Pár letních dní v Telči
Foto: autorka

Pár letních dní v Telči

4. 8. 2018

Telč je malé městečko v okrese Jihlava. Je známé hlavně díky své městské památkové rezervaci, která je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Letos v červenci jsem tam strávila několik příjemných dní a měla jsem poprvé ve svém životě příležitost si toto zajímavé místo nejen důkladně prohlédnout, ale i v klidu vychutnat jeho příjemnou a místy až pohádkovou atmosféru. O pár svých zážitků i fotografií z tohoto místa bych se s vámi chtěla podělit.

dsc-0144.jpg

První kroky všech návštěvníků míří neomylně do historického centra Telče do tzv. Vnitřního města. Telč byla původně vystavěna jako vodní pevnost s gotickým hradem. Dodnes je vnitřní město obklopeno (a chráněno) třemi rybníky. Vstoupit do města můžete malou dolní městskou bránou nebo velkou horní městskou bránou. A v poslední době i po nové dřevěné lávce přes Ulický rybník, která propojuje novou a historickou část města. Všechny cesty vedou na náměstí Zachariáše z Hradce, které je známé nádhernými renesančními měšťanskými domy. Téměř celé náměstí je lemováno podloubím s malými krámky, hospůdkami či kavárnami, galeriemi. Na náměstí můžete v klidu posedět, kochat se, nasávat atmosféru. Nebo také můžete podrobně prozkoumávat dům po domu a dokonce i podzemní chodby pod městem.

dsc-0034-5.jpg

A když vás náměstí přestane bavit, vyrazte na zámek. Není to daleko, zámek s renesanční zahradou, parkem a skleníkem je přístupný přímo z dolní části náměstí. Na zámku si můžete vybrat z několika prohlídkových okruhů, ale určitě vás upoutá i renesanční zámecká zahrada. Vždyť právě tam je ta památná kašna, do které spadla pohádková „pyšná princezna“, když chtěla, aby jí zahradník zavázal střevíček. Kdo má rád pohádky, může si v zámecké galerii oživit vzpomínky na pohádku Pyšná princezna. Výstava s informacemi a artefakty z natáčení této pohádky byla pro velký zájem prodloužena.

dsc-0044-5.jpg

 

V Telči se nachází i řada sakrálních staveb, některé z nich vytvářejí společně se zámkem dominantu města. Na první pohled vás upoutají dvě věže kostela Jména Ježíš, který představuje typickou jeziutskou architekturu. Tento kostel je zvláštní také tím, že mu chybí charakteristické průčelí, je zcela atypicky natočen k městu bokem. Hned vedle je kostel sv. Jakuba, jeho věž dnes slouží jako vyhlídková. Malý nenápadný vchod najdete na boční straně věže, vstupné se platí teprve po vystoupání prvních padesáti schodů. Ale nádherná vyhlídka na historickou část města obklopenou rybníky stojí určitě za to!

dsc-0120-6.jpg

Historickou část města obklopují tři rybníky – Štěpnický, Ulický a Staroměstský. Všechny tři jsou propojeny Telčským potokem a několika uměle prokopanými průplavy. Okolí rybníků je vkusně upravené, přizpůsobené procházkám, relaxaci i odpočinku. Dokud nebyly strženy městské hradby, sahaly rybníky až k nim. Dnes se v místech někdejších hradeb nachází zahrádky. A jako bonus se na hladině rybníků krásně zrcadlí městské panorama.

dsc-0245-1.jpg

Za zmínku stojí určitě i to, že historické město Telč není nijak narušeno novodobou zástavbou. Sídliště u Štěpnického rybníka, které leží nejblíž Vnitřímu městu, bylo kdysi velmi citlivě navrženo a začleněno do městské zástavby. Turisticky zajímavé je i okolí Telče se svěží přírodou plnou rybníků i malých rybníčků, pečlivě obhospodařovanou člověkem.

dsc-0207-1.jpg

Věcné informace pro tento článek jsem čerpala z www.telc.eu a https://cs.wikipedia.org/wiki/Telč. Fotografie jsou moje z července 2018. Další fotografie najdete pod článkem.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.