Je nejvyšší čas na letní prořez stromů a keřů!
FOTO: Mountfield.cz

Je nejvyšší čas na letní prořez stromů a keřů!

23. 7. 2018

Chcete mít bohatou úrodu z vlastní zahrádky? Pak nestačí ovocné stromy a keře jen zalévat a čas od času přihnojit. Musíte je také pravidelně prořezávat.

Správně udělaný prořez zbaví strom větví, které nepřispívají produkci ovoce. Navíc prosvětlí korunu, což zvyšuje kvalitu úrody a omezuje růst cizopasných mechů a hub. Bez řezu by koruna uvnitř zhoustla větvemi, přetížený strom by pak plodil jen po obvodu.

Od výchovy po zmlazení
V průběhu života ovocného stromu se provádějí tři druhy řezů. V prvních čtyřech až pěti letech je to tzv. výchovný řez, který vytvaruje správně korunu. U vzrostlých stromů v období plodnosti se dělá udržovací řez pro rovnováhu mezi růstem stromu a optimální úrodou. U starších stromů se pak doporučuje řez zmlazovací, který prodlouží životnost stromu, obnoví jeho vegetativní růst a zvýší kvalitu plodů.

  Jednoruční nůžky.jpg

Jednoruční nůžky, zleva doprava: Dvoubřité zahradní nůžky Kent & Stowe R20 jsou vhodné
pro střih živého květin a čerstvého dřeva o průměru až 1,8 cm. Jednobřité zahradní nůžky
Kent & Stowe R40 jsou vhodné pro stříhání suchých větví do průměru 1,8 cm. Dvoučepelové
zahradní nůžky Patriot R60 umožňují střih větví do průměru 2,2 cm. Foto: Mountfield.

Řeže se v zimě i v létě
Podle druhu ovocného stromu může prořez probíhat dvakrát do roka: v zimě/na předjaří a potom v létě po sklizni. Zimní řez v době vegetačního klidu podpoří růst výhonů. Využívá se také na vytvarování koruny mladých stromů či na zmlazení stromů přestárlých, aby se nemusely pokácet. Letním řezem se odstraňují nepotřebné výhony a krátí zbytečně dlouhé větve. Výsledkem je bohatší a kvalitnější úroda. Probíhá buď před sklizní (podpora tvorby květních pupenů v červenci), nebo po sklizni, zhruba od poloviny srpna do poloviny září. U jádrovin (jabloně, hrušně) a některých peckovin (třešně, višně) se dělá zimní i letní řez, u jiných peckovin (broskve, meruňky, slivoně a švestky) jen letní řez (nejdříve po narašení pupenů). Ovocné keře se prořezávají po sklizni.

Dvouruční nůžky.jpg

Dvouruční nůžky, zleva doprava: Dvoubřité nůžky Kent & Stowe P20 mají čepele z kvalitní oceli
s nepřilnavou úpravou, díky které snadno pronikají do dřeva. Nízká hmotnost usnadňuje práci ženám.
Jednočepelové nůžky Patriot P60 mají čepele z kované německé oceli, potažené fluoroplastovým
povlak Xylan, a bezpečnostní pojistku. Zvládnou střih větví o průměru až 4,5 cm. Teleskopické
provedení umožňuje nastavit u každého ramene jinou délku. Foto: Mountfield

Jak prořezávat?
U ovocných stromů nejdříve odstraníte křižující se a nadbytečné větve. Pak zkrátíte dlouhé větve, které chcete přinutit k plodnosti. U stromkových rybízů či angreštů stačí vždy koncem léta zkrátit o třetinu výhony směřující kolmo nahoru. Keře malin a ostružin je potřeba ořezat u země. Základní principy prořezávání:
·  Udržet rozumný poměr mezi vzrůstem stromu, vytvářeným hlavními větvemi, a jeho plodným obrostem.
·  U korun orientovaných na výšku tvarovat hlavní větve tak, aby pravidelně vyplnily celý objem koruny.
·  U korun orientovaných na šířku směrovat hlavní větve vodorovně – pak pomaleji rostou a lépe nasazují na plod.
·  Řez vést tak, aby po uzdravení splynul s původní větví a nezůstaly pahýly.
· Silné větve řezat natřikrát, aby nehrozilo podélné rozštípnutí pod váhou větve: napřed větev naříznout do půlky zespoda asi 10 cm od místa, kde ji chcete uříznout. Potom ji naříznout shora ještě o kus dál a odstranit. Vznikne tak zalomený pahýl, který půjde bezpečně a čistě odříznout v požadovaném místě.
· Starý zanedbaný strom zmlazovat postupně v průběhu několika let - jinak vyžene spoustu větví, ale žádné květní pupeny.
· Řez musí být hladký a čistý. Větší řezné rány byste měli ošetřit stromovým balzámem nebo štěpařským voskem, aby nedošlo k napadení dřeva infekcí a vysychání.

R60.jpg

Jednoruční zahradní nůžky Patriot R60 mají dvě čepele z velmi kvalitní kované německé oceli
a bezpečnostní pojistku. Zvládnou střih větví do průměru 2,2 cm, ale klidně s nimi nastříháte i květiny
či byliny. Díky ergonomicky tvarovaným rukojetím se budou dobře držet i ženské ruce. Speciální
fluoroplastový povlak Xylan s velmi nízkým koeficientem tření umožní snadné proniknutí do dřeva
a hladký, čistý, šetrný střih. Navíc účinně chrání proti korozi a výrazně prodlužuje životnost. 

Čím prořezávat?
Určitě budete potřebovat pilku a zahradnické nůžky, případně teleskopický prořezávač větví. Pilka odstraní silné větve, s vysokou korunou si poradí teleskopický prořezávač. Na zastřihávání tenčích větví užijete zahradnické nůžky. Větve do průměru 2,5 cm zvládnou klasické jednoruční nůžky, na ty silnější se vyplatí použít dvouruční nůžky s prodlouženou rukojetí. Pohodlnou práci umožní nízká hmotnost a vyvážená ergonomie nůžek, díky které dobře sednou do ruky. Základem jsou ovšem čepele z kvalitní oceli s nepřilnavou úpravou, umožňující hladký, čistý a šetrný střih. Zdá se vám to všechno složité? Nebojte, určitě to zvládnete – stačí se řídit výše naznačenými základními pravidly a vsadit na kvalitní nástroje.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage
PRODUKT TÝDNE

Pořiďte svému mazlíkovi kvalitní krmivo. Konzervy Brit Mono Protein jsou vhodné pro psy s citlivým zažíváním, alergiemi a potravinovou intolerancí. Více zde.

produkt týdne.jpg

 

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

TÉMATA
AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vám v současné době nejvíce chybí (odpovědět můžete na tři z níže uvedených možností, které považujete za nejdůležitější)

Kontakt s rodinou

11%

Kontakt s přáteli

11%

Více pohybu

10%

Dobrá nálada

9%

Léky

7%

Potraviny

8%

Pozitivní zprávy

11%

Nějaká naděje

9%

Větší podpora ze strany státu

7%

Větší podpora ze strany města/obce

7%

Roušky

9%