Proč je vláknina důležitá a z jakých potravin ji nejlépe získat?
Ilustrační foto: pixabay.com

Proč je vláknina důležitá a z jakých potravin ji nejlépe získat?

9. 7. 2018

Zajímáte-li se o zdravý životní styl, pak vám pojem vláknina nebude tak úplně cizí. Pokud navíc dbáte o vyvážený jídelníček, pak je naprosto jednoznačné, že si příjem vlákniny pečlivě hlídáte. Víte ale, proč je tato látka pro lidský organismus tak moc důležitá a z jakých potravin ji lze získat?

Vlákninou se rozumí složka potravy obsažená v obilovinách, ovoci a zelenině, která naším tělem prochází prakticky v nezměněné podobě a poskytuje tělu minimum energie. Přesto je pro lidský organismus nepostradatelná, neboť příznivě ovlivňuje trávení a její konzumace může pomoci i s přebytečnými kily.

Proti cholesterolu i hemeroidům
Vláknina však neexistuje pouze jedna a lze ji dělit podle několika různých hledisek. Tím nejzásadnějším je dělení dle rozpustnosti ve vodě, a sice na rozpustnou a nerozpustnou, přičemž všechny rostliny obsahují oba typy avšak v jiném poměru. Nerozpustná vláknina pomáhá proti zácpě, zmírňuje projevy hemeroidů, napomáhá správnému trávení a příznivě působí také jako prevence proti rakovině střev, kdy díky zvýšené rychlosti průchodu potravy trávicím ústrojím snižuje čas, po které mohou toxiny na střeva negativně působit. Najít jí můžeme v pšeničných otrubách, celozrnných pokrmech, ovoci, zelenině a ořeších. Rozpustnou, neboli měkkou vlákninu pak obsahují například hrušky a jablka, dále luštěniny, brambory, houby, ječmen nebo sojové produkty.

Při její konzumaci je nutné tělu dodávat zvýšené množství tekutin, neboť na sebe váže vodu a snadno bobtná, čímž podporuje peristaltiku střev a snazší vyprazdňování. Při nedostatečném pitném režimu však může vysoký příjem vlákniny způsobit dokonce zácpu, je proto důležité si příjem tekutin i vlákniny pečlivě hlídat.

Proč běžná konzumace někdy nestačí?
Doporučená denní dávka vlákniny je stanovena na 30-35 gramů. Velké procento populace však vlivem moderního stravování formou fast foodů a nezdravých pochutin na denní dávku nedosáhne a velice podobně jsou na tom také jedinci, kterým v jídelníčku převládá živočišná strava nebo pokrmy z bílé mouky. Pokud se vám ani prostřednictvím vyváženého jídelníčku nedaří dlouhodobě dosáhnout optimálního příjmu, zaměřte se na konzumaci potravinových doplňků s vysokým obsahem vlákniny jako je například psylium nebo rostlina moringa olejodárná.

Moringa navíc obsahuje širokou škálu vitaminů B a komplex živin a antioxidantů ve zcela přirozené formě, které tělo dokáže bez problému zpracovat, její konzumací tak svému tělu zajistíte komplexní koktejl zdraví prospěšných látek. Tento rostlinný produkt je k dostání v eshopech ve formě tablet, čajů nebo čistého prášku, který je možný přidávat do polévek, kaší, jogurtů či ovocných a zeleninových smoothies.

Autor: Redakce Zpět na homepage
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.