Ajurvéda a dobrá paměť
Ilustrační foto: pixabay.com

Ajurvéda a dobrá paměť

16. 8. 2018

Vzhledem k tomu, že naše populace stárne (i když si to nepřipouštíme, je to tak), klesající mentální schopnosti mohou mít první místo na seznamu zdravotních problémů. Alzheimerova choroba a jiné formy senilní demence postihují přibližně 25 % všech lidí nad osmdesát. Vědecké výzkumy však potvrzují výsledky ajurvédských přístupů a postupů, které pomáhají podporovat přirozené duševní síly a schopnosti.

Když mysl funguje optimálně, máte jasný pocit vědomí, myšlenek, pozornosti, svižný úsudek, rozhodnosti a jasné vzpomínky. Obvykle je paměťová funkce stejně přirozená jako dýchání. Teprve když máme problémy se vzpomínkami, uvědomíme si procesy zaznamenávání a vyvolávání informací. Pomalá, ospalá nebo zakalená mysl může vést ke ztrácení myšlenek, přeskakování, zapomínání a k pocitům těžkosti. 

Existuje mnoho příčin, které matou mysl a způsobují špatnou paměť, mezi nejčastěji problémy patří:
- mozek nedostává potřebné živiny z krve
- chemické látky způsobily nerovnováhu v neurochémii mozku
- určité toxické léky škodlivě ovlivnily mozek
- nezpracované myšlenky, pocity, zkušenosti a emoce.Tato duševní ama (toxiny) se ukládají do pojivové tkáně a vyplňují podvědomí. Pokud se pocity, emocemi a myšlenkami nebudeme správně vypořádávat, zpracovávat je může dojít ke zvýšenému stresu, poruchám duševních funkcí a k oslabení imunity.
 - staroba je další faktor, který může vést ke zhoršení paměti. 

Podle ajurvédy, většina paměťových problémů souvisí buď s dóšou Kapha, s jejími hutnými vlastnosti nebo dóšou Váta s jejími lehkými a vzdušnými vlastnostmi. Stagnace dóši Kapha má typicky za následek těžký pocit a tupou mysl.

· Příkladem poruchy dóši Kapha je její hodně vysoká úroveň, která má hustý a mazlavý průběh v důsledku vysokých hodnot triglyceridů v krvi, což zapříčiňuje nízký průtok krve a pomalé prokrvení mozku.
· Příkladem poruchy váta je situace, kdy je člověk tak rozptýlený nebo roztěkaný (z důvodu stresu nebo úzkosti), že si nemůže vzpomenout na rozhovor, který měl před hodinou.

Typicky v tomto příkladu je osoba, která nemá ztrátu paměti, ale nevěnovala dostatek pozornosti (díky zvýšené úrovni dóši Váta) rozhovorů/činnosti, aby jej úspěšně zaznamenala do paměti. Tedy mnoho dóši Váta může mít za následek syndrom "jedním uchem tam a druhým ven". Dóša Váta je nezbytná pro všechny funkce nervového systému,je spojená s nervovým systémem a s tělesným pohybem. Dóša Váta řídí hlavní tělesné funkce: dýchání, žvýkání, polykání, buněčné funkce – přívod živin k buňkám a vylučování odpadních látek, krevní oběh a činnost srdce, pohyb svalstva, smyslové funkce a paměťové a duševní funkce.Takže pro zlepšení paměťových problémů je nejlepší vyrovnávat hladinu Váty a Kaphy v těle. Dóša Pitta také hraje významnou roli v pozornosti a rychlém úsudku. 

Strava a paměť

V Ajurvédě je každá osoba považována za individuální, a tedy i dietní poradenství se může lišit od osoby k osobě. Obecně dieta, která je lehká a čistá, rozhodně pomůže zlepšit vaše vnímání a může pomoci posílit paměť. Vyvážená strava s dostatečným množstvím čerstvého ovoce a zeleniny, některých ořechů a ghee je nejlepší volbou. Vyhněte se sýrům a tmavým masům, ty jsou velmi těžké a husté a mají tendenci "táhnout" tělo dolů, ucpávat energetické kanály, způsobovat stagnaci, což vede k pomalejší funkci mysli.·
- Přidejte mrkev a řepu do svého jídelníčku. Vyzkoušejte čerstvé surové zeleninové šťávy, které pomáhají budovat krev a živí mozek.
- Omezte rafinované cukry a sacharidy, které "vypínají" nebo "zkratují" mozek.
- Vyvarujte se alkoholu, marihuany a dalších léků, které přímo poškozují mozkovou tkáň a ovlivňují paměť.
- Omezte kofein, který "stresuje" nervový systém a způsobuje, že se mysl neustále přeskakuje z jedné myšlenky na druhou. 

Nezapomeňte krmit i „mozek“
Podle ajurvédy je potřeba zařadit do jídelníčku i „memory-boosting foods“, tedy potraviny, které podporují paměť např.: sladké brambory, okra (ibiškovec jedlý), špenát, pomeranče, mrkev, mléko, ghee (vyčištěné máslo), tapioka, mandle, kurkuma, rozmarýn, olivový extra panenský olej.

Ajurvéda současně zdůrazňuje přínos půstu za účelem vyčistění těla od toxinů, zlepšení trávení a posílení nervového systému a mozku. Během půstu je energie těla přesměrována dovnitř ve snaze vyčistit a detoxikovat. Z tohoto důvodu se doporučuje zařadit půst na dobu, kdy máte málo/méně práce, kdy můžete zůstat blízko svého domova a máte prostor na častější odpočinek. Po zahájení půstu si více všímejte svého těla, své energetické hladiny. Pokud zaznamenáte dramatické snížení energie, pocítíte slabosti nebo závratě, pomalu ukončete půst (pozn.: rozhodně není dobré se rychle, hodně a hutně najíst). Variantou k půstu je jíst pouze bílou rýži basmati po dobu tří až pěti dnů ve stejných přiměřených porcích. Další variantou půstu je kombinace ovoce po dobu tři až pět dní. Podle Dr. Lad, z ajurvédského institutu, je vhodné kombinovat různé druhy ovoce pro lidi převážně odlišných dóš:pro Váta - papája, švestky a mango,pro Pitta - hrozny, granátové jablko a jablka,pro Kapha - jablka, brusinky a granátové jablko. Pozn.: platí stejná pravidla jako pro půst. 

Několik tipů změny životního stylu pro zlepšení paměti

- Každodenní pravidelná svižná chůze pomáhá zvýšit krevní oběh a zlepšovat paměť, pomáhá snižovat stres a zlepšovat všechny funkce těla. Doporučení je denně 30 min. chůze·
- Teplý brahmiový olej vmasírovaný do vrcholu hlavy je vynikající terapie pro uklidnění mysli.·
- Shirodhara masáž – masáž „třetího“oka - jedna z pěti čistících terapií panchakarmy.
- Dělat si poznámky. Vedení si záznamů všech denních událostí může pomoci zlepšit paměť.
- Psaní seznamu úkolů pomůže mozku pamatovat si konkrétní úkoly. Procesu psaní je malý pohyb v těle, který pomáhá zaměřit pozornost a navázat na paměťové struktury. 

Jóga a paměť
Ranní cvičení "Pozdrav Slunce" pomáhá zlepšit krevní oběh a otevřít celé tělo. Starověké texty radí praktikovat stejný počet okruhů Pozdravu Slunce, podle toho kolik je Vám let. Inverzní pózy (nohy výše než hlava) jsou zvláště užitečné pro zvýšení průtoku krve do mozku. Zahrňte inverzní pózy, jako je velbloud, pluh, svíčka do svého každodenního cvičení. PranayamaJe jógínské dechové cvičení. Pranayama je vynikající způsob, jak oživit pránu, vycvičit mysl, být přítomný a ostražitý. Pranayama čistí a posiluje fyzické i duševní tělo 

Dýchejte uvolněně, jemně a lehcejako by dech byl lehká tenká hedvábná niť:
- Uzavřete levou nosní dírku a vydechněte pravou.
- Vdechněte přes pravou nosní dírku.
- Zavřete pravou nosní dírku a vydechněte levou nosní dírkou.
- Vdechujte přes levou nosní dírkou.
- Zavřete levou nosní dírku a vydechněte pravou nosní dírkou. 

Tento postup představuje jedno kolo. Začněte cvičit pomalou a pravidelně 5-10 kol denně. Po cvičení si chvilku odpočněte a všímejte si svých pocitů. Po osvojení techniky protahujte nádech i výdech, přičemž nádech i výdech by měl trvat stejně dlouho. 

Paměť je jako sval
Pokud ji nepoužíváte, ztratíte jej. Cvičte svou mysl tím, že si zapamatujete novou modlitbu, nová slovíčka v cizím jazyku, báseň nebo sanskrtské písmo a každodenně si jej opakujte, dokud ji „nebudete znát jako své boty“. Pak přidejte nová slovíčka, a proces opakujte - udělejte si z toho pravidelný rituál a stále se učte nové věci. 

Meditace a paměť
Každodenní meditace zmírní stres a úzkost. Stres může poškodit lidskou mysl i tělo. Meditace je způsob, jak si vzít mini-dovolenou od všech životních stresů. Je to způsob, jak se dostat do kontaktu s vaším vnitřním já a plně ho vnímat. Vaše mysl má schopnost sledovat vaše myšlenky a emoce, stačí se na chvilku zastavit a bez soudu pozorovat své myšlenky, a to vám přinese jasnější a klidnější mysl. Najděte si každý den trochu času pro odpočinek vašeho nervovému systém a obnoví se vám všechny vaše vzpomínky. 

Byliny zlepšující paměť

Ajurvéda má mnohaletou posbíranou moudrost a znalosti o bylinách a jejích účincích na tělo a ducha.

- Unikátní obsahové látky a vlastnosti Banyanu ho řadí k nejdůležitějším ajurvédským bylinkám pro mozek a paměť.
- Brahmi pomáhá v dilataci mozkových cév což zlepšuje krevní oběh mozku.
- Brahmi, bhringaraj a shankhapushpi společně pomáhají zvyšovat duševní výkonnost a podporovat inteligenci.  

Další bylinné terapie:
- Brahmi olejem je vhodné masírovat chodidla nohou a hlavu, což přináší úlevu a pomáhá stimulovat nervový systém.
- Nasya olej je používán po staletí ke zlepšení hlasu, zraku a přináší i jasnost mysli.
- Zahrňte Triphala jako součást svého nočního režimu, abyste podpořili eliminaci, detoxikaci, a tonifikace gastrointestinálního traktu. Zácpa ve střevě může přispět k "zácpě" mysli. Je důležité, aby střeva byla čistá a správně pohyblivá.

 

Martin Kozák pro portál i60

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.