Řecké ostrovy. V čem se liší?
Hlavní město Korfu připomíná italská města. FOTO: pixabay.com

Řecké ostrovy. V čem se liší?

31. 7. 2018

Není dobré říkat: Jedu do Řecka. Zejména, pokud turista míří na některý z jeho ostrovů. Ty jsou totiž tak odlišné, jako by někdy ani nešlo o jeden stát. Tak co je dobré vědět, než si některý vybereme?

Zakynthos
Není to ostrov pro milovníky historie. Nejsou tam žádné antické památky, vykopávky, středověké hradby. Nic takového. Ostrov v padesátých letech zničilo velké zemětřesení a většina současných staveb tam vznikla až po něm. Což ovšem neznamená, že nemá co nabídnout. Na rozdíl od jiných ostrovů má spoustu zeleně, kvete, není vyprahlý a suchý. Je ideální pro ty, kteří milují povalování se na plážích a dávají přednost těm písčitým s pozvolným vstupem do vody. Co se týká koupání, ideální místo pro seniory a děti. A hlavně, nabízí mimořádný zážitek. Jedině tam můžeme na pláži či ve vodě potkat mořské želvičky.

Kos
Pravý opak Zakynthosu. Je sice malinký, ale zachovalo se na něm množství antických památek. Celé jeho hlavní město je vlastně směs moderních obchodů, taveren, vykopávek a historických budov. Kdo miluje večerní brouzdání uličkami, ze kterých dýchá historie, bude v hlavním městě nadšen. Kos je rovněž typický tím, že na něm proběhla velká výstavba hotelových komplexů. Je na něm málo možností najít ubytování ve studiích a domcích, převažují velké hotely. Pozor, je třeba si dobře prověřit, na jaké jsou pláži, některé jsou dost větrné.

Rhodos
Ráj pro milovníky historie, cestování a probádávání neznámých míst. Je velký, takže se v něm vyplatí si půjčit auto nebo se vydat na výlet místním autobusovými linkami. Nikde jinde není koncentrováno tolik historických budov a památek z různých fází řeckých dějin, od antiky, přes dobu turecké okupace až po okupaci italskou. Je to ostrov nádherný, který nabízí vše: Velké hotelové komplexy, jednoduchá studia, malé vesničky, nádherné historické hlavní město, různé typy pláží. Zkrátka, ostrov rozmanitý.

Kréta
Platí to, co u Rhodosu, ale pozor, je tak velká, že se například vůbec nedá srovnávat její sever a jih. Sever je vhodný pro ty, kdo preferují velké hotely se službami, jih naopak zůstal takzvaně typicky řecký. Najdeme v něm ještě ubytování v menších letoviscích, ve kterých jsou místo nadnárodních řetězců s rychlým občerstvením výhradně klasické řecké rodinné taverny. Nabízí krásná historická města jako je Chania či Rethymno, ale je třeba si dobře předem promyslet, kde se na tomto ostrově vlastně ubytujeme. Je totiž tak rozmanitý, že se nemusí zalíbit všem.

Santorini
Vymyká se všem ostatním ostrovům, je to zvláštní svět. Kousek země, který zůstal po výbuchu sopky, Řekové proměnili v turistickou atrakci. Kromě vykopávek v něm nejsou historické stavby, vše je postaveno znovu, byť se vše jeví jako staré, klasické. Je to tak trochu kýč, atrakce, ale tak krásná, že jí mnoho lidí podléhá a opakovaně se tam vrací. Počítejme s ruchem, velkými davy turistů, ale také tak nádhernými místy, které by člověk prostě jednou v životě vidět měl.

Korfu
Říká se mu zelený ostrov. Více než Řecko jeho hlavní město připomíná Vídeň či města italská. Je plné výstavních budov a milovníci historie a nakupování v něm jsou nadšeni. Korfu nabízí různorodost. Pláže písčité i skalnaté, typické staré vesničky i velké moderní hotelové resorty. Je také třeba dobře zkoumat, kam tam vlastně jedeme. Zatímco sever a západ je klidný, klasicky řecký, rezorty na východní straně jsou spíše rušné, pro mladé, plné diskoték a moderních restaurací.

Vybrali jsem ostrovy nejznámější. Kromě nich tvoří Řecko spousta dalších. Každý z nich je v něčem jiný. Právě v tom je kouzlo Řecka, právě proto se do něj lidé stále vracejí a říkají: Na tom ostrově jsme ještě nebyli.

Hana Charvátová pro portál i60

 

 

 

 

cestování Řecko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.