Ach, to jídlo! Jak vypadá zdravá strava pro seniory?
ilustrační foto: pixabay.com

Ach, to jídlo! Jak vypadá zdravá strava pro seniory?

3. 7. 2018

Existuje jedno téma, které spojuje všechny, bez ohledu na věk. Přestože člověk celý život něco jí (jinak by nežil), stále je jídlo nevyčerpatelnou studnicí námětů a inspirace. Stačí se podívat, kolik článků o jídle vzniká a hlavně se čte.

A tak si i já dovolím přispět svojí hrstkou do mlýna. Nechci moc rozumovat, přesto bych ráda shrnula pár užitečných tipů z hlediska zdravé stravy. Samozřejmě to však nic nemění na tom, že největší váhu má vlastní rozum a vlastní tělo, protože každý z nás je originál a nic se nedá nalajnovat…

Jak se liší zdravá strava pro seniory od té klasické?

To je otázka. Rozdíl není ani tak ve stravě jako v přístupu k ní. Je jasné, že senioři mají jiný životní styl než mladí, a životnímu stylu by se měla strava podřizovat. Jednoduše musíme mít energii na to, co během dne děláme. Organismus by neměl strádat nedostatkem živin, vitamínů a minerálů, s věkem je však k tomu náchylnější. Senioři by si tak měli příjem živin hlídat. I proto, že s věkem klesá chuť k jídlu a dochází i ke změnám chuťových a čichových buněk. Už nebývají tak citlivé jako dřív.

Samozřejmě je s vyšším věkem také vyšší riziko různých zdravotních potíží (třeba v podobě citlivějšího zažívání, pálení žáhy, nadýmání, zácpy) apod., ty je potřeba zohlednit. Na druhé straně je třeba říct, že právě zdravá strava může zdravotní potíže mírnit až zcela eliminovat.
Nevhodné stravovací zvyklosti člověka mohou provázet celý život, možná je seniorský věk právě tou dobou, kdy s tím něco dělat. Lepší kondice, vitalita a zdraví, které zdravá strava a životospráva vůbec slibuje, by měly být dobrou motivací. 

Jak na to? Jak zdravě jíst?

V první řadě je třeba říct, že nejde jen o jídlo, ale také o pití. Ano, tekutiny jsou pořád stejně důležité, ne-li více než jindy. Nejlepším nápojem nadále zůstává čistá voda (nejlépe pramenitá nebo odstátá kohoutková), hodí se i slabé bylinkové či ovocné čaje nebo voda dochucená trochou čerstvé ovocné šťávy. Právě díky vodě se živiny z jídla dostávají ke všem buňkám a orgánům těla. Díky vodě také dochází k odplavování škodlivin z tkání a správnému vylučování.

Cukry, tuky, bílkoviny

Ze všech tří základních makroživin – cukry (sacharidy), tuky, bílkoviny stojí za pozornost právě bílkoviny. Většinou řešíme právě cukry a tuky, ale na bílkoviny zapomínáme. Pokud omezujeme cukry a tuky, nezřídka s tím nevědomě omezujeme také bílkoviny, které pak organismu chybí. Právě bílkoviny jsou přitom nanejvýš důležité, zabraňují ztrátám svalové hmoty, kterou potřebujeme pro svoji aktivitu. Bílkoviny však v organismu mají ještě celou řadu dalších funkcí, například se podílí i na funkcích imunitního systému. To si málokdo uvědomuje.

Červené maso anebo uzeniny přitom patří k potravinám, které pro seniory nejsou to pravé. Právě maso je přitom považováno za hlavní zdroj bílkovin. Bílkoviny se však dají najít i jinde, třeba ve vejcích a mléčných výrobcích. Existují i rostlinné zdroje bílkovin, především luštěniny, sojové produkty (např. tofu) nebo ořechy a semena.

Ořechy a semena jsou také skvělým zdrojem zdravých tuků a nenasycených mastných kyselin. Třeba i v podobě rostlinného mléka nebo panenských olejů. Ne všechny tuky jsou zákonitě špatné, to ostatně platí i pro sacharidy.

Pokud jde o sacharidy, s těmi jednoduchými bychom to neměli přehánět v žádném věku. Sacharidy však nemusejí mít jenom podobu bílého cukru, který se dnes označuje jako bílý zabiják. Složené sacharidy představují vlákninu, která podporuje správné zažívání.

Vitamíny a minerály

A pak jsou tu ještě vitamíny a minerály, které bychom si měli dopřát. Bude to zejména vitamín C a vitamíny skupiny B, nezbytné pro činnost nervů, svalů nebo imunitu. Z minerálů to bude vápník, hořčík, železo nebo zinek.

No a pak je tu také vitamín D, který se vytváří v pokožce prostřednictvím slunečního záření. Přestože je tento článek o stravě, tak nejenom stravou je člověk živ. Ale o tom zas někdy příště.

Můj příběh
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.