5 osvědčených rad, jak se v létě starat o pleť ve vyšším věku
Ilustrační foto: ingimage.com

5 osvědčených rad, jak se v létě starat o pleť ve vyšším věku

8. 8. 2018

Schovat se v těchto parných dnech není tak jednoduché a o negativních účincích UV záření jste jistě slyšeli. Když pomineme zdravotní rizika, jsou tu také škody, které sluníčko napáchá na naší kráse. 

Řeč je o vráskách či pigmentových skvrnkách. Zde je praktický návod, jak se v létě starat o pleť, aby zůstala dlouho krásná a hlavně zdravá.

1. Každé dvě hodiny se mazejte ochranným krémem
UV záření přispívá k předčasnému stárnutí pokožky, proto je v prvé řadu nezbytné chránit pleť před ním. Ultrafialové záření s volnými radikály způsobuje úbytek kolagenu v pleti, ta tak ztrácí elasticitu a tvoří se na ní vrásky. V létě tedy není vůbec od věci pořídit si krásný klobouk nebo kšiltovku a nasadit si slušivé brýle, které ochrání citlivé oční okolí. Základ však je mít vždy po ruce kvalitní krém se SPF, ideálně 30 či 50. Krém s ochranným faktorem však rozhodně nestačí nanést na pleť jen jednou, třeba ráno. Aplikaci je nutné opakovat ideálně každé dvě hodiny a v  dostatečném množství, za které se považuje jedna čajová lžička. Většina běžných denních krémů obsahuje SPF faktor, ale sázkou na jistotu jsou opalovací krémy. Pořídit si můžete i speciální protivráskový přípravek na obličej, nabízí je například Nivea či Eucerin. Skvělé jsou také opalovací mlhy, což jsou lehoučké spreje s vysokým SPF faktorem (například La Roche-Posay), které můžete aplikovat i přes make-up. Ideální třeba do města, kdy chcete být nalíčené.  

2. V létě důkladně čistěte pleť
Pobyt na sluníčku pleť vysušuje. Kdybyste se na sebe podívali pod mikroskopem, viděli byste vrstvičku odumřelých a suchých buněk, které pleti zabraňují volně dýchat. K nim se samozřejmě přidávají i další nečistoty a maz, který pokožka přirozeně produkuje. Je tedy třeba neodbývat důkladné čištění, a to ráno i večer. I tehdy, když se nelíčíte, to s tím totiž vůbec nesouvisí. Čistá pleť navíc lépe vstřebává další kosmetické přípravky.  

3. Vedle protivráskové péče se zaměřte i na hydrataci  
Vysoké teploty vedou k dehydrataci těla a na kůži se nedostatek tekutin projeví opravdu viditelně. Pokožka jako by zašedne, tvoří se na ní jemné šupinky a drobné vrásky, ty stávající se prohlubují. Proto je tak důležité hydratovat ji kvalitními kosmetickými přípravky. Krémy nestačí, pořiďte si péči, která půjde více do hloubky. Chce to alespoň dvakrát nebo třikrát týdně použít hydratační sérum a minimálně jednou týdně masku. Vynikající jsou například textilní masky Garnier, které koupíte v drogeriích. Skvělým tipem je také hydratační krém Diadermine, který je k dostání za rozumnou cenu v drogeriích.

4. Nasaďte kyselinu hyaluronovou
Ta je totiž součástí naší pokožky, ale s přibývajícím věkem jí ubývá, a je tedy nutno ji pravidelně doplňovat. V létě o to více, nejlépe správným kosmetickým přípravkem. Ty nejkvalitnější obsahují nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou, která pleť ochrání ve vnějších vrstvách pokožky, ale zároveň pronikne do spodních vrstev a motivuje buňky k aktivitě. Zkuste hyaluronový booster Essente, který je k dostání na internetu Essente.cz. Vynikající je také hydratační sérum Hydr8 B5 od značky Medaprex.  

5. Make-up nahraďte BB krémem
V létě se vyvarujte nánosů make-upu, pod nimiž se budete zbytečně potit. Vybavte se raději nemastným BB krémem, který bude tak lehký, že nebude ucpávat póry a pleť krásně rozjasní. Kvalitní BB krém sjednocuje barevný tón pleti, kryje její drobné nedokonalosti, zklidňuje a zjemňuje pokožku. Speciální tónovací pigmenty se dokonale přizpůsobí odstínu pleti, regulují tvorbu kožního mazu a okamžitě a dlouhodobě zlepšují hydrataci pokožky. Vyzkoušejte například osvědčenou značku Dermacol.    

 

Eva Šarfová pro portál i60

kosmetika péče o pleť
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%