Dovolená ve zdraví
Ilustrační foto: ingimage.com

Dovolená ve zdraví

7. 8. 2018

Čeští senioři milují cestování. Podle šetření Eurostatu obsadili Češi ve věku nad 65 let třetí příčku v počtu nocí strávených mimo domov. Více jsou na cestách jen Francouzi a Kypřané. Do zahraničí ovšem vyjíždějí senioři z Čech méně než jejich zahraniční "kolegové."  Rekordmany v cestách do zahraničí jsou pak Lucemburčané a Belgičané. 

Výsledky šetření nepochybně korespondují s finančními možnostmi českých seniorů, ale i s možností rekreace na vlastních chatách a chalupách v tuzemsku.

Odborníci tvrdí, že lidé dopřávající si pravidelnou dovolenou se těší lepšímu zdraví, a dokonce déle žijí.  Ať tak či onak, nejdůležitější je prožít spokojenou dovolenou bez zdravotních komplikací. Těm můžeme často svým odpovědným přístupem předejít.

Jako první přichází na řadu výběr dovolené a příprava na ni. Není důvod, proč si v pokročilejším věku neplnit svá přání, která jsme třeba z různých důvodů museli dlouhá léta odkládat. Pokud se na to cítíme a v případě chronických zdravotních potíží zkonzultujeme se svým lékařem, nemusíme si cokoli odříkat.

Jak se připravit na dovolenou po zdravotní stránce?
Nejdříve bychom měli myslet na očkování. O konkrétním očkování je nejlepší se poradit v očkovacím centru. Očkování by se však mělo týkat i těch, kteří tráví dovolenou v České republice a nevyhýbají se pobytu v přírodě. Očkováním se mohou ochránit před nebezpečnou klíšťovou encefalitidou a toto očkování se doporučuje především lidem starším 50 let, u kterých bývá průběh onemocnění nejzávažnější. Česko patří mezi země s nejvyšším výskytem viru klíšťové encefalitidy v Evropě. Virus může u lidí vyvolat infekci vedoucí k trvalému poškození mozku. Například Vojenská zdravotní pojišťovna přispívá na očkování 500 korun každý rok, příspěvek lze využít i na přeočkování.

Nezbytnou nutností je též příprava vlastní lékárničky. Zde platí, že čím dále se chystáme, tím bychom měli být pečlivější. Základem je obstarat si dostatečné množství léků, které užíváme pravidelně. Pro jistotu je dobré mít s sebou i příbalový leták od každého léku. Dále jsou doporučovány léky na cestovní nevolnost pro cestu na dovolenou i zpět, a to i v případě, že jste dříve takovou nevolností netrpěli. Přípravky na zažívací potíže jsou nezbytností, neboť právě ty postihují cestovatele nejčastěji. Může se jednat o pálení žáhy, zácpu, nadýmání, poruchy trávení, křeče nebo průjem. Částečně lze zažívacím potížím předejít používáním balené vody a pečlivým výběrem jídla v rizikových oblastech. Pokud Vás i přesto zažívací potíže postihnou, je důležité dostatečně doplňovat tekutiny a podpořit samoléčbu vhodnou dietou.

Zde bohužel musíme vyvrátit oblíbený mýtus cestovatelů: preventivní pití alkoholu vás totiž před střevními problémy neochrání. Ethylalkohol má hlavní dezinfekční účinek při koncentraci 70 až 80 procent. Pokud alkohol polkneme, tak se částečně vstřebá a naředí a jeho koncentrace ve střevech už je nevýznamná. Raději přidáme ověřenou radu pro cestovatele do zemí, kde mají pochybnost o hygienických podmínkách – jezte jen jídla tepelně upravená, vyvarujte se zeleninových salátů, dressingů a hlavně ledu.

Co ještě přibalíme do lékárničky? Opalovací prostředky, přípravky na alergii, které pomůžou při kopřivce, poštípání hmyzem nebo u mírných popálenin a podráždění sluncem, repelent, dezinfekci, pinzetu na odstranění klíštěte, krém proti opruzeninám, obvazy, náplasti, gázu, obinadlo, k užitku může přijít i gel či mast s protizánětlivými složkami na podvrtnutý kotník či zápěstí. Nezapomenout též na nůž či nůžky k upravení velikosti náplasti či obvazu. Neměly by chybět léky na snížení teploty, bolest v krku, kašel a rýmu, ani v létě se cestovatelům tyto obtíže nevyhýbají. I teploměr může být užitečný. Ne v lékárničce, ale po ruce bychom měli mít vždy gel k dezinfekci rukou.

Že už je toho moc?  Nebojte se, když si vše šikovně sbalíme, nezabere to tolik místa. A navíc, příště už jen můžeme zkontrolovat datum expirace a trošku upravit podle konkrétní destinace. I přes největší opatrnost může na dovolené dojít k nečekané zdravotní komplikaci. Při cestách v tuzemsku nosíme vždy při sobě zdravotní kartičku pojištěnce a v telefonu máme uložená čísla záchranné služby (155), tísňové linky (112) nebo ještě lépe speciální aplikaci pro přivolání pomoci (Záchranka). Telefon pro jistotu vždy s sebou!

Do zahraničí si vždy sjednáme cestovní zdravotní pojištění. Nabídka je nepřeberná. Klienti Vojenské zdravotní pojišťovny mohou využít zvýhodněných tarifů u pojišťovny Ergo s perfektním servisem a non stop asistenční službou.

A pak můžeme vyrazit. Do lesa, na hory, k vodě nebo na vodu, více odpočinkově nebo spíš sportovně, autem, vlakem, na kole, letadlem nebo pěšky, blízko nebo na druhý konec světa. Nikdy bychom doma neměli ale zapomenout rozum a nepřeceňovat svoje síly. Platí to ale i opačně: své síly a schopnosti nemusíme podceňovat. Pokud dokážeme vyjet ze zajetých kolejí a dáme si trochu víc do těla, třeba na kole nebo při túře, možná nás něco zabolí, ale radost zažijeme náramnou.

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.