Arcibiskup Dominik Duka
obdržel Řád čestné legie

Arcibiskup Dominik Duka
obdržel Řád čestné legie

20. 9. 2012

Pražský arcibiskup Dominik Duka obdržel nejvyšší francouzské vyznamenání Řád čestné legie, které mu předal francouzský velvyslanec Pierre Lévy. Francie ocenila zejména zásluhy a osobní nasazení kardinála Duky v boji proti totalitnímu režimu.

Duka, který hovoří francouzsky a udržuje kontakty s francouzskou církví, ve svém děkovném projevu uvedl, že jeho vztah k Francii vychází z rodinné tradice a připomněl řadu francouzských politiků, umělců i duchovních, které obdivuje. Mimo jiné jmenoval Dominika Henriho Lacordaira a další obnovitele dominikánského řádu, kteří ho přivedli k Jeruzalémské bibli. Právě Duka se stal v době komunismu jedním z iniciátorů českého překladu této bible, která je považována za jedinečné dílo katolické biblistiky 20. století.

Řád čestné legie se uděluje za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ, v roce 1802 jej založil Napoleon Bonaparte. Mezi české nositele tohoto vyznamenání patří například Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel, malíř František Kupka, hudebník Antonín Rejcha, letec František Fajtl či spisovatel Milan Kundera.

církev vyznamenání
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...