Národní parky Norska - zastavení sedmé a pár zajímavostí
Foto: autorka

Národní parky Norska - zastavení sedmé a pár zajímavostí

16. 8. 2018

Jedeme do města  Grena. Naše nohy míří do oceánografického centra. Je věnováno podmořskému životu severských  moří. Nejvíce nás upoutává  obří akvárium se spoustou žraloků. Všude jsou značky, které upozorňují na to, zda můžeme či nemůžeme dát do vody ruce. Chvíli odpočíváme u dobré kávy z automatu. Co mě překvapuje? Vedle automatu košíček s míchátky, cukrem, mlékem, ale i sladidlem pro diabetiky. S tímto jsem se ještě nikde nesetkala.

Odpoledne z Greny odjíždíme do města Arhus. Je to druhé největší město Dánska, které má asi 300 000 obyvatel.

Zde je nám nabídnuta návštěva centra města nebo skanzenu Den Gamle by. Toto kulturní muzeum bylo otevřeno roku 1909 a  předvádí dánskou historii .

Nejvíce lidí do skanzenu míří. Já s několika dalšími míříme jinam. Před sebou vidíme větrný mlýn, tak se jdeme kouknout jinam. A jaké je pro nás překvapení, když v jeho blízkosti stojí jakási zajímavá budova. Zjišťujeme, že je zde kavárnička, cukrárnička, ale také velice čisté sociální zařízení, které pochopitelně musíme navštívit.  Při odchodu nás čeká další překvapení. Krásná malá botanická zahrada. A je rozhodnuto. Nikam jinam nejdeme.Tady si vše v klidu a pohodě prohlížíme. Prvně v životě třeba vidím pepřovník, úžasné jsou květy, které neznám vůbec. A těch nejrůznějších motýlů..

Opravdová krása. Jsme rádi, že jsme sem zamířili a zůstali. Pár nezbytných fotografií, pak si děláme na lavičce v dětském koutku svačinku a míříme k ostatním, kteří už pomalu čekají na autobus.

Je 15.15. Dovolená končí. Autobus míří k německým hranicím. Zítra dopoledne jsme  doma. Plni dojmů a nezapomenutelných zážitků, které nám nikdo nevezme.

CO SE NEVEŠLO… a další zajímavosti

Víte, jak vypadá švédský stůl? Má 5 chodů.

1. sleď, sýr s chlebem
2. losos
3. studený chod
4.  teplý chod -  kuličky (známe z IKEA)
5. moučník a káva.

Jedí snídani, pak něco málo v práci a a doma večeři, kterou mají za hlavní jídlo. Švédky doma nepečou žádné dorty, vaří jen několik jednoduchých jídel.
Mateřská dovolená trvá 1 rok se 70% platu, nebo 10 měsíců se 100% platu. Otec musí čerpat 6 týdnů otcovské dovolené.

Dbá se tu na dochvilnost. Nemůžete-li přijít včas, nechoďte vůbec a vymyslete si co nejvěrohodnější důvod. Chodit někam pozdě se nesmí.

Hodně závazné je čestné slovo. Mnohdy prodej, nabídku či podobně stačí schválit podáním ruky.

Jejich bohatstvím jsou děti. To, co nemá duši, není důležité, nemá žádnou cenu.

Jsou velkými vlastenci - všude mají vlaječky, poznávají hlavně krásy své vlasti.


Norsko

Pít alkohol se zde může v neomezeném množství, ovšem ne na veřejných místech. Pivo a víno prodají lidem starším 18ti let, tvrdý alkohol lidem od let 20.
Typickým norským alkoholem je Akvavit, který je vyráběný z brambor.
Od r. 2006 je zde zákaz kouření ve všech restauracích. Cigarety a alkohol jsou zde velice drahé.
Co se týče jídla - Norové tvrdí, že jejich jídlo je nudné a nezajímavé. hodně konzumují skopové maso. Jejich specialitou je vařená ovčí hlava - i s očima.
Kromě soli a pepře nepoužívají téměř žádné koření.
Na vánoce jedí hlavně vepřové maso.
V době adventu mají spoustu adventních věnců, Slaví svátek svaté Lucie - 13.12. Blonďatá dívka má na hlavě věnec se 4 svícemi, zpívají se písně, lidé se baví..
23.12. se zdobí stromečky, na které mimo jiné ozdoby věší i norské vlaječky.
Dárky dětem nosí skřítek Nise, který nosí dárky za trest. Kdysi dávno nechtěl pomoci s roznášením dárků Ježíškovi, tak je nyní musí roznášet sám.
Stromeček nedávají do kouta, ale doprostřed pokoje. Kolem něho se zpívají vánoční písně. Vánoce slaví až do Tří králů. Symbolem vánoc je kozel, který je k dostání i v naší IKEA.
O vánocích se v Norsku pravidelně promítá naše pohádka Tři oříšky pro  Popelku.. Žádné cizí filmy v televizi nepřekládají. Vše je vysíláno v původním jazyce a vše dabuje jeden člověk - chlap. Norové se tak rychleji a lépe učí cizím jazykům.
Právo pro každého - v přírodě se může stanovat, dělat ohýnek, trhat pro vlastní potřebu lesní plody. Houby hlavně kvůli zvýšení radioaktivity nesbírají a nejedí.
Typickým vánočním nápojem je svařák, do kterého přidávají rozinky a oříšky.
V Norsku je poměrně draho. Téměř všechny druhy jídla stojí stejně jako u nás. Myslím tím číslovku. Ale ve skutečnosti musíme vše vynásobit 3. Tedy číslem, za kolik jsme měnili naše koruny na koruny norské. Kopeček zmrzliny za 30 NK,4 dcl piva za 60 NK,chléb za 30 NK, nejsou výjimkou, ale spíše pravidlem.
Je zde velice malá osídlenost, takže jejich  malebné chaloupky můžeme přirovnat k samotám.
V Norsku je spousta farmářů. Ti  jsou dotováni norskou  vládou. O těchto farmářích se říká, že nejsou příliš moudří. Nejvíc práce vykonávají přes léto,v zimě pijí ,lyžují nebo učí.
Zajímá vás plat? I nás trochu zajímal. Průměrný plat v této zemi je 40 000 NK.
V těžkém průmyslu vydělávají cca  60 000, lékaři mají  průměrně 57 000 NK, zdr.sestry 32 000 NK, soukromí zubaři 80 000, dělníci 25 000 NK,učitelé 37 000 NK.
Cca 60% dávají za bydlení. Daně mají ve výši 36%. Jsou to daně na stát, na silnice v obci, kde bydlí, na učitele v obci a na služby ve městě.
Platí je ochotně a rádi, protože vědí, nač peníze jdou. 

Důchodci mají 17 000 bez ohledu na to, zda pracovali nebo ne. Do 10 let od důchodu mohou mít důchodové spoření a pojištění. Kdo pracoval ve státním sektoru, dostane další procenta k důchodu.
Průměrný důchod člověka, který pracoval, pak může dosáhnout až na 30 000 NK.
Kvůli drahotě se mnohdy stěhují jinam, kde si užívají norský důchod.
Norové jsou skvělí lyžaři. Říká se o nich,že každý správný Nor se narodí s lyžemi na nohou…
Průměrná cena běžného bytu v Oslo je 45 000 NK za 1 metr čtvereční, v novém bytě 67 000 NK a v centru města 100 000 NK.
Všechny nově postavené nemovitosti musí být bezbariérové.
Určitě by takových zajímavostí bylo víc, ale pak byste už neměli chuť se do těchto končin podívat.

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.