Leoš JEDE… první cíl dosažen
To je foto z jiného závodu, ale stejného místa, kudy projížděl Leoš

Leoš JEDE… první cíl dosažen

2. 8. 2018

Začnu fotkami. S tou legitimací je Leoš v rakouském průsmyku Bielerhöhe, který leží ve výšce 2071 metrů nad mořem na ideálně 631. kilometru celé cesty. Jenže ideální trasu nejede nikdo a sám Leoš sem urazil 716 km! Ale podobně na tom bylo nebo bude 245 cyklistů, protože tento průsmyk je prvním povinným kontrolním bodem na trase do Řecka. Leoš sem vyjel někdy odpoledne, poslal fotku a od té doby odpočíval. Což mu přejeme, protože těch 716 km prostě ujet musel, než se sem dostal. A jak už jsem psal, musel sem zpod kopce vystoupat 1500 výškových metrů.

Celou dobu měli jezdci podobné počasí jako u nás – slunce a 33 stupňů. Při odpočinku v průsmyku se však počasí náhle změnilo a prudký poryv větru povalil stojan s koly a poškodil Leošovi přehazovačku. Už ji opravil,dnes velmi brzy ráno vyrazil dál  a o půl sedmé už má za sebou 50 dalších kilometrů! Ještě nám stačil zapózovat,tak přidávám vrcholovou fotku (nadmořská výška je ještě větší než udávaná výška průsmyku, protože cesta vede ve svahu nad ním).

Na další fotce pózuje odpočatý Leoš ještě před startem v Belgii v neděli v noci. Tu nám poslali pořadatelé. Psal jsem otom v neděli v 2. díle. Mezitím mi přišla fotka jeho kola odpočívajícího nad přehradním jezerem Silvretta, které leží přímo v průsmyku. A nad článkem je fotografie převzatá z jiného závodu na tom samém místě, jako byl start v neděli (autor Cyclingtips). To však bylo v noci a za svitu pochodní a zjistil jsem, že noční fotky by tady dobře nevypadaly.

Ilona Kolářová mu jako první z íčkařek poslala tolik potřebné povzbuzení na jeho facebookové stránky https://www.facebook.com/pg/Cykloterapie/posts/?ref=page_internal. Jistě si to umíte představit: ten člověk jede sám, nemá nikde doprovod ani novináře a je pro něj těžké si shánět „potvrzení“ o tom, že ho někdo tady v Česku sleduje a fandí. Kdo má FB, pište mu, bude rád. (Já mu občas posílám souhrny vašich komentářů, ale to tak nezapůsobí jako přímá komunikace.)

 -----

Teď hurá do Slovinska na další kontrolní bod. Silnice a cyklostezky jsou sice v Rakousku báječné, ale zrovna tak báječné jsou tam i kopce. Leoš to asi vezme přes Innsbruck a bude využívat co nejvíce alpská údolí. Pak jej čeká známý Brennerský průsmyk (řidiči cestou do Itálie možná znají) Nakonec ale stejně musí vystoupat ve vápencových Julských Alpách do sedla Mangart. To bude mít v nohách minimálně 914 km. A pozor, tento bod je položený ještě o celý jeden metr výše než průsmyk Bielerhöhe. O jeden metr výš a cca 300 km dál…  

Čelo závodu pro nás není tak důležité. První tři už míří do Česka a ještě ve čtvrtek by mohli projet směrem na Špindlerovku v Krkonoších. Nikam jim ale mávat nechoďte, je to individuální závod drsných mužů (a několika žen), kteří nemají žádnou reklamu, žádnou publicitu, žádné mechanické vozy ani přesnou trasu a nikde je nečekají zástupy diváků. Takže byste na ně těžko natrefili.

------

Jak už všichni víte z předchozích článků, cílem Leošovy cesty je shromáždit příspěvky na nákup elektrotříkola, na nichž lze vozit vždy dva lidi, kteří se vzhledem ke svému věku, nemoci nebo postižení nohou sami nemohou nikam vypravit. Je to součást celosvětového hnutí CWA, které před 8 lety založil v Dánsku Ole Kassow. Příště najdu jeho fotku a napíšu víc , co se v zemích jako Island nebo Austrálie děje a proč nechceme v ČR zůstat pozadu.

Ve středu odpoledne jsem dohadoval podrobnosti s prvním velmi vážným českým zájemcem, kterému se již podařilo sehnat peníze na takové kolo. Jde o jedno moravské město, které jej plně využije, a my bychom rádi získali jiné, které by se mohlo půjčovat třeba do domovů pro seniory. Vlastně – ani Leoš ani já to kolo nechceme vlastnit, chceme jen umožnit, aby jej senioři mohli využívat.

Kdo by chtěl přispět na nákup tříkola pro nemocné či špatně pohyblivé seniory, třeba i jen stokorunou (tisícovky rovněž vítáme! :-) ), tak může snadno. Peníze se posílají na transparentní účet. To je ten, na kterém jsou vidět všechny přírůstky a úbytky, aby si veřejnost mohla kontrolovat, co se s penězi děje. Takový účet mají různé neziskovky, politické strany a jiní. Takže pro CWA jej máme taky. Má číslo 2101471919 a ta banka má kód 2010. Já se na tenhle účet dostávám přes tenhle odkaz: https://ib.fio.cz/ib/transparent?a=2101471919 nebo stručněji totéž  https://bit.ly/2M3g6pr. Stačí kliknout a jste tam.

V uplynulých dnech jsme zde zveřejnili 5 článků, v nichž je vysvětleni, kdo, kam a proč jede. Takže co jste nestihli, naklikněte si zpětně a držte palce (ne penízky :-) ).

Leoš jede
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%