Výstava lilií v Dendrologické zahradě v Průhonicích
Foto: autorka

Výstava lilií v Dendrologické zahradě v Průhonicích

29. 7. 2018

Minulou středu dopoledne jsme se s kamarádkou Jířou rozhodly se jít podívat na výstavu lilií do Dendrologické zarady. Tato zahrada není u Průhonického zámku, ale na opačné straně dálnice. MHD se tam dostanete asi 4 autobusy od metra Opatov do stanice "Čestlce V Oblouku", Odtud se vrátíte kousek zpátky ve směru jízdy ke kruhovému objezdu a přejdete k benzinové pumpě a za ní vpravo je vchod do zahrady. 

Lilií kvetlo ještě hodně, i když výstava měla už v neděli končit a dalo se očekávat, že jich bude většina odkvetlá. Objevily jsme i plnokvěté lilie, které jsem tam na před 2 roky neviděla na výstavě lilí. Také nás překvapily plnokvěté slézové růže. Kvetlo i mnoho hortenzií a růží. Na svém webu měla zahrada uvedeno, že již 1.7. začala i výstava jiřin, ale ty tam ještě nekvetly, jsou vysázené a mají malá poupata. U pokladny nám řekli, že jsou letos zpožděné. Na velké louce uprostřed zahrady bylo několik krásně barevných záhonů se vzorky letní louky.

V zahradě je také výborná kavárna, tak jsme si chvilku odpočinuly u kafíčka a pak jsme pokračovaly kolem  rybníků do zadní části zahrady, kde již vyrostlo mnoho stromů - různé druhy ovocných stromů - jablka, špendlíky, hrušky. Také ostatní druhy jehličnanů i listnatých stromů jako např. katalpy. Překvapilo nás tam mnoho rhododendronů, skoro se mi zdálo, že jich je více než v zahradě u zámku, takže se tam vyplatí jít i v době, když kvetou. Ze zadní části zahrady jsme se vracely kolem včelích úlů a "Stonehenge" do údolíčka s potůčkem, japonským mostkem a labutě s labuťátky. Potom jsme prošly kolem jezírka s lekníny, zašly znovu do kavárny, tentokrát na zmrzlinu a vypravily se na autobus domů.
Sice už bylo po poledni a dost vedro, ale těch 5 minut, než jsme došly na stanici autobusu se dalo vydržet. Nosím velký deštník, který mi slouží i jako hůl a slunečník.

Návštěvu této zahrady dopouručuji kdykoliv, nejsou tam jenom stromy, jak napovídá název, ale kvete tam mnoho krásných květin. Je dobré se podívat na webové stránky zahrady, kde je uvedeno, jaká výstava zrovna probíhá nebo se chystá. Od jara  začínají výstavy narcisů a tulipánů, potom rhododendrony, růže, atd., všechny druhy květin i stromů. V parném létě je procházka ve stínu stromů k nezaplacení.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.