Několik důvodů, proč cvičit jógu. Ideálně v přírodě
Jogu si zacvičte i na pláži. FOTO: OM STUDIO

Několik důvodů, proč cvičit jógu. Ideálně v přírodě

20. 7. 2018

Jóga je všelék. Pomůže proti bolestem zad i stresu, přes léto je možné ji cvičit na zahrádce, v parku i na louce. Zacvičte si v létě jógu venku a uvidíte, co to udělá s vaším tělem i náladou!

1. Pomůže proti bolestem zad i stresu
„Cvičení jógy pomáhá udržovat dobrý zdravotní stav, zvyšuje fyzickou kondici, pomáhá s bolestmi zad, zklidňuje nervový systém, rozvíjí rovnováhu a koordinaci pohybů a hlavně – odbourává stres. Můžete tak na dlouho načerpat čerstvou energii. Jóga není složitá, nebo nemusí být. Je prokázáno, že lidé bez jakýchkoliv zkušeností v ní udělají pokrok doslova během první hodiny. A zvládnou ji i lidé se zdravotními problémy. Jóga není jen o provádění cviků, ale především o správném dýchání. Pomáhá posilovat hluboký stabilizační systém, který mnohdy opomíjíme,“ upozorňuje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF, který pořádá instruktorské kurzy.

2. Vybaveni jste pouze vlastním tělem
Jóga je vhodná téměř pro kohokoliv a dá se cvičit kdekoliv, protože na ni nepotřebujete žádné speciální nářadí ani prostory. „V létě doporučuji cvičení na čerstvém vzduchu, je to skvělé. Ideální je tráva nebo i jiný stabilní a člověku příjemný povrch, třeba dřevěná terasa. Nerovnosti nevadí, důležité je, aby bylo cvičební místo na rovině pro potřebnou stabilitu. Samozřejmostí je použití podložek,“ říká Kristýna Veitová, instruktorka jógy Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který pořádá pravidelné lekce venkovní jógy. Cvičíte-li doma, najděte si klidné místo, kde vás nebude rušit přílišný hluk nebo pohyb lidí.

3. Propojíte tělo i mysl
Cvičení jógy mimo tělocvičnu má jiný rámec, a to vzduch, energii slunce a přírody a propojení všeho „vnitřního“ s tím „vnějším“. „Pokud stojím na trávě či v písku, musím více zapojovat svaly chodidel a více fixovat celý středový core břišní stěny. Musím jít ale především více a více do klidu a pozorování zevnitř, a vše, co je zvenku, se snažím nevnímat! Je to krásný proces probíhající zvnějšku dovnitř, a o tom jóga je! Stát se jedním organismem, nebýt oddělen, ale být součástí,“ vysvětluje Andrea Smékalová z Om Yoga Studia. Jóga je podle ní vždy o energii. „Musí vám vyhovovat energie učitele, který k sobě přivede i energeticky podobnou skupinu lidí. A pak samozřejmě úroveň náročnosti jógy. Pokud toužím po klidné meditativní lekci, nevolím dynamické směry, a obráceně.“  

4. S ranní jógou je hezký celý den
Cvičení jógy je podle odborníků vždy ideální pro nastartování na začátku dne, ideálně ještě před snídaní, ale příjemná může být i na konci dne ke zklidnění a uvolnění. Pro jógu není nikdy dobrý vítr, chladno a déšť! Jóga je spojena s klidem a teplem, aby svaly a šlachy byly prohřáté, nikoliv napnuté a chladné, což se děje při nižších teplotách. „V józe totiž nejde o to plnit výkony, ale vnímat sebe jako individualitu s respektem a laskavostí! Být pozorný vůči okolí, ale především vůči sobě, i toto učí jóga. Jóga má nekonečně možností proměn forem od mentálního k fyzickému a obráceně! Odráží duši a tělo jako propojený celek. Učí nás zářit,“ uzavírá Andrea Smékalová.  

 

Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%