Mapa suvenýrů: co si přivézt z dovolené
Suvenýry ze dřeva. FOTO: pixabay.com

Mapa suvenýrů: co si přivézt z dovolené

22. 7. 2018

Češi v létě vyrážejí na dovolenou do Chorvatska, Itálie, Francie, Řecka, Rakouska či na Slovensko. Co si odtud přivézt jako suvenýr a na čem ušetříte?

Chorvatsko
Milovníky ostřejších nápojů určitě potěší láhev travarice, pálenky ochucené bylinkami - mátou, šalvějí, rozmarýnou, levandulí a dalšími. Každý výrobce ji dělá trochu jinak. Vhodným dárkem je také láhev vína. Jejich kvalita šla v posledních letech nahoru. Doporučit lze například graševinu, malvazii nebo vrbnickou žlahtinu, která se dá pěstovat jen na ostrově Krk. K tomu se hodí sušená vepřová šunka – pršut. A celý rok pak na Chorvatsko můžete vzpomínat vždy, když sáhnete po kvalitním domácím olivovém oleji. Na Istrii si kupte skleničku naložených lanýžů.  

Rakousko
Salcburské Mozartovy koule, speck (uzená a sušená šunka), horské sýry, štrúdl nebo Sachrův dort v dárkové krabici, dýňový olej potěší každého –  to všechno si zabalte do kufru, až budete opouštět našeho jižního souseda.

Slovensko
Dobrá borovička nebo demänovka, bylinný likér se sladkou, jemně medovou chutí, vás doma rychle přenese zpět do Tater. Stejně jako ovčí sýry nakoupené přímo na farmě. Pěkným suvenýrem může být i láhev vína, také kvalita těch slovenských roste. Vybírejte například vína z Malých Karpat. A pak tu jsou klasické suvenýry, které si ze Slovenska vozíme už po desetiletí - výrobky ze dřeva, jako jsou valašky či ručně tkané koberce. 

Itálie
Kabelka, kožené boty, stejně jako nákup v outletovém obchodě s italskými značkami (jeden je například hned na Brennerském průsmyku) – to potěší každou ženu. A pak cokoliv k jídlu – olivový olej, těstoviny, citronové, fíkové či pomerančové marmelády, speck (uzená a sušená šunka) z Jižního Tyrolska, sýry parmezán či pecorino, vína, kávu na espresso. V Toskánsku se v obchodě podívejte po mandlových sušenkách Cantuccini. V Piemontu musíte ochutnat pralinky z oříškového krému gianduiotti či tyčinky grissini. Z alkoholu je to víno z jakéhokoliv italského regionu, grappa ze severu, digestivní likéry Averna ze Sicílie či citronové Limoncello.

Řecko
Řecko nabízí produkty plné slunce, ať už jsou to vína nebo u nás oblíbená metaxa, směs brandy, koření, a vína. Z vín je třeba zmínit retsinu, bílé víno s přídavkem borovicové pryskyřice, což ale nechutná každému. Podobné je to i s ouzem, anýzovkou, každopádně funguje jako digestivo. Kupujte také olivové oleje, sýry, koření, pistácie, sušené fíky či rajčata. Mezi další oblíbené suvenýry z Řecka patří vázy, talíře a mísy, ale i kožené boty či kabelky.

Francie
Francie je ráj všech gurmetů. Nakupujte zde místní speciality: francouzské sýry, salámy, víno, směsi koření, dijonskou hořčici, omáčky na maso, marmelády, kyselé okurky Cornichons (slanokyselé) nebo slané máslo. Přivézt si ale můžete i třeba rakletovač, ušetříte i při nákupu dražší kosmetiky jako například Clarins nebo Clinique.  

Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%