Pár rad pro dovolené, které ještě zdaleka nekončí
Ilustrační foto: ingimage.com

Pár rad pro dovolené, které ještě zdaleka nekončí

11. 8. 2018

Na další příjemné „dovolenkové“ dny se těší asi každý, zvláště když už možná poleví vlna veder a na všemožné výlety bude příznivější klima. Ovšem i na aktivně využité chvíle volna, jako na každý, takřka sportovní výkon, bychom se měli dobře připravit.

Nejen výběrem lokality, ale také prostředky, pomůckami a doporučeními, aby vše proběhlo bez problémů, abychom někde „netrpěli hladem, žízní, bolavýma nohama“...

Na dovolenou, ale i jen na výlet, se obvykle opravdu těšíme. Provádíme poctivé přípravy, plánujeme trasu, objevujeme nenavštívená místa a památky. Ale již při plánování dovolené bychom měli myslet i na praktické věci. Například: pojedeme autobusem, vlakem nebo autem, sami či s někým dalším? Pokud pojedeme autem, máme možnost si sebou vzít i některé „zbytečnosti“. Jestliže vše poneseme na zádech, mnoho z těchto věcí budeme muset nechat doma... Nabízíme několik doporučení, která sice všichni známe, ale ruku na srdce: kolikrát na ně zapomínáme?

Zavazadlo. Snažme se, aby naše zavazadlo bylo doopravdy „pro nás“.  Aby bylo zkrátka akční. Jestliže ho budeme muset přenášet, nezapomeňme, že přitom někdy budeme potřebovat ruce i na něco jiného, než jen na to přenášení. Z toho vyplývá jako nejvhodnější batůžek, batoh a…  Tím bychom mohli skončit. Protože jestli se rozhodneme absolvovat dovolenou s nějakým obřím batohem, může se stát, že budeme nejen při nasazování potřebovat cizí pomoc. A máme zaručeno, že pomoc přijde? Proto se snažme sbalit do středně velké bagáže, s níž můžeme manipulovat bez cizí pomoci.

Oblečení. První a asi nejdůležitější věcí je obutí. Měli bychom se cítit pohodlně, stabilně. Boty by neměly být nové, ale raději vyzkoušené, „rozšlápnuté“. Jedna z nejhorších situací nastává, když se nám konečně podaří dostat batoh na záda a noha v nestabilní botě uklouzne, případně se podvrtne. Pamatujme na snížení těžiště, stání rovnoměrně na obou nohách, na stranovou i předozadní stabilitu. Platí při chůzi po městě, při obdivování pamětihodností, ale i (nedej bože) sebeobraně.  Podobná pravidla platí i o oblečení: volnost, vzdušnost, pohodlí. Oděv by nám měl umožňovat jakýkoli pohyb, neměl by nás omezovat. Buďme na své tělo hodní, dopřejme mu odpočinek, nesnažme se ho stáhnout oděvem, který je sice módní, ale pro výlet nepraktický.

Jídlo a pití. Další oblast, na kterou se „podíváme“, je jídlo a pití. Nemusíme mluvit jen o dovolené. Představme si třeba krátký výlet. Nebo jednodenní výlet na dovolené. Zaměřme se  na výlet do města s návštěvou a prohlídkou památek. Většina lidí se totiž na takovýto výlet nepřipravuje vůbec nebo jen minimálně. Se slovy: „…všude se dá něco koupit…v nejhorším si na něco zajdem…“, atd.  Potom, v „zápalu“ prohlídek, výkladů, fotografování a přejíždění na jídlo a pití zapomene. Jestliže nebudeme jíst den, není to zdravé, ale tělo se s tím dokáže vyrovnat. Každý člověk ale musí pít. A čím je tepleji, tím více.

Počítejme s tím, že ve vyhřátém městě, při prohlídce památek to bude ještě nutnější. Tekutiny je třeba doplňovat průběžně celý den. Je sice příjemné, sednout si po celodenním prohlížení památek do hospůdky, „doplňovat tekutiny“ a vzpomínat na to, co jsme viděli. Příjemné to může být pro nás, ale tělo si bude myslet své.

Vždy se snažme přibalit alespoň malou láhev vody (nejlépe průhlednou) a průběžně z ní upíjet. Nejlepší je, nosit ji v ruce. Máme stále vodu v dosahu, nemusíme zastavovat, složitě vybalovat a následně zase balit. V průhledné láhvi vodu vidíme, máme stálý přehled a kontrolu, jestli pijeme dostatečně. Jakmile uvidíme, že by voda měla dojít, snažme se opatřit další. K jídlu je velmi vhodný obložený chléb, udělejme si radost zdravou oblohou, ale nepřehánějme to. Jestliže něco máme rádi (i když je to ne úplně zdravé), dejme si to. Malé množství uškodit nemůže. Pro praxi je dobré takovýto obložený chléb nakrájet již doma a kousky samostatně zabalit do alobalu. Vydrží celý den a nemusíme zbytečně „nakousané“ části vracet do batůžku a balit je do čehokoli, jen aby vydržely. Takhle to praktikují vytrvalostní sportovci při dlouhotrvajících závodech. Nezapomeňme ale, že my jsme na dovolené a jídlo můžeme sníst na nějakém klidném, příjemném místě. Ne v autobuse, ne za chůze.

Drahé předměty. Je naprosto normální, že si člověk na výlet bere spoustu „potřebných“ věcí. Teď nemáme na mysli například hůlky na chození, matračku do vody. Ale fotoaparát, kameru, mobilní telefon, někdo i notebook. Z pohledu dnešního člověka standardní vybavení. I zde by ale měla platit určitá pravidla: nikdy neukazujme, co všechno máme, jaký fotoaparát, kameru atd. Nevíme, kdo se okolo nás živí tím, že tipuje, případně rovnou krade. Jestliže používáme jednu věc, najděme si čas na to, uklidit do kapsy, do batohu, do tašky, tu další. Stačí totiž jen malé strčení od někoho, rozhodíme ruce pro získání rovnováhy a z hlediska kapsáře jsme velmi snadný cíl. Jestliže jsme ve skupině, poprosme, ať na nás ostatní při focení počkají, ať nás „hlídají“. Snažme se vždy pohybovat se svojí skupinou, nenechme se oddělit, obstoupit cizími lidmi. Může to být náhoda, ale i záměr dostat nás mimo, do situace, ve které potřebujeme pomoct. Pak se soustředíme na to, jak se dostat zpět a nehlídáme sebe, své věci a ani okolí tak pozorně.

Čas je tu pro nás. Posledním, nad čím se zamyslíme, je plánování. Ne kam jet a s kým. Ale spíše kdy, tedy ve kterou denní nebo noční dobu, kdy jít na výlet a kdy odpočívat. A už jsme zase u pravidel. Nebo raději u doporučení. Je samozřejmě lepší autem vyjet za podvečerního chládku, když není provoz tak velký. Jsme ale schopni řídit v noci? Nebude se nám chtít při řízení spát? Někdo se snaží dojet do místa dovolené co nejrychleji. Proto pojede v jednom kuse několik (někdy i několik desítek) hodin. Nebylo by lepší cestou zastavit, v klidu se vyspat a pak pokračovat dál? Vždycky se snažme vyhovět sami sobě. Nemusíme být všude první a vidět všechno. Jestliže si chceme užít pěkný den, připravme se na něj. Začněme pohodovou snídaní, přípravou svačiny.

Ráno nikam nespěchejme. Je nejhorší, když lidé na dovolené žijí ve stresu z toho, co všechno nestihli. Radujme se z toho, co uvidíme, ze zážitků, které jsou celý den a v poklidu. Naplánujme si odpočinek. Nejen ten večerní, ale klidně i přes den. Procházet památky za poledního slunce někdy vyžaduje téměř sportovní výkon. Jsme na dovolené nebo na závodech? A i když máme něco pevně naplánováno – nebojme se to změnit podle aktuální nálady a chuti. Snažme se maximálně si odpočinout, naplánovat jiné aktivity, než provozujeme po celý rok.

Regenerace a relaxace je mnohdy důležitější, než samotný výkon. A kde máme lepší podmínky, než na dovolené, kterou si naplánujeme podle sebe?

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.