Hádky kvůli penězům. Častý problém v rodinách
Ilustrační foto: ingimage.com

Hádky kvůli penězům. Častý problém v rodinách

7. 7. 2018

Co je nejčastějším důvodem hádek v rodinách? Finance. Ne nadarmo se říká, že když jde o majetek, projeví se charaktery. Sporů mezi generacemi kvůli nemovistostem a financím přibývá.

Psychiatrička Tamara Tošnerová, která se specializuje na problémy starších lidí, ve své knize Jak si vychutnat seniorská léta upozorňuje: "V současnosti dochází často ke generačním konfliktům ze strany dětí kvůli majetku. Typická situace: Po smrti staršího muže, po němž zůstala partnerka z nového vztahu, se na ni slétnou děti z dřívějšího mužova vztahu jako supi. Vztah k tatínkově partnerce po jeho smrti bývá od jeho dětí negativní bez ohledu na věk. Mám v péči řadu žen, které jsou akcemi takových supů značně nedptány."

Nepříjemné tahanice

Výsledkem situací, které psychiatrička dobře zná, jsou nechutné tahanice o majetek. Podobnou zkušenost mají v jedné rodině z Ostravska. Třiasedmdesátiletý Karel nedávno náhle zemřel na infarkt. Jeho dvě dcery z prvního manželství přišly pár dnů po jeho smrti za jeho ženou s tím, že žádají, aby jim vydala všechny jeho obrazy. Karel byl totiž sběratel a sám rád maloval. "Chtějí i obrazy, které mi věnoval. Například jeden mi koupil k mým padesátým narozeninám od našeho společného kamaráda malíře. Ony se nestydí po mně chtít, abych všechny obrazy nechala ocenit u soudního znalce, prodala je a pak se s nimi rozdělila. Já k nim mám přitom citovou vazbu a vím, že některé Karel kupoval výhradně pro mě. Kromě toho, já děti nemám, takže jsem stejně zamýšlela vše věnovat rodinám jeho dcer, protože s Karlovým vnukem a vnučkou jsme vycházeli mnohem lépe než s jeho dcerami," vypráví vdova Blanka.

Nevlastní dcery ji však nemilosrdně ženou do nejistoty a trápení. Hrozí jí soudem. "Kdyby se nechovaly jako hyeny, stejně by vše zůstalo jejich rodinám. Takhle mám chuť všechno prodat, část jim dát a odstěhovat se co nejdál, ať s nimi nemám nic společného," říká Blanka se slzami v očích. V této těžké situaci navíc musí obtížně zjišťovat jaký majetek její Karel vlastně má. Byl tajnůstkář a ona se o finance nikdy moc nezajímala. Takže přišla na to, že jim dluží jejich kamarád, který se ke splácení nemá. Přišla i na to, že Karel doplácí půjčku, o které netušila, vypůjčil si na rekonstrukci střechy na chatě. Teď musí splácet za něj. Ale také přišla na to, že má slušnou sumu uloženou v akciích. "Vůbec nevím, co vlastně musím jeho dcerám říct a dát, děsím se toho, co se bude dít při dědickém řízení," přiznává.

Tajné účty

Agentura Ipsos dělala velký výzkum na téma rodinné finance. Ptala se ve třinácti evropských zemích, nakolik jsou k sobě lidé otevření v rodinách v otázkách peněz a majetku. Téměř pětina Čechů uvedla, že má tajný účet, o kterém partner neví. Tři z deseti Evropanů, kteří žijí v partnerství či manželství, uvedli, že co se týká peněz, rozhodně k partnerovi či partnerce upřímní nejsou.

Další konkrétní příklad. Když šla učitelka Helena z Prahy do penze, řekla manželovi, že by si měli udělat přesný plán, jak budou nakládat s penězi, když jsou už oba v důchodu. Z které penze budou co platit, ze které něco odkládat, v čem se omezí a tak dále. Souhlasil, ale nakonec vše probíhalo tak, že stejně nevěděla, jak muž se svými penězi nakládá. Nedávno zjistila, že z jejich společných úspor půjčil svému synovi z prvního manželství sto tisíc. Když potřebovala peníze na nové zuby, naznačila, že by jim snad mohl částku konečně aspoň začít splácet.

Nevlastní syn se urazil, naštval se i její muž. "Řekli, že se o to nemám starat, že je to jen mezi nimi. Přitom to ale byly peníze mého muže, a půjčit je mohl díky tomu, že já dobře hospodařím a šetřím. A teď, když výjimečně potřebuju větší částku, peníze pro mě nejsou," zlobí se Helena.

Pořádek dělá přátele

Na schopnosti vycházet spolu v otázce financí se zpravidla projeví, v jakém stavu rodina je. Když funguje, obvykle se kvůli majetkových záležitostí dokáže domluvit. Když v ní něco skřípe a dojde na otázku peněz, běda, problémy vybublají na povrch a ukážou se ve své plné síle.

"Často se  jedná o složité případy, když žena zdrcená ztrátou partnera musí navíc řešit ještě problémy s jeho rodinou. A možnost obrany je v takových případech složitá," říká Tamara Tošnerová. Případů, kdy se rodina rozhádá kvůli peněz, přibývá i proto, že čím dál méně lidí prožívá život pouze v jednom manželství. Běžné se stalo mít více vztahů a tedy i děti z různých vztahů. Bohužel, jen málokdy se stává, aby děti z prvního vztahu vycházely dobře s těmi ze vztahu druhého, navíc ještě s novou partnerkou otce či partnerem matky.

Nezbývá proto nic jiného, než mít v otázkách financí co možno největší pořádek. Napsat závěť taky rozhodně neuškodí. Protože nikdo asi nechce, aby člověk, po jehož boku jsme žili, měl po naší smrti o jedno trápení víc a to kvůli tak nepříjemným věcem jako jsou hádky o majetek.

rodina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%