Hádky kvůli penězům. Častý problém v rodinách
Ilustrační foto: ingimage.com

Hádky kvůli penězům. Častý problém v rodinách

7. 7. 2018

Co je nejčastějším důvodem hádek v rodinách? Finance. Ne nadarmo se říká, že když jde o majetek, projeví se charaktery. Sporů mezi generacemi kvůli nemovistostem a financím přibývá.

Psychiatrička Tamara Tošnerová, která se specializuje na problémy starších lidí, ve své knize Jak si vychutnat seniorská léta upozorňuje: "V současnosti dochází často ke generačním konfliktům ze strany dětí kvůli majetku. Typická situace: Po smrti staršího muže, po němž zůstala partnerka z nového vztahu, se na ni slétnou děti z dřívějšího mužova vztahu jako supi. Vztah k tatínkově partnerce po jeho smrti bývá od jeho dětí negativní bez ohledu na věk. Mám v péči řadu žen, které jsou akcemi takových supů značně nedptány."

Nepříjemné tahanice

Výsledkem situací, které psychiatrička dobře zná, jsou nechutné tahanice o majetek. Podobnou zkušenost mají v jedné rodině z Ostravska. Třiasedmdesátiletý Karel nedávno náhle zemřel na infarkt. Jeho dvě dcery z prvního manželství přišly pár dnů po jeho smrti za jeho ženou s tím, že žádají, aby jim vydala všechny jeho obrazy. Karel byl totiž sběratel a sám rád maloval. "Chtějí i obrazy, které mi věnoval. Například jeden mi koupil k mým padesátým narozeninám od našeho společného kamaráda malíře. Ony se nestydí po mně chtít, abych všechny obrazy nechala ocenit u soudního znalce, prodala je a pak se s nimi rozdělila. Já k nim mám přitom citovou vazbu a vím, že některé Karel kupoval výhradně pro mě. Kromě toho, já děti nemám, takže jsem stejně zamýšlela vše věnovat rodinám jeho dcer, protože s Karlovým vnukem a vnučkou jsme vycházeli mnohem lépe než s jeho dcerami," vypráví vdova Blanka.

Nevlastní dcery ji však nemilosrdně ženou do nejistoty a trápení. Hrozí jí soudem. "Kdyby se nechovaly jako hyeny, stejně by vše zůstalo jejich rodinám. Takhle mám chuť všechno prodat, část jim dát a odstěhovat se co nejdál, ať s nimi nemám nic společného," říká Blanka se slzami v očích. V této těžké situaci navíc musí obtížně zjišťovat jaký majetek její Karel vlastně má. Byl tajnůstkář a ona se o finance nikdy moc nezajímala. Takže přišla na to, že jim dluží jejich kamarád, který se ke splácení nemá. Přišla i na to, že Karel doplácí půjčku, o které netušila, vypůjčil si na rekonstrukci střechy na chatě. Teď musí splácet za něj. Ale také přišla na to, že má slušnou sumu uloženou v akciích. "Vůbec nevím, co vlastně musím jeho dcerám říct a dát, děsím se toho, co se bude dít při dědickém řízení," přiznává.

Tajné účty

Agentura Ipsos dělala velký výzkum na téma rodinné finance. Ptala se ve třinácti evropských zemích, nakolik jsou k sobě lidé otevření v rodinách v otázkách peněz a majetku. Téměř pětina Čechů uvedla, že má tajný účet, o kterém partner neví. Tři z deseti Evropanů, kteří žijí v partnerství či manželství, uvedli, že co se týká peněz, rozhodně k partnerovi či partnerce upřímní nejsou.

Další konkrétní příklad. Když šla učitelka Helena z Prahy do penze, řekla manželovi, že by si měli udělat přesný plán, jak budou nakládat s penězi, když jsou už oba v důchodu. Z které penze budou co platit, ze které něco odkládat, v čem se omezí a tak dále. Souhlasil, ale nakonec vše probíhalo tak, že stejně nevěděla, jak muž se svými penězi nakládá. Nedávno zjistila, že z jejich společných úspor půjčil svému synovi z prvního manželství sto tisíc. Když potřebovala peníze na nové zuby, naznačila, že by jim snad mohl částku konečně aspoň začít splácet.

Nevlastní syn se urazil, naštval se i její muž. "Řekli, že se o to nemám starat, že je to jen mezi nimi. Přitom to ale byly peníze mého muže, a půjčit je mohl díky tomu, že já dobře hospodařím a šetřím. A teď, když výjimečně potřebuju větší částku, peníze pro mě nejsou," zlobí se Helena.

Pořádek dělá přátele

Na schopnosti vycházet spolu v otázce financí se zpravidla projeví, v jakém stavu rodina je. Když funguje, obvykle se kvůli majetkových záležitostí dokáže domluvit. Když v ní něco skřípe a dojde na otázku peněz, běda, problémy vybublají na povrch a ukážou se ve své plné síle.

"Často se  jedná o složité případy, když žena zdrcená ztrátou partnera musí navíc řešit ještě problémy s jeho rodinou. A možnost obrany je v takových případech složitá," říká Tamara Tošnerová. Případů, kdy se rodina rozhádá kvůli peněz, přibývá i proto, že čím dál méně lidí prožívá život pouze v jednom manželství. Běžné se stalo mít více vztahů a tedy i děti z různých vztahů. Bohužel, jen málokdy se stává, aby děti z prvního vztahu vycházely dobře s těmi ze vztahu druhého, navíc ještě s novou partnerkou otce či partnerem matky.

Nezbývá proto nic jiného, než mít v otázkách financí co možno největší pořádek. Napsat závěť taky rozhodně neuškodí. Protože nikdo asi nechce, aby člověk, po jehož boku jsme žili, měl po naší smrti o jedno trápení víc a to kvůli tak nepříjemným věcem jako jsou hádky o majetek.

rodina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%