Nohy hodné obdivu a bez křečových žil
Ilustrační foto: pixabay.com

Nohy hodné obdivu a bez křečových žil

1. 8. 2018

Můžete namítnout, že stejně nenosíte krátké sukně, takže je schováte. Jenže křečové žíly mohou způsobit i zdravotní problémy. Zbavit se jich však není tak složité. 

Křečové žíly vznikají v důsledku oslabení žilních stěn, přičemž svou roli v celé věci hraje genetika, ale také životní styl a zaměstnání. Pokud při své práci musíte dlouho stát, patříte do rizikové skupiny, stejně tak jako těhotné nebo ženy po menopauze, u kterých bývají na vině do značné míry hormonální výkyvy. Pokud budete myslet na prevenci, můžete vzniku varixů či metliček předejít, nebo je alespoň oddálit. „Křečové žíly postihují každou třetí ženu a každého čtvrtého muže. Jejich výskyt je bohužel z 80% dědičný, a proto není možné si je uhnat při kopané, nebo vyjezdit na kole, což patří mezi nejčastější mýty o křečových žilách,“ upozorňuje primář Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz.  

Myslete na prevenci
Pokud už popraskané žilky a metličky na nohou máte, vyzkoušejte postižená místa mazat přípravky s obsahem rutinu (například Vitella Vein). To je látka, která posiluje stěny malých cévek. Vzniku metliček a popraskaných žilek však můžete zkusit předejít. Chce to úpravu životního stylu.

1/ Sezení prokládejte pohybem. Pro lepší cirkulaci krve v dolních končetinách je dobré se jednou za hodinu projít po kanceláři, nebo alespoň procvičit nohy například krouživými pohyby chodidel. Klidně jen pod stolem. Pokud vám to situace dovolí, dejte si třeba po obědě nohy nahoru – stačí na čtvrt hodiny.

2/ Začněte chodit! Uvidíte, budete se cítit lépe. Když každý den vystoupíte o zastávku dřív a zbytek dojdete, když místo výtahu použijete schodiště a místo sledování televize si večer zajdete s partnerem nebo přáteli na procházku, vaše nohy vám to nezapomenou.

3/ Otužujte se Krev v žilách vám rozproudí i střídavé oteplování a ochlazování organismu. Nejjednodušší metodou je sprchovat se denně střídavě teplou a studenou vodou. Končit se musí vždy studenou. Pro zpestření můžete jednou za čas zajít i do sauny a chodit se ochlazovat do ledového bazénku. Teplotní výkyvy však nejsou doporučovány, pokud již křečové žíly máte.

4/ Noste kompresní punčochy Nejde sice o žádný trendy módní doplněk, ale prokážou vám velkou službu. Jsou totiž poměrně spolehlivým způsobem prevence komplikací a rozšiřování křečových žil. S výběrem jejich délky a stupněm komprese vám poradí lékař. Kompresní punčochy doporučují odborníci vždy například na dlouhé lety, jako prevenci tzv. syndromu ekonomické třídy. Ten občas postihuje cestující v těsných prostorách letadel při letech delší než čtyři hodiny.  

Cesta k lékaři
Pokud již varixy máte, preventivní opatření už samozřejmě nepomohou. Ani nedoufejte, že samy od sebe zmizí, to je marné. Naopak mohou způsobit komplikace. Návštěvu lékaře proto neodkládejte, protože pro úspěšné vyléčení je třeba začít včas. Včasná léčba je vždy rychlejší, jednodušší a úspěšnější než u rozsáhlých a zanedbaných varixů. „Na své klinice používám všechny v současné době dostupné nejmodernější metody, které kombinuji. Patří k nim katetrizační metody, laserové a radiofrekvenční, sklerotizace či populární flebektomie. Nezastupitelnou roli u rozsáhlých varixů má stále operace na základě cévně chirurgických pravidel. Pro všechny operace platí, že zákrok je ambulantní, takže v den operace může klient odejít domů a od druhého dne bez vážných komplikací provádět téměř všechny běžné denní činnosti,“ říká primář Schütz.  

Eva Šarfová

 

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.