Když medúza útočí: jak ošetřit zasažené místo
Ilustrační foto: pixabay.com

Když medúza útočí: jak ošetřit zasažené místo

12. 7. 2018

Přijde to jako blesk z čistého nebe a bolest se rozjede po celém těle. Přitom to způsobil docela malý a přívětivý tvor – medúza. Narazíte na ni v Chorvatsku, ale třeba i na italské Sardinii. Co dělat v případě požahání medúzou?

„To bolí, to bolí, to bolí,“ letí z vody desetileté dítě a ukazuje červené zarudnutí na noze. Požahala ji medúza. Ze dne na den se jich v moři u malého městečka na italské Sardinii objevily desítky, možná i stovky.

Na světě žije kolem 300 druhů medúz. Ty největší mohou mít i dva metry, ve Středozemním moři, kam míří většina českých turistů, ovšem narazíte jen na malé druhy a i přes nepříjemnou bolest je jim třeba přiznat sympatické vzezření zvonovitého tvaru. Jedná se o medúzy, jejichž zásah není smrtelný.

Jednou z nejnebezpečnějších na světě je Čtyřhranka Fleckerova neboli mořská vosa, která se naštěstí nachází až v Austrálii. Jed dospělého tvora by dokázal usmrtit až šedesát lidí.

Co dělat v případě požahání
Svědí to, bolí a dětem to vžene slzy do očí, když medúza vypustí ze svých chapadel jed, stovky malých ostnů.. Místo zrudne, pálí, až brní. Je dobré se z vody dostat pomalu, bez rychlých a hysterických pohybů, ty by totiž mohly medúzu vyprovokovat k dalšímu útoku.
Pak je dobré odstranit „jehličky“ z postižené rány. Máte-li u sebe peněženku, použijte kreditní kartu nebo občanku a snažte se místo „oškrábat“. K tomu také může posloužit ostrý kámen, nůž a další tvrdé věci. Nikdy to nedělejte rukama, neroztírejte nic po ráně. Jehličky se mohou přenést na další místo či dalšího člověka. 

Jedním z nejzaručenějších receptů je ponořit nohu zpět do mořské vody a nechat ji tam klidně dvacet minut. V první fázi totiž nepomáhá ani ledování, naopak by mohlo vše zhoršit. Později můžete ránu namazat lokálním antihistaminikem – například fenistilem a není od věci také nasadit léky na alergii. V Itálii lze na požahání medúzou koupit i různé přípravky v lékárně.

Někoho bolest opustí ještě tentýž den, u jiného to ovšem může trvat i týden. Postižené místo by se nemělo vystavovat slunci. Pokud by se ale raněnému udělalo nevolno, bolela ho hlava, je nutné vyhledat lékaře. Kdo se chce koupat v moři, kde plavou medúzy, může se zkusit namazat olejem. Prý je to odpuzuje.

moře
Hodnocení:
(4.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%