Lidé na sklonku života nejvíc
litují, že neměli dost odvahy

Lidé na sklonku života nejvíc
litují, že neměli dost odvahy

21. 9. 2012

Málo odvahy žít podle svých představ, příliš mnoho práce, málo času na své blízké a ztráta přátel. To jsou nejčastější věci, kterých lidé před smrtí nejvíce litují, uvádí ve své knize australská spisovatelka Bronnie Wareová. Kniha, která se stala světovým bestsellerem, se nyní dostává i na pulty českých knihkupectví.

Wareová vyměnila kariéru v bance za péči o umírající. Během doby, kdy o ně pečovala, zjistila, že téměř každý člověk, o nějž se starala tři až dvanáct týdnů před smrtí, nejvíce litoval, že neměl odvahu žít opravdu podle sebe, nikoliv podle očekávání druhých.

Lidé na sklonku života také litovali, že příliš mnoho pracovali nebo že neuměli odvahu vyjádřit své city. Líto jim také bylo, že si neudrželi přátele. „Kéž bych si dovolil(a) být v životě šťastnější,“ uvádí autorka jako jedno z pěti nejčastějších přání.

„Se svými pacienty jsem poznala, že člověk hodně roste, když čelí smrti. Naučila jsem se nikdy nepodceňovat lidskou kapacitu růstu. Některé změny byly neobyčejné. Každý z klientů čelil různým emocím – popření, strachu, výčitkám a nakonec přijetí. Každý z nich našel před smrtí mír, úplně každý z nich,“ zdůrazňuje Wareová.

Ve své knize především dokládá, že nemá smysl čekat na vzdálenou budoucnost, ale raději žít aktivně tady a teď. Heslo "Carpe diem" se podle ní nesmí odkládat.

Autorka provází čtenáře jednotlivými příběhy lítosti a ukazuje jim důsledky, ke kterým nečinnost může vést. Na konci však dokládá, jak obrovský a spásný smysl má nalezení sil a odvahy ke změně. A to v kterémkoli věku.

život
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.