LEOŠ JEDE...přes celou Evropu o peníze pro seniory!
Leoš Hrádek jede závod pro seniory

LEOŠ JEDE...přes celou Evropu o peníze pro seniory!

28. 7. 2018

Kdo je Leoš Hrádek? Řeknu pouze, že je z Plzně a je mu 42 let. Proč jede Leoš cyklistický závod přes celou Evropu? Jeden z hlavních motivů je velmi osobní a možná jej naznačím jindy. Druhý je ten, že chce během cesty získat peníze potřebné na nákup elektrotříkola pro seniory.

Tříkolo v hodnotě cca 150 tis. Kč použijeme pro vyjížďky nepohyblivých seniorů, kteří díky tomu získají nové zážitky, pocítí štěstí z pohybu krajinou, zbaví se aspoň na chvíli své osamělosti a poznají nové lidí (řidiče kol), kteří jim věnují kus času vlastního života. Takže za získané peníze na transparentní účet u Fio banky (č. ú.: 2101471919 / 2010) a podle rozhodnutí dárců předáme kolo některému městu nebo domovu pro seniory.

Kdy, odkud a kam jede?
Spolu s dalšími 250 závodníky startuje v neděli dvě hodiny před půlnocí a pojede Belgií, Německem, Rakouskem, Itálií, Slovinskem, Českem, Maďarskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Albánií až do Řecka. Jo, asi takhle to bude. Má na to 16 dní.

Na rozdíl od Tour de France, kde všichni denně odpočívají v nejlepších hotelech, masírují je maséři a mechanici jim poskytují všemožnou pomoc, tohle je jednoetapový závod a na cestě se nesmí přijmout žádná pomoc. Odstartuje se a kdo bude v Meteoře nejdřív, ten vyhrál.

Leoš napsal: „Mám tu čest reprezentovat projekt cykloterapie.cz se startovním číslem 83, na sociálních sítích a v průběhu závodu mě můžete sledovat mimojiné pod čepičkou s tímto číslem. Tedy #TCRNo6cap83. Cílem mé účasti v závodě je získat prostředky na rozjezd projektu cykloterapie.cz - tedy na nákup prvního elektro trojkola, abychom @cyclingwithoutage mohli rozjet i u nás v Čechách. Sdílejte, podpořte - děkuji. Leoš...“

Připojím fotku Leošova kola. To bude jeho domov, dopravní prostředek a společník. Když se mu něco s kolem stane, musí si ho opravit. Nikde není (a nesmí být) auto s mechaniky a náhradními koly, jak to vídáme třeba na Tour de France. Závod se jede pošesté. Jednou prý vítěz zdolal celou trať za 8 a půl dne. To teda sotva spal… Musel totiž ujet denně v průměru 550 km!

Dokonce jsem si zřídil facebook. Jen kvůli lektorů a kvůli CWA – našemu snu, že i v Česku začnou dobrovolníci vozit špatně pohyblivé seniory na krátké výlety. Co je CWA? Je to mezinárodní zkratka pro tuto aktivitu, pro „cyklistiku v každém věku“. Psal jsem o tom dva články pod názvem Právo na vítr ve vlasech a Srdečné pozdravy ze Singapuru. Toto hnutí ve prospěch seniorů se rozšířilo do celého světa, avšak v ČR dosud chybí. To chceme s Leošem a s Honzou Raškou změnit.

Kudy se jede?
Z Belgie směr Rakousko, do průsmyku Bielerhöhe. Ten leží ve výšce 2071 metrů nad mořem a z Bludenz k němu vede pěkná silnice. Až na to, že to je pořád stoupání a to stoupání je dlouhé 35 km. V průsmyku Bielerhöhe by se Leoš mohl objevit třeba již po dvou dnech. Pak jede do Slovinska, do sedla Mangart. To jsou pořád Alpy. Odtud musí na sever, do Česka, neboť další kontrolní bod je na Slezském sedle. To místo znáte pod názvem Špindlerovka a povinná zastávka bude na nedaleké polské chatě Odrodzenie. Mohl by se tam dostat třeba už v pátek nebo v sobotu, to nikdo pořádně neví. Odtud zase na jih, vezme to přes Maďarsko a Chorvatsko, další kontrolní bod je až v Bosně. Bjelašnica je vrchol vápencového pohoří jižně od Sarajeva, vysoký 2067 m n. m. Možná se pojede kousek i po sjezdovce obřího slalomu, který se tu jel při olympiádě. Cílem je Meteora, Řecko. Přidávám fotku autora Dido3, který ji poskytuje zdarma. Na vrchol cyklisté stěží dojedou, jsou tam tuším jen schody a žebříky. Necháme se překvapit. Ale kdo dojede až do cíle v časovém limitu 16 dnů? Určitě ne všichni. Asi jen někteří. Loni jich většina vzdala a další nedojeli v limitu.

Zítra přidám další informace a taky odkazy na internetu, abyste mohli Leoše sami sledovat. Jeho zprávy se budou objevovat například na https://www.facebook.com/Cykloterapie/.

Leoš jede
Hodnocení:
(4.7 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%