Procházka Jindřišskou věží
Foto: autorka

Procházka Jindřišskou věží

28. 8. 2018

Mám pro vás druhou část reportáže z Jindřišské věže. Projdeme ji po schodech z 10. patra.  

Jako první mě zaujala gotická okna a odhalené části zdí. Minula jsem restauraci Zvonice v 8. a 7. patře a vešla do stálé expozice Pocta Jindřišské věži v 6. patře. Vestavba nové věže ve věži Jindřišské byla dokončena v roce 2002. Její model, zde vystavený, byl zhotoven k 10. výročí znovuotevření zvonice v roce 2012. Dalším pozoruhodným exponátem je původní hodinový stroj věžních hodin Jindřišské věže a jeho součást - bicí kladivo hodinového zvonu.

Ve 4. patře mě okouzlila expozice Muzeum pražských věží. V sedmi skleněných válcích jsou umístěny modely věží: katedrála sv. Víta, malostranské mostecké věže, staroměstská mostecká věž, Staroměstská radnice, Prašná brána, Jindřišská věž a kostel sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. 120 pražských věží si můžete prohlédnout na interaktivní obrazovce. Dozvíte se nejen fakta o jednotlivých objektech a jejich historií, ale nahlédnete také do tajemství legend, které se s daným místem pojí. Orientaci v rozmístění věží vám usnadní mapa Prahy na podlaze. Na zdech jsou umístěny fotografie a obrazy. Já jsem pro vás vybrala dřevoryt Praga Bohemia Metropolis z roku 1562, mědirytinu a kolorovaný plán Prahy.

Ve 3. patře jsem ještě zašla do galerie podívat se na výstavu obrazů. Dlouho jsem se tam ale nezdržela; trochu mi rušily celkový dojem z věže. (Zde se výstavy obměňují.)  Ve 2. a 1. patře jsou prostory pro milovníky whisky – Whisky koutek a Whiskeria / kavárna. Tam jsem nešla.

Věž je přístupna celoročně od 10 do 19 hodin. Snížené vstupné činí 80 Kč.

Zdroj: informační texty v expozicích, leták o věži.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.