Poznáte tento zámeček?
Foto: autor

Poznáte tento zámeček?

7. 7. 2018

Dnes hodně těžká hádanka. Podle obrázků asi nepoznáte. Ale napovím, a najednou to bude snadné. (A bacha, mám kecavou náladu.)

Objekt se nachází ve východních Čech a je zdevastovaný, nevyužívaný, opuštěný a chátrající – tak jako desítky podobných malých zámků v celé ČR. Stojí v obci, v níž v letech 1830-33 dlela Božena Němcová. Ta jen o dva roky dříve přivítala (údajně jako osmiletá) na Starém Bělidle u Ratibořic svoji babičku, které tehdy bylo 55 let (podle filmu to vypadalo, že jí je k 80). O tuto „dobrou stařenku“ (jak B. N. psala) se chtěla postarat její dcera, která, jak víte, přišla (údajně) do jiného stavu s Rakušanem Johannem Pankelem, který byl kočím ve Vídni, a musela si ho vzít, resp. on ji, když už bylo Barunce několik měsíců. Pravděpodobně to však bylo tak, že Barunka nebyla dítětem ani jednoho z nich a jistá paní Zaháňská zařídila, aby si Barunku osvojili a pak se vzali. Barunka byla totiž ve skutečnosti pravděpodobně dceruškou sestry K. Zaháňské, avšak „levobočkem“, který se tehdy dával běžně pryč do jiné rodiny, avšak s pokračující podporou skutečným rodičem. A k tomu si panstvo objednalo oba adoptivní rodiče. To jsem si pěkně zadrbal!

 Teď zpátky k hádance. Obec na Černém potoku má asi 700 obyvatel. Na místě zámku bývala od 14. století tvrz místního pána. Na začátku 16. století se stal držitelem Jan Chvalkovský. Zámek sám pochází někdy z poloviny 18. století. Do historie zámku zasáhla Kateřina Zaháňská, kterou znáte opět z Babičky. (Musím upozornit ty, kteří si na základě četby Babičky myslí, že byla kněžna - ne, byla to vévodkyně, což byl tehdy velký rozdíl). A taky se sázím, že vám vrtá hlavou, jak mohla – dokonce na zámku! – dlet malá Barunka, když přece měla skotačit se svou babičkou na Starém Bělidle. Ale ve skutečnosti to tak bylo, Barunka tam byla s Hochem, což nebyl její hoch, nýbrž příjmením Hoch a pracoval na zámku. Čím byl? Přece obročním (neplést si s poklasným! to byste tomu dali! Poklasný pomáhal na dvoře či statku ve funkci operativního manažera, to na i60 jistě všichni víme). Barunka tam však nechodila do školy, tak jako později pět jejích sourozenců, chodila pouze do rodiny pana učitele. Našla v něm však vzor pro svou pozdější povídku Pan učitel. A právě v těchto letech se zažehla její spisovatelská budoucnost a zájem o literaturu.

 V hluboké totalitě vyhlásila celosvětová organizace pro vzdělávání, vědu a kulturu UNESCO rok 1962 rokem Boženy Němcové. To byla příležitost k odhalení její busty blízko zámku (viz fotka). Tady opět musím odbočit. Když jsem si připravoval podklady pro tento článek, zarazilo mě, že Barunka nemusela chodit do školy, která přece byla povinná, ačkoliv jí bylo 10 let. Narodila se údajně v únoru 1820, její údajní rodiče se vzali v létě 1820. Historické prameny ukazují, že musela být starší, pravděpodobně o tři roky. Možná si vymyslela jak svůj věk, tak to, jak malá byla, když babička na Bělidlo přijela.

 Když to shrnu a přidám, co vyzkoumali historici: Barunka ze Starého Bělidla skutečně na tři roky odešla na tento zámek, a to hlavně proto, že ji její (asi nevlastní) matka Pankelová nechtěla. Avšak nebylo jí zde 10-13, nýbrž spíš 13-17 let, což naznačuje i náklonnost místního hocha (s malým h), jinocha, který by se o tam malou asi neucházel. (Koukněte na článek z roku 2017:  https://bit.ly/2tV5aD6).

 

Nevím, kdo je dnešním majitelem, ale mohl by se již začít stydět, neboť vnitřek je celý v rozvalinách (na jedné fotce vidíte skrz celý zámek) a při mé návštěvě se mi nezdálo, že by se tam pracovalo. Jo a ještě si trochu zadrbu: představte si, že v místním pivovaru dělal sládka otec Bedřicha Smetany. To je bomba, co? Viděli se snad malý Bedřich s malou Boženkou? Neskládal pro ni polky a ona pro něho básně? Bohužel, v žádném případě. Psal jsem dnes bulvárním stylem, ale poskytl jsem vám všelijaká fakta. Obroční Hoch, pobyt Barunky, avšak nechození do školy, vévodkyně místo kněžny, jméno držitele panství i to nemanželské ubožátko, všechno sedí podle skutečnosti. Jen ten zámeček, to jméno obce, to je záhada… 

 

(Pozn. Všechny fotky jsou moje a čerstvé. Jel jsem na kole navštívit svou tchyni a na 106. km jsem hledal záminku k zastavení. A teď dvě a půl hodiny píšu a ověřuju, tak mi snad prominete netradiční styl hádanky.) 

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.