Setkání seniorů
na "polské straně"

Setkání seniorů
na "polské straně"

23. 9. 2012

Přejdeme-li ze Starého Bohumína přes řeku Odru do Polska, asi po 30 metrech dojdeme k zámku v příhraniční osadě Chalupki. První zprávy o zámku pocházejí z roku 1373 a jsou obsaženy v listině vydané opolským knížetem Janem pro rytíře Paska.

Nynější zámek vznikl barokními přestavbami v 18. a 19 století. Budova má obdélníkový půdorys. U zámku jsou stopy po bývalých opevněních s baštami a také obrys příkopu. Kolem zámku se rozkládá krásný park, který byl založen v 19. století a roste v něm kolem 26 druhů a odrůd stromů a keřů.

Po osvobození 30. dubna 1945 se zámek, kterému se občas říká i hrad, stal vlastnictvím polského státu. V letech  1978 - 1982 Vojvodský podnik turistických služeb v Katovicích zahájil opravy a modernizaci a zrestaurovaný zámek je od roku 1983 používán jako hotel s restaurací.

Právě tento zámek, kolem kterého občas chodívám při procházce do Polska, jsem měla možnost navštívit. 18.září 2012 se zde konal Kongres Seniorů na hranici. Zúčastnili se ho především zástupci polských seniorů, ale byli zde i zástupci Poláků žijících na Slovensku či v Česku. Diskutovalo se o problémech seniorů v příhraničních obcích a způsoby jejich řešení. Mezi zajímavá témata patřila přednáška lékařky gediatrie, zástupce pojišťovny, odborníka na lidská práva a podobně. Byli nejen z Krzyzanowického okresu, kam Chalupki patří, ale také z Varšavy nebo Štětína. Všechny příspěvky probíhaly v polštině a byly velice zajímavé.

Protože o Polácích je známo, že se umí dobře bavit, ani tentokrát nezklamali. Po poledním občerstvení se skoro všichni vydali na procházku k Meandrům řeky Odry. Zpět se svezli na raftech. Nechyběl ani program pro děti nebo velké grilování.

Den byl opravdu vydařený, zábavný a hlavně poučný. Všichni přítomní byli zajisté spokojeni a já osobně jsem byla velmi ráda, že jako Češka, která celkem dobře rozumí polštině, jsem se coby jediná zástupkyně našeho města této akce mohla zúčastnit.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.