Prázdninový tip - Jizerské hory
Foto: autorka

Prázdninový tip - Jizerské hory

9. 7. 2018

Jizerské hory - to je široký pojem. Vždyť se rozkládají v území vymezeném zhruba Ještědským hřebenem z jihu, Lužickými horami na západě a majestátními Krkonošemi na straně východní. Na severu pro nás jaksi končí hranicí s Polskem, ta však nemůže přírodě zabránit v tom, aby státní hranici nerespektovala a Jizerské hory zavedla i k našemu severnímu sousedovi. Však i nejvyšší hora Wysoka Kopa s výškou 1126 m není na našem, nýbrž na polském území. U nás je nejvyšší horou Smrk, vysoký 1124 m. Krajinu si můžete prohlédnout z rozhledny na něm, žádná silnice k ní ale nevede, musíte si tam vystoupat pěkně po svých.

Z uvedeného je jasné, že tato moje stať nemůže obsáhnout všechny možnosti turistiky v Jizerských horách. Ty každopádně uspokojí každého turistu jak v zimě, tak v létě kilometry turistických cest, obohacených četnými rozhlednami. Jizerskou magistrálou se můžete v zimě prohánět na běžkách a v létě na kole. Výhledy si však podle mého názoru nejlépe vychutná turista pěší, neboť ten má čas hledět kolem sebe, vnímat všemi smysly přírodu protkanou roubenkami, voňavý les a rozkvetlé louky.

Mám pro vás několik tipů. Začněme stylově pod nejvyšší horou - Smrkem. A protože nejlépe se cestuje s plným žaludkem, zastavíme se v Libverdě. Tady jsou nejen známé lázně, ale také restaurace Obří sud. Ta svému účelu slouží už od roku 1931 a věřte, že se v útrobách obrovského dřevěného sudu najíte velmi dobře. Z terasy máte krásný výhled nejen na Smrk, ale i na celý hlavní hřeben Jizerských hor. Posilněni na cestu se můžete vydat za kulturním zážitkem na hrad a zámek Frýdlant nebo zážitkem duchovním do Hejnic a prohlédnout si nejznámější poutní místo Jizerských hor - chrám Navštívení Panny Marie z let 1722-29.

Chcete-li vidět hodně vody, můžete se vydat k přehradám Souš nebo Josefův Důl. Nepočítejte však, že byste se v nich mohli vykoupat. Obě jsou zásobárnami pitné vody a z toho důvodu v nich koupání není dovoleno.

Dovoleno či přímo záhodno naopak je vystoupat aspoň na některé z četných jizerskohorských rozhleden, ať těch tradičních či docela nových.

Nejprve se vydáme na kamennou rozhlednu Černá Studnice, postavenou v roce 1905 na Černostudničním hřebeni (869 m n.m.). Autem můžete dojet až k ní z Dolní Černé Studnice. Turistické cesty k ní vedou ze všech stran, např. ze Smržovky. Jako na dlani z ní máte Jablonec nad Nisou, převážnou část Liberce s Ještědem, Jizerské hory i Krkonoše a znovu Trosky, Bezděz i Ralsko. Pěkná hřebenová cesta vede po celé délce Černostudničního hřebene přes Muchov. Cestou můžete sbírat borůvky a sejdete v Tanvaldu. Projdeme městem a vydáme se opět vzhůru.

Zastavíme se až v Příchovicích u restaurace U Čápa. Je jen na vás, jestli se nejprve občerstvíte v restauraci s krásným výhledem a k dobrému jídlu přidáte pivo, které se tu vaří a pak vystoupáte na rozhlednu, nebo to uděláte naopak. Dřevěná rozhledna Maják tu stojí od roku 2013 a je nejmladší jizerskohorskou rozhlednou. Je nerozlučně spojena s postavou českého génia Járy Cimrmana a schody na rozhlednu vedou přímo z muzea Járy Cimrmana, vybaveného nejrůznějšími předměty z jeho pozůstalosti. Až se vynadíváte a vynadivíte, vylezete nahoru a před sebou budete mít Černostudniční hřeben, Ještěd, Kozákov, Jizerské hory, Železnorudsko, Příchovice. Ale co to vykukuje z lesa tamhle na tom kopci za Příchovicemi, co vypadá jako ořezaná tužka? Ano, samozřejmě. Z Majáku už to máme jen kousek na Štěpánku, a proto se tam neprodleně vydáme.

Štěpánka na vrchu Hvězda (959 m n.m.) nad Příchovicemi je nejstarší jizerskohorskou rozhlednou, vystavěnou v  novogotickém stylu a slouží svému účelu už od roku 1892. S přehledem z ní přehlédnete celé Krkonoše, dohlédnete k přehradě Souš a hoře Jizera a docela dobře jsou vidět i např. Trosky nebo Bezděz. Nezapomeneme si vyfotit kamenný kříž za rozhlednou, vyfotit se u rozhledny a můžeme sestoupit dolů do známého turistického střediska Kořenova. Naši pozornost určitě upoutá nádherná Tesařovská kaple s malým hřbitůvkem, kterou zbudovali místní evangelíci v roce 1909 a nedaleko od ní se nacházející řopík.

Poslední rozhledna, na kterou vás pozvu, se jmenuje Bramberk. Dostanete se k ní po silnici od Horního Maxova. Rozhledna je bytelná kamenná stavba z roku 1912 a uvidíte z ní opět Jizerské hory, Krkonoše, Černostudniční hřeben  a počítat můžete domy v Jablonci nad Nisou.

O Jizerských horách a mnoha jejich tvářích by se dalo napsat mnoho stránek, pro dnešek se však, prosím, spokojte s těmito mými několika tipy.

 

 

cestování Soutěž: Prázdninový tip
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.