Když chcete ušetřit, omezujete se v jídle?
ilustrační foto: pixabay.com

Když chcete ušetřit, omezujete se v jídle?

22. 7. 2018

Mnoho lidí nemá tak vysoký důchod, aby mohli utrácet podle libosti a vždy s penězi vyšli nebo měli ještě rezervu. Pokud má někdo omezený příjem a není si jist, zda z něj opravdu dokáže pokrýt všechny výdaje včetně permanentních plateb, většinou začne šetřit v prvé řadě na jídle.

Je to ale skutečně jediný způsob, jak utratit méně? V materiálech České spořitelny jsme se nechali inspirovat několika podle nás dobrými a celkem snadno proveditelnými opatřeními.

- Vyrážejte na nákupy raději po jídle než s prázdným žaludkem, protože jinak si kromě plánovaného pečiva, mléčných výrobků a brambor nakoupíte i věci, na které máte momentálně chuť, protože vás honí mlsná. Možná je nakonec všechny ani nesníte a skončí v popelnici.

- Nejezděte všude autem. Je to sice pohodlnější, nemusíte stát v autobuse a čekat na zastávce, ale zase zaplatíte za benzín. A takový výdaj vám jako chodci i cestujícímu MHD v seniorském věku už nehrozí.

- Dnes je zvykem dávat dětem za vše odměnu a při každé návštěvě je obdarovávat penězi nebo hračkami. Děti mají hraček většinou víc než dost a nevědí, s čím si hrát dřív. Právě tak peníze pak začnou brát jako samozřejmost.

- Všechny věci, hlavně oblečení, není třeba mít nové. Zvlášť to platí u dětí, které ze všeho rychle vyrostou, ale i u vás. Nakupovat v second handu není žádná ostuda. Dá se tu hodně ušetřit, a v tzv. outletech, vyřazeném posezónním či loňském zboží, najdete i kusy značkové.

- Navštěvovat místo vaření pravidelně restaurace nebo si nechat jídlo doručovat domů je už hodně drahá záležitost. To snad jen výjimečně.

- Řada věcí koupených přes internet (které nemusíte přímo zkoušet) vyjde přece jen levněji než v obchodech. To se dá použít např. u krmiv pro domácí mazlíčky nebo drogerie a kosmetiky.

- Můžete-li, plaťte kartou. Mít stále u sebe hotovost svádí k utrácení a navíc je můžete ztratit. Pohřešovanou kartu můžete ještě rychle zablokovat, avšak finanční obnos vám už nikdo nevrátí.

- A pokud vám stále ještě chodí papírové výpisy z účtů, za které se platí, zrušte je. Máte přece možnost nastavit si zasílání těchto dokumentů elektronicky.

- Pokud nemáte mobil s neomezeným voláním nebo SMS, posílejte raději maily.

I když neušetříte žádnou velkou sumu, řádově jen několik stokorun, jistě budete mít ze svého hospodaření dobrý pocit.

peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.