Prarodičovské desatero: Jak se stát nejlepší babičkou a dědou
Ilustrační foto: ingimage.com

Prarodičovské desatero: Jak se stát nejlepší babičkou a dědou

1. 8. 2018

Babičky a dědové jsou tu proto, aby děti rozmazlovali. A v létě přichází jejich čas. Jak se stát nejlepším dědou a babičkou?

1. Naslouchejte dětem
Ptejte se na školu, kamarády, kroužky, oblíbené aktivity. Zajímejte se, jaké lumpárny provedly paní učitelce, rodičům, jaké mají s kamarády plány. Hlavně nežalujte rodičům, tohle je vaše tajemství.

2. Nenuťte je jíst neoblíbená jídla
Houby, ryby, rajčata, játra, kvěťák na mozeček… Je spousta jídel, která nesednou dospělým a děti si k nim teprve cestu hledají. Nenuťte je a připravte jim, to co jim chutná. Samozřejmě, že nemůžete dovolit, aby snídali, obědvali a večeřeli palačinky či rohlík s nutellou, rovnováha musí být. A nebojte se je zapojit do vaření – například obalování řízků nebo květáku, koulení meruňkových knedlíků či výrobu koláčů děti milují. 

3. Vemte děti do dílny
Když babička vaří, děda může vzít děti do dílny. Ukažte jim, jak funguje svěrák, půjčte jim pilník, učte je zatloukat hřebíky. Anebo si rovnou můžete vyrobit domeček pro hmyz. Na internetu najdete návod.

4. Dělejte s dětmi kraviny
Nechejte se strhnout dětskou hrou. Pokud vám to kondice dovolí, válejte sudy, běžte si zaskákat na trampolínu, sjeďte si na bazénu skluzavku, vzpomeňte si, že jste kdysi uměli udělat kotoul nebo je poproste, ať vás naučí „floss“ – to je tanec, takové směšné pohyby rukou, co dělají děti od Česka po Itálii. Možná vám to nepůjde, ale užijete si spoustu legrace. Vyprávění vtipů, lechtací hry… děti na to budou ještě dlouho vzpomínat. 

5. Koukněte s nimi do tabletů
Tablety, mobilní telefony – to je prázdninový „mor“ a je třeba ho přísně regulovat. Ale i vy si občas potřebujete sednout a odpočívat. Poproste děti, ať vám ukážou, co na tabletech sledují. Zajímejte se o to, co poslouchají, podívejte se na díl jejich oblíbeného youtubera (poproste je, ať vyberou někoho, kdo se bude líbit i vám), prohlédněte si s nimi fotky jejich kamarádů či módních ikon na instagramu. Braňte se proti vulgaritě, pochvalte šikového youtubera. Třeba vám rozšíří obzory. Koukněte se s nimi na oblíbený seriál, přečtěte si nějakou jejich knížku – například Deník malého poseroutky je vtipné čtení a máte to za večer přečtené. 

6. Vymyslete zajímavé výlety
Pokud vezmete děti na laser games (hra s laserovými zbraněmi ve speciálních prostorech) budete dědečkem století. Ale není to nutné. Stačí připravit v lese za chatou bojovku s pokladem, slalomovou trať na zahradě, zakopat si fotbal (jde to i na židli s berlemi!!!), zahrát si prší či jinou hru. Klasické prohlídky hradů a zámků děti nebaví, ale je spousta historických míst, kde mají napínavý program pro děti (čarodějnické prohlídky atd). A když prší, běžte do kina. Budete překvapeni, jak jsou dnes dětské filmy vtipné.

7. Vzpomínejte. Prohlídněte si staré fotky
Tohle děti milují. Zahrabat se večer do peřiny a poslouchat rodinné příběhy. Vyprávějte jim o svém životě, o svých rodičích, přidejte vtipné příběhy, co jste jako dítě vyváděli vy a prozraďte i něco na jejich rodiče. Řekněte jim, co to pro vás znamenalo, když se narodili a co dělali oni, když byli mimina. Vytáhněte rodinná alba, ukažte jim, kdo byl kdo. Děti se těchto příběhů budou dožadovat znovu a znovu.  

8. Neříkejte: tohle bych si nikdy nedovolil
Doba se mění, stejně jako sociální návyky. Rodičům a prarodičům už se nevyká, hovory o sexu nejsou tabu, děti nepracují na poli… Doba se ale mění a s ní musíte i vy. 

9. Rozmazlujte je
Ne drahými dárky, ale tím, že jste tu pro ně a máte na ně čas. Nestůjte celý den u plotny, vydejte se ven. Upečte jim palačinky v osm večer, když na ně dostanou chuť, povolte jim „výjimečně“ zmrzlinu navíc, pusťte je spát o trochu později.

10. Dodržujte přání rodičů
Rozmazlujte je ovšem v mezích, které nastavili rodiče. Nestrpte sprosťárny a drzost. Jinak by byly zmatené. Stejně jako rodiče, až byste je z prázdnin přivezli domů. Zopakujte si s nimi matematiku, češtinu, poproste je, ať napíšou pohledy, zahrajte si s nimi na klavír. Jde to vymyslet zábavnou formou a rodiče to ocení. Obzvlášť na konci prázdnin.  

vnoučata
Hodnocení:
(4.3 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%