Jak zpomalit stárnutí rukou
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak zpomalit stárnutí rukou

29. 7. 2018

Říká se, že jsou to právě ruce, které prozradí váš skutečný věk. Kůže na nich je totiž velice jemná a náchylná. A zatímco pleť obličeje chráníme před slunkem, mažeme výživnými krémy proti vráskám a snažíme se, aby nám jich přibývalo co nejmíň, na ruce často zapomínáme.

Výsledkem jsou pigmentové skvrny, povadlá kůže a další nedokonalosti. Co můžete udělat pro zlepšení?

Pravdou je, že ne všechny estetické problémy, které se týkají pokožky rukou, jsou výsledkem nedostatečné péče. Vedle „slunečních“ skvrn, za něž si můžeme opravdu do značné míry sami, jsou tu ještě tzv. stařecké skvrny, které se začínají na hřbetech rukou (ale i v obličeji a na jiných částech těla) objevovat zhruba kolem čtyřicítky a v průběhu let jich přibývá. Za drobné hnědé flíčky může do  velké míry genetická dispozice, ale na vině bývají také hormonální změny, například u žen v období menopauzy.

Před sluncem se chraňte
Větší tendenci ke vzniku skvrn mají však skutečně lidé, kteří se více pohybují na slunci a nechrání se před UV zářením včetně toho ze solária. Ordinace estetických dermatologů navštěvuje čím dál více relativně mladých žen, které holdovaly návštěvám solárií. Bohužel i tento způsob opalování si vybírá po čase svoji daň. Pokud se chcete vyhnout vzniku nových skvrn a nedokonalostí, pamatujte na ochranu kůže rukou před sluncem. Než vyjdete ven, ošetřete hřbety rukou opalovacím krémem, a to i v případě, že jdete „jen“ do města. Kromě krémů přispívá k ochraně kůže i užívání výživových doplňků obsahujících beta-karoten a antioxidanty jako jsou například vitamin E, C a lykopen.

Pamatujte na hydrataci
A jsme zase u péče. Nejen v létě je důležité dodat kůži potřebnou vláhu. Čím je totiž starší, tím má tendenci k vysušování, což vede k urychlení stárnutí a tvorbě vrásek. A zatímco obličej mažeme hydratačními krémy, na ruce mnohdy nemyslíme. Nedílnou součástí vašeho kosmetického repertoáru by se měl proto stát krém na ruce. Pořiďte si takový, co se rychle vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Občas (zhruba jednou týdně) dopřejte kůži rukou peeling, který ji zbaví odumřelých buněk a napomůže regeneraci.

Pryč s nimi!
Je třeba počítat s tím, že některé skvrny nezmizí, pouze zesvětlají. Ale vylepšit stav rukou určitě s odbornou pomocí můžeme. Existují depigmentační krémy, které si ale raději pořizujte v lékárně. Běžná kosmetika z drogerie příliš účinná není. Dobrou službu udělá například Dépiderm (Uriage, 420 Kč) či Even Brighter Clinical (Eucerin, 690 Kč). Dražší, ale vysoce účinné je depigmentační sérum White Balance Click Oxy-R (Medik8, 1590 Kč). Tyto přípravky fungují na principu potlačování přirozené tvorby melaninu v pokožce a vyrovnávání zabarvení pleti. Sázíte-li na domácí přírodní prostředky, pak si dopřejte ošetření v podobě potírání postižených míst citronovou šťávou, jež má zesvětlující účinky.  

V ordinaci dermatologa
Nejúčinnější zbraně pro odstranění pigmentových skvrn mají v rukou estetičtí dermatologové. Osvědčuje se zejména chemický peeling, který spočívá v aplikaci ovocných kyselin na kůži. Ty způsobí odlučování vrstvy odumřelých buněk, čímž dojde zároveň i k projasnění a vypnutí pokožky. „Pigmentové skvrny lze řešit také prostřednictvím radiofrekvence nebo intenzivního pulzního světla (IPL) či pomocí laseru Quanta-plus“, říká MUDr. Iva Obstová, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic a dodává: „Hřbetům rukou je vhodné dopřát občas i hloubkovou hydrataci, tzv. mezoterapii. Při ošetření se do podkoží aplikuje směs cenných látek a vitaminů v čele s kyselinou hyaluronovou. Mezoterapie se provádí pomocí speciální mezopistole, tzv. Vital Injectoru, kanylkou nebo drobnou jehličkou. Jedná se o ambulantní ošetření, které není nijak bolestivé. Necelou hodinu před jeho začátkem lze na kůži aplikovat znecitlivující krém s anestetikem.

 

Eva Šarfová pro portál i60

 

 

 

stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.