Hurá na kolo
Ilustrační foto: ingimage.com

Hurá na kolo

20. 8. 2018

Stárnout neznamená přestat se hýbat. Někdy je to přímo naopak, protože právě v důchodu má člověk více času na sportovní aktivity. To je sice fajn, ale většina z nás zaznamenává přece jenom nějaký úbytek sil, a tak si přirozeně vybíráme takové sportovní vyžití, na které stačíme, a postupně opouštíme sporty, které nám už dávají trochu moc zabrat. Třeba jízdu na kole v kopcovitém či přímo hornatém terénu.

Jenomže právě s jízdou na kole je dnes všechno jinak, protože jsou tady elektrokola! Elektrokola jsou známa více než století, masově se však začala šířit až v posledních deseti letech. Doslova hitem letošního léta jsou v horských půjčovnách. Mimochodem, právě půjčovny jsou ideální k vyzkoušení, než se člověk rozhodne, jestli chce zainvestovat do elektrokola vlastního. V létě si ho ale raději zamluvte dopředu, neboť půjčovny hlásí letos rekordní zájem.

Kdo byl během v léta na horách, viděl na vlastní oči zajímavé výjevy. Člověk se například táhne pěšky do kopce, nemůže popadnout dech a najednou vedle něho s úsměvem profrčí sportovec na kole, který v lehkém tempu zdolává třeba černou sjezdovku. Zvláště pro seniory se elektrokolo stává skvělou variantou zdravého pohybu a cestování po turistických cílech, na které si už třeba netroufali. A teď to nejlepší: i když škarohlídové šíří zvěsti, že jezdit na elektrokole není žádná námaha ani sport, není to pravda. Vědecké studie dokazují, že jízda na elektrokole má pozitivní vliv na zdraví fyzické i duševní srovnatelný s jízdou na běžném kole.

A jaké jsou tedy hlavní zdravotní benefity? Především snížení rizika předčasného úmrtí, a to zejména na následky kardiovaskulárních chorob. Pravidelná pohybová aktivita zároveň snižuje nebezpečí výskytu rakoviny tlustého střeva, cukrovky a vysokého krevního tlaku. Šetrná je cyklistika ke kloubům, se kterými má mnoho seniorů problémy.

„Pravidelné sportovní aktivity považujeme za nezbytný předpoklad udržení zdraví v každém věku. Jízda na elektrokole nepochybně rozšiřuje možnosti sportování zvláště pro aktivní seniory“, říká Jan Mates z Vojenské zdravotní pojišťovny, a ještě k tomu dodává: „V rámci preventivního programu „POHYB“ přispíváme našim klientům na různorodé sportovní a rehabilitační aktivity.  Seniorům například poskytujeme příspěvek na kloubní výživu, což právě naši cyklisté či elektrocyklisté jistě ocení.“

cyklistika sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.