Před 105 lety se narodil
herec František Filipovský

Před 105 lety se narodil
herec František Filipovský

22. 9. 2012

František Filipovský, král dabingu a první herec, který vystoupil živě v Československé televizi, by 23. září oslavil 105. narozeniny. Jeho hlas je neodmyslitelně spjatý zejména s francouzským komikem Louisem de Funésem.

Filipovský se narodil v Přelouči a vyrůstal obklopen hudbou (jeho otec byl vynikající muzikant, kapelník a hudební skladatel), takže výborně zpíval a hrál na několik hudebních nástrojů. Po kurzu na obchodní akademii se vydal do Prahy, kde začal studovat dějiny umění a estetiku.

Z filozofické fakulty však utekl k divadlu. Hrál u E. F. Buriana, ve studiu Jiřího Frejky, osm let působil v Osvobozeném divadle (Voskovec a Werich mu v březnu 1937 svědčili na svatbě), poté vystřídal Švandovo divadlo na Smíchově, Moderní divadlo na Žižkově či divadlo Uranie. Všude působil i jako režisér.

Před kamerou se poprvé objevil jako komparsista v roce 1930 v komedii C. a k. polní maršálek a první opravdovou filmovou roli získal o dva roky později ve filmu Vladislava Vančury Před maturitou. Ze stovek postav, které na divadle, ve filmu a v rozhlase vytvořil, zůstávají v paměti mnoha diváků například jeho inspektor Mrázek z Hříšných lidí města pražského či snaživci Mazánek a Krhounek ze studentských komedií pro pamětníky. Zemřel 26. října 1993 v Praze.

Poctou jeho dabingovému umění je Cena Františka Filipovského, která se od roku 1995 uděluje v jeho rodné Přelouči za nejlepší výkony v dabingu.

výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.