Hmyz patří mezi největší nebezpečí za jízdy
ilustrační foto: pixabay.com

Hmyz patří mezi největší nebezpečí za jízdy

26. 7. 2018

Léto, na které se téměř bez výhrad těšíme, nám přináší občas i nepříjemnosti, např. v podobě zvýšeného výskytu hmyzu.

Vosy útočí na naše moučníky a sladké nápoje, včely se nám na rozkvetlé louce doslova pletou pod nohama, u přírodních koupališť nás atakují ovádi, neodbytní komáři nám ve tmě bzikají u uší a mouchy nám usedají na tělo ještě před rozedněním. A to samozřejmě neuvádíme v posledních letech přemnožená infikovaná klíšťata.

Hmyz může ale být nebezpečný i za jízdy autem. Nejen používání mobilu za jízdy, konzumace jídla a nápojů, celková nesoustředěnost při zábavě ve voze, ale i hmyz může být příčinou havárie. Řidič se začne ohánět po vose nebo včele v kabině, sjede z cesty, může havarovat a někdy i skončit tragicky.

Ani když nedojde k nehodě, mohou díky vlétnuvšímu hmyzu nastat problémy zdravotního rázu, je-li sám řidič, případně někdo ze spolucestujících, alergický na hmyzí jed. Cestující už při pohledu na vlétlou vosu začnou propadat panice a ohánět se, čímž situaci ještě zhorší. Jednoznačná rada zní: Nedat se hmyzem za jízdy rozptýlit a i nadále se věnovat řízení. Můžeme zkusit stáhnout naráz všechna okna, takže náhlý proud vzduchu hmyz z auta vypudí. Pokud se to nepodaří, je lepší při nejbližší příležitosti zastavit na odstavné ploše či v pruhu a samozřejmě dát dalším řidičům signál o změně směru jízdy. Při vystoupení z vozu je pak vhodné si obléci výstražnou vestu jako v jiných nenadálých dopravních situacích, aby následek řidičova manévru nebyl daleko horší než vlastní hmyzí bodnutí.

Pokud v autě cestuje někdo, kdo trpí tímto druhem alergie, měl by mít řidič v každém případě balíček první pomoci pro alergiky. V něm adrenalin v injekčním peru proti poklesu krevního tlaku a na posílení srdce a rozšíření průdušek. Vedle něj pak ještě antihistaminikum. Ve vážnějších situacích je samozřejmě i zde lepší volat záchranku.

hmyz
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...