Sušené ovoce nadchlo i prince Charlese
Princ se svým doprovodem zkouší sušené ovoce

Sušené ovoce nadchlo i prince Charlese

27. 8. 2018

Když na jaře roku 2010 navštívil Českou republiku nejstarší syn britské královny Alžběty II., Charles, princ z Walesu, jedním z jeho cílů byla i malá obec Hostětín ležící v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Princ se svým doprovodem si prohlédl ekologické projekty v obci, avšak nejvíce jej zaujala starobylá sušírna ovoce. O její chod se tehdy starali manželé Marie a František Bartošovi.

Princ, který během návštěvy odložil pravidla dvorní etikety, se do nabízené sušené lahůdky s chutí pustil a nešetřil slovy chvály. Bylo na něm vidět, že kdyby existovala jen malá možnost, sušírnu i s oběma manžely by s chutí nechal převézt na své panství, kde hospodaří výhradně v duchu trvale udržitelného života.

Sušení ovoce patří mezi nejstarší a nejšetrnější způsoby konzervace potravin. V oblasti Bílých Karpat, a nejen tam, bývala sušírna takřka u každé chalupy. Pro mnoho děti pak bylo sušené ovoce jediným mlsáním, které znaly. Jak šel čas a měnil se způsob život, padala k zemi jedna sušírna za druhou. Už je nikdo nepotřeboval. Naštěstí v hodině dvanácté nastal obrat. Stále více lidí se začalo vracet k přírodním potravinám, při jejichž výrobě se nepoužívají žádné chemické látky, ochucovadla, barviva aj. Na výsluní se vrátilo i sušené ovoce. V Hostětíně se o obnovu dvousetleté sušírny postarali v roce 1998 členové tamní skupiny Svazu ochránců přírody. Roubenou stavbu postupně rozebrali, zničené části nahradili novými a znovu sestavili.

V současné době se o chod sušírny stará David Měřička a není to práce lehká. Součástí sušírny je dvanáct proutěných plat – říká se jim lése – o rozměru 200 x 80 cm. Na každou se vejde zhruba dvanáct kilo ovoce.

„Nejčastěji suším jablka, hrušky a švestky. Jablka se suší nakrájená na dílky zbavená jádřinců, hrušky celé, nebo půlené bez jádřinců. U švestek záleží na odrůdě, ty větší se suší půlené, zbavené pecek. Během sušení, to trvá asi tak tři dny, ovoce každé čtyři hodiny kontroluji, přebírám a měním polohu lésy v sušírně tak, aby výsledný produkt byl co nejlepší. No a samozřejmě musím pravidelně přikládat do pece, aby se v sušírně udržovala konstantní teplota okolo šedesáti stupňů Celsia,“ vysvětluje proces sušení David.

Do sušírny vozí ovoce nejen lidé z obce, ale i ze širokého okolí. A když kolemjdoucí turisty zláká intenzivní vůně z pohádkového domečku, je-li to jen trošku možné, dostanou ochutnat, aby si mohli porovnat, jak rozdílně chutná přírodní produkt od toho, které svým zákazníkům nabízejí supermarkety a bohužel i některé obchody s přídomkem bio potraviny, či farmářské trhy.

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

ovoce - zelenina Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.