Menorca a Formentera: Ostrovy pro náročnější
Ilustrační foto: pixabay.com

Menorca a Formentera: Ostrovy pro náročnější

11. 7. 2018

Z Baleárského souostroví, které tvoří společně s Mallorcou a Ibizou, jsou nejméně známé, nejvíce zajímavé a také nejdražší. Tedy bráno z pohledu průměrného českého turisty. Ale to neznamená, že je zbytečné se o ně zajímat.

Jsou to místa, na která se nezapomíná a když člověk ví co a jak, dá se i na Menorce prožít nádherná dovolená, která nikoho finančně nezruinuje. Co je podstatné, právě na ní jsou mimořádně přátelští k turistům - seniorům.

Formenteru ocení cyklisté a turisté 

Začneme Formenterou, nejmenším ostrovem Baleár. Donedávna přímo na ni české cestovní kanceláře turisty nevozily, zpravidla se dala poznat jen v rámci výletu. Ideálně z nejbližší Ibizy, která je vzdálena jen osm kilometrů. Teď se už v nabídkách některých cestovek objevila, dostat se na ní dá také s německými cestovními kancelářemi. Jednoduše řečeno, je to nádherné místo, ideální pro ty, kteří dávají přednost přírodě, klidu, ale také si rádi vyrazí do městečka, které je rušné, ale neztratilo kouzlo typických španělských vesnic.

Na Formenteru rádi vyrážejí cyklisté a je vhodná zejména pro lidi, kteří holdují turistice. Ideální doba na její návštěvu je září, kdy moře je ještě teplé, ale vlna veder už zpravidla nehrozí. Střediskem je městečko Es Pujols, vhodné je vybírat ubytování mu co nejblíže, protože jej obklopují krásné pláže a zároveň v něm není nuda. Jak už jsme zmínili, kdo si rád půjčí kolo, měl by Formenteru zařadit mezi své cíle. Narozdíl od přelidněných turistických středisek, jsou na tomto ostrově domorodci vstřícní, příjemní. Turisty neberou jako ty, na kterých je třeba přes léto co nerychleji a co nejvíce vydělat, takže se vám na cyklovýletě klidně může stát, že vás místní pozvou jen tak na terasu, načepují vám vodu, dají misku oliv a budou si chtít jen tak popovídat: Odkud jste? Jak se žije v Česku a tak. 

Na Formeneteře najdeme jak apartmánové domy tak velké hotelové komplexy a vpodstatě na ní není místo, které by nešlo doporučit. Zkrátka, na Formenteře neexistuje nehezká, natož špinavá pláž. Prostě tam takové nejsou. Ale počítejme s tím, že pod dvacet tisíc na osobu tady dovolenou nepořídíme.

"Seniorfriendly"hotely na Menorce

Za destinaci, která se řadí mezi ty luxusnější je považován také další Baleárský ostrov Menorca. Na ten létají přímé lety z Prahy, nabízí ji více cestovních kanceláří a také ona je vhodná pro turisty. Platí u ní to, co u menší sestry Formentery: Má nádherné pláže, divokou přírodu, ale také luxusní hotelové komplexy pro náročné. Pozornost jí je třeba věnovat proto, že některé cestovky právě Menorcu nabízejí za zvýhodněné ceny pro seniory. Je ostrovem, kam zahraniční turisté vyššího věku velmi rádi jezdí, protože má příjemné podnebí a ani v létě tam nebývá nesnesitelné vedro. Zkrátka, lehký příjemný teplý větřík z ní tvoří oázu pro dříve narozené z mnoha zemí Evropy.

Například v září se dá v rámci speciálních pobytů pro seniory sehnat z Česka zájezd kolem třinácti tisíc korun do hotelů, které jsou takzvaně “seniorfriendly”. To znamená, že je v nich k dispozici zdravotník, nejsou v nich příkré schody, do moře je blízko a podobně. Stačí jen sednout k internetu a pořádně zapátrat. Dobrou volbou je třeba středisko Punta Prima, které je jen deset kilometrů daleko od hlavního města Mahón a dá se do něj dojet na výlet autobusy. Ovšem ideální tady je půjčit si aspoň na dva dny auto a ostrov projet, protože je na něm množství archeologických nalezišť a unikátních míst, která obvykle překvapí také ty, které poznávání památek moc nebaví.

Na Menorce nezaškodí zúčastnit se organizovaného výletu po zajímavostech ostrova. I když se obvykle u takových výletů jedná o nudu a například u řeckých ostrovů má člověk zhusta pocit, že slyší a vidí stále to samé, u Menorcy to neplatí. Tady turista neví, na co dříve koukat. Takže, Menorca je sice střediskem, které dosud bývalo prezentováno jako cíl těch bohatých a náročných, ale už vůbec není nedostupná, právě naopak.

 

Hana Charvátová

 

 

 

cestování Španělsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%