo příliš veselé. „Mladí lidé spolu přestávají umět komunikovat. Nedokážou vyjádřit své city přirozeným způsobem, všechno jen přes sociální sítě. Jediným citovým prvkem se stávají tzv. emo-ikony, smajlíci a jiné symboly v mobilních aplikacích. Vytrácí se kouzlo obyčejného lidského doteku…“ doplňovali se navzájem poradci. „Společnost ale nelze donekonečna zrychlovat neviditelnou rukou trhu. Jednou se systém zhroutí, Fénix povstane z popela a všechno začne od začátku.“ Oba psychologové se shodli ve svých zkušenostech a každodenních příbězích z poradny. A posluchačky, které se dovolaly do vysílání, tyto stesky odborníků jen potvrdily.

Bylo zapotřebí obrátit rozhovor směrem k naději. Proto zazněla poslední otázka a na ni odpověď, která měla povzbudit každého, kdo stojí o hezký a pokud možno trvalý vztah. Co je k němu zapotřebí?

„Nejdůležitější ze všeho je mít se rádi. Chtít být spolu a spolu se smát. Neztrácet odvahu a trpělivost. A hlavně se nenechat nikam natlačit.“

Recept z kalendáře
Na originální recept přímo od partnerské i profesní řecko-české dvojice nebyl čas, a proto jsem z našeho kalendáře s Recepty z Dámského klubu vybrala pro tuto příležitost mistrovské dílko zpěvačky Marthy Elefteriadu. Stejně jako Alekos Kufudakis je řeckého původu, vyrostla v Brně, také se věnuje psychologii, ale hlavně skvěle vaří.

Řecké kuře na oregánu
Kromě zpěvačky je Martha známá i jako výborná kuchařka a propagátorka řecké kuchyně. Přestože naše debaty se kolem jídla většinou netočily, o recept do kalendáře na rok 2005 jsem ji požádala. Prozradila mi tehdy své kuře na oregánu.

Omyté kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a na oleji osmahneme ze všech stran. Potom na kuře propasírujeme 2 rajčata, protlačíme 2 stroužky česneku a přidáme po lžičce máty a oregana. Podlijeme vínem a dusíme. Podle potřeby podléváme drůbežím vývarem, do kterého jsme předtím vymačkali šťávu z půlky citrónu. Až je maso měkké a šťáva pěkně hustá a voňavá, můžeme servírovat. S vaší oblíbenou přílohou nebo tradičně s bílou vekou.

Tak dobrou chuť a červen plný vůní, barev a letních lásek vám přeje

osobnosti psychika
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%