Lidé vzdali poslední hold
Radoslavu Brzobohatému

Lidé vzdali poslední hold
Radoslavu Brzobohatému

21. 9. 2012

Stovky lidí se sešly v pátek v krematoriu v pražských Strašnicích, aby se mohly rozloučit s hercem Radoslavem Brzobohatým. Ten zemřel náhle ve středu 12. září, pouhý den před svými osmdesátinami.

"Byl to parťák jako řemen. Natočili jsme spolu celou řadu filmů, bude mi moc chybět," uvedl herec Zdeněk Srstka. Mezi dalšími kolegy nechyběl Jiří Bartoška, Jiřina Bohdalová, Naďa Konvalinková, režisér Jiří Strach, Petr Kostka, Eliška Balzerová, Marie Rottrová či Eva Pilarová.

Přišel i Jan Antonín Duchoslav, který si s ním zahrál ve slavném filmu Sněženky a Machři. "Budu na něj vděčně vzpomínat, byl to úžasný kolega, který uměl vždycky podat pomocnou ruku," řekl Duchoslav.

"Radek nesnášel pohřby z hloubky své duše, proto jsme to nazvali jako 'rozloučení'. Netruchlete, on by to tak nechtěl," prohlásila hercova manželka Hana Gregorová ve své smuteční řeči. Poděkovala všem, kteří se přišli rozloučit i těm, kteří nedorazili, protože by to nezvládli. "V srdcích všech, co ho měli rádi, zůstane navždy a bude tu s námi," řekla.

"Já bych si na Radka rád uchoval veselé vzpomínky. Třeba jak jsme spolu seděli ve sklípku u vína. Veselí, to k jeho povaze patřilo," uvedl známý lékař Jan Cimický.

Spolupráci s herce si nemohl vynachválit režisér Zdeněk Troška. "Všechny ze štábu bral jako své kamarády. Nepamatuji, že by se kdy zamračil. Jeho odchod mě překvapil," řekl.

V síni hrála moravská cimbálovka, kterou měl Radoslav Brzobohatý moc rád. Rodina chtěla, aby rozloučení bylo veselé, protože herec miloval život a veselí.

Brzobohatý patřil mezi jedny z mála mužných sportovních typů mezi českými herci, svůj talent uplatnil ve snímcích různých žánrů. K nezapomenutelným filmovým postavám patří jeho osudem zkoušený František v Jasného díle Všichni dobří rodáci a také jeho výkon ve filmu Ucho. Jednou z jeho nejpřesvědčivějších televizních rolí byl Martin Eden v inscenaci Cesta řeky k moři na motivy románu Jacka Londona.

Přízeň publika si získal i díky rozhlasu a především rolemi v televizních seriálech F. L. Věk, Dynastie Nováků, 30 případů majora Zemana, Dobrá voda či Ulice.

Brzobohatý se narodil 13. září 1932 ve slovenských Vrútkách, pocházel z hudební, ale i z námořnické rodiny. Moře brázdili jeho otec i děd, mladý Radek je však nenásledoval, místo do vln se ponořil do knih.

Dětství strávil ve Valašském Meziříčí. Vystupoval v ochotnickém divadle v podstatě odmalička. Od roku 1950 studoval v Praze na DAMU herectví, po absolutoriu nastoupil do divadla v Kolíně. Odtud odešel za režisérem Lubošem Poživilem do Mostu, následovala Olomouc, Příbram, Praha - Divadlo S. K. Neumanna v Libni. Pak získal angažmá v Divadle na Vinohradech, kde setrval do roku 1999.

Nejplodnějším obdobím pro něj byl konec 60. let. Měl to štěstí, že pro něho psali role nejlepší autoři své doby. Tak tomu bylo například v Hubačově Král krysa, kde hrál Marlowa, Jasného film Všichni dobří rodáci, Ludvík v tehdy zakázaném Procházkově a Kachyňově filmu Ucho. V té době natočil televizní seriál F. L. Věk podle Jiráskova románu.

V roce 2004 se svou druhou manželkou, slovenskou herečkou Hanou Gregorovou, založili Divadlo Radka Brzobohatého v Opletalově ulici v Praze, kde uvedli řadu velmi úspěšných titulů, v mnohých si Brzobohatý zahrál hlavní role.

úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.