Ať vám střevní potíže nezkazí dovolenou
Ilustrační foto: pixabay.com

Ať vám střevní potíže nezkazí dovolenou

6. 8. 2018

Střevní problémy řešil někdy na dovolené snad každý. Průjem vás může překvapit nejen v exotických destinacích, ale i klidně i u rybníku v Čechách. Buďte proto připraveni.    

Křeče ve střevech, nadýmání, pocit, že se musíte nutně vyprázdnit a hlavně řídká, vodnatá stolice, která vás nutí běžet na toaletu minimálně třikrát denně. Ačkoli se může zdát, že průjem je sám o sobě nemocí, není tomu tak. Jde totiž o „pouhý“ příznak nějaké choroby, způsobený nějakou příčinou. Odborníci rozlišují dva typy průjmů: Chronický, který trvá déle než 4 týdny a bývá spojen se závažnějším onemocněním. Vyžaduje podrobnější vyšetření. Častější bývá akutní průjem. Ten začíná náhle a trvá obvykle pár dní. Bohužel se jedná obvykle o chvíle, kdy zrovna trávíte zaslouženou dovolenou.

Viníka nevidíte
Nejčastější příčinou akutních průjmů jsou infekce způsobené buď bakteriemi (E. coli, salmonela, shigela, yersinie atd.) nebo viry (rotavirus, echovirus apod.). S těmito neviditelnými „potvůrkami“ se během letního cestování setkáte doslova na každém rohu. Stačí si třeba jen neumýt ruce. Nebo si pochutnat na místní specialitě, která není dostatečně tepelně upravena, nebo obsahuje některé složky, na něž není váš organizmus zvyklý). Průjem však samozřejmě nesouvisí jen s cestováním. Někdy může vzniknout i při nesnášenlivosti některých složek potravy, jako například alergie na lepek apod., problémy může vyvolat také užívání antibiotik. U chronických průjmů stojí příčiny v onemocnění trávicího traktu, jako jsou například záněty a nádory střeva, choroby slinivky, štítné žlázy, syndrom dráždivého střeva a další.

Tělu chybí voda
Když je člověk zdravý, dochází ke vstřebávání vody a dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu. Jenže při průjmu je tento proces porušen a tělo tak ztrácí velké množství tekutin a významných živin. Proto je člověk ohrožen dehydratací, což může být velice závažné zejména pro starší lidi a malé děti. Základem léčby průjmu je proto dostatečná hydratace. Proto je potřeba dostatečně pít. U dospělého jsou to až 4 litry tekutin denně a doplňovat minerály.

Jak se léčit
Existuje zde celá řada volně prodejných léků, které fungují buď na bázi zahušťování stolice (adsorpční látky), nebo tlumí střevní motilitu (např. kalciové prášky s kodeinem). Úspěšně se používají i prebiotika nebo probiotika, vynikající jsou volně prodejné tabletky BioGaia, jež posílí zdravou střevní mikroflóru. Účinnou látkou při léčbě průjmů je také diosmektit, nebo-li přírodní čištěný jíl. Jeho výhodou je, že nemá vedlejší účinky syntetických léků. Dokonce existuje celá řada studií, které účinnost a bezpečnost diosmektitu v léčbě akutních i chronických průjmů prokazují. Jiná situace nastává u pacientů s chronickým průjmem. Tady je nejprve nezbytné stanovení diagnózy a následně potom indikovat léčbu, která patří do rukou odborníků.

Nutná dieta
Abyste se průjmu zbavili a mohli si užívat hezké léto, nestačí jen spolknout pilulku. Budete muset dodržovat dietu, která by měla být netučná a bez cukrů. Vyplatí se pár dní vydržet. Pozor, pokud budou potíže přetrvávat více než sedm dní, nebo se ve stolici objeví například krev, neváhejte a navštivte lékaře.    

 

Eva Šarfová pro portál i60

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.