Zlínské divadlo pořádá
výstavu Ludvíka Kundery

Zlínské divadlo pořádá
výstavu Ludvíka Kundery

23. 9. 2012

Výstava o životě a díle básníka, dramatika, překladatele a výtvarníka Ludvíka Kundery je k vidění ve zlínském divadle. Nese název Ludvík Kundera – Hora dění. Připravil ji malíř a grafik Josef Ruszelák, který je dlouholetým výtvarníkem zlínského divadla, především ze svých fotografií, které vznikaly za čtyřicet let přátelství s Ludvíkem Kunderou.

Součástí jsou také snímky Kunderových přátel, záběry z básníkova oblíbeného Kunštátu i z oslav jeho devadesátin. Vystaveno je i několik obrazů z méně známé Kunderovy výtvarné tvorby.

Zlínská Hora dění je rozšířenou verzí výstavy pořádané v roce 2011 Sdružením Q Brno pod názvem Pocta Ludvíku Kunderovi. Jejím smyslem je připomenout zásadní podíl Ludvíka Kundery na vzniku inscenací režisérů Aloise Hajdy a Miloše Hynšta ve zlínském divadle v 70. a 80. letech minulého století.

Kunderova umělecká tvorba je spjata s avantgardními směry, především surrealismem. Je znám také jako znalec a editor díla Františka Halase a překladatel německé literatury. Brněnský rodák Ludvík Kundera (1920-2010) se stal po roce 1945 jedním ze zakladatelů postsurrealistické Skupiny Ra. Svou knižní prvotinu, básnickou sbírku Konstantina, vydal roku 1946. Intenzivně překládal z němčiny, psal i pro divadlo. Obdržel státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění a jednu z nejvýznamnějších tuzemských literárních poct - Cenu Jaroslava Seiferta udílenou Nadací Charty 77.

Výstava ve zlínském divadle potrvá do 28. října.

literatura výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...