Diogenes v Podještědí: 
Obří sud na Javorníku

Diogenes v Podještědí:
Obří sud na Javorníku

10. 1. 2012

Přenocovat a utišit hlad v sudu nemusí být vždy nouzové řešení, jako v případě starověkého myslitele, ale zajímavou a příjemnou zkušeností. K takovým pozitivním zážitkům bezesporu patří návštěva tzv. Obřího sudu na vrchu Javorník (530 m) na Liberecku.

Novostavba pensionu a restaurace ve tvaru obřího sudu tady funguje od loňského léta a nabízí netradiční ubytování uprostřed krásné přírody Podještědí. Přímo v místě jsou široké možnosti zimního (i letního) sportování, turistiky i relaxace. Na Javorníku je totiž nový lyžařský areál, bobová dráha nebo trasy pro klasické lyžování v okolí.

Moderní Obří sud je volnou replikou staré dřevěné stavby, která na stejném místě stála už od roku 1889. Tehdy byla mezi hostinskými velká móda podobných kuriózních „budov“. Dřevěný obří sud najdete například nedaleko v Lázních Libverda. Javornický sud míval rozměry 12x14 metrů a byl na Liberecko dopraven z Jubilejní výstavy ve Vídni v roce 1899, kde tento výstavní exponát sloužil jako vinárna. Občerstvení výletníkům putujícím po Ještědském hřebeni poskytoval po celá desetiletí, v provozu byl ještě po druhé světové válce. Definitivní tečku za uvadající slávou obřího sudu pak napsal rok 1974, kdy celodřevěná stavba podlehla ničivému požáru.

Oblíbený cíl nejen libereckých turistů byl obnoven teprve nedávno. Ještě předtím, v roce 2010, se na Javorníku otevřel lyžařský areál. Terén je zde mírnější než ve velkých horských střediscích, proto je Javorník zaslíbený hlavně rodinám s dětmi a méně náročným milovníkům zimních sportů.

Ale největší atrakcí, která spolehlivě láká všechny návštěvníky Javorníku bez rozdílu věku, je restaurace a pension Obří sud. Unikátní budova zachovává především tvarově historické pojetí svého předchůdce, projektanti totiž vycházeli z původních stavebních plánů. Dnešní „sud“ má ale uvnitř betonovou konstrukci a interiérové pojetí je nadstandardní. Stavitelé nezapomněli ani na méně pohyblivé hosty, kterým je k dispozici speciální pokoj s uzpůsobeným zařízením – bezbariérový přístup, bezpečnostní prvky v koupelně a na WC.

Velkým plusem areálu Obří sud na Javorníku je snadná dostupnost. Z velkých měst je to do obce Jeřmanice, v jejímž katastru areál se sudem leží, nejblíže z Liberece (10 km). Ani obyvatelé hlavního města to nemají daleko – z Prahy sem lze automobilem dojet za ¾ hodiny po rychlostní silnici R10. V areálu je k dispozici zdarma velké parkoviště.

 

Tipy na výlety v okolí:


Ještěd a Ještědský hřbet
Dominanta a symbol celého kraje je bez debaty Ještěd (1012 m) s hotelem architekta Karla Hubáčka. Z vrcholu vede nenáročná a příjemná hřebenová trasa směrem k Javorníku. Cestou se můžete občerstvit v Chatě Pláně pod Ještědem, u Šámalů (otevřeno pouze o víkendu) a v obci Rašovka.
www.jested.cz, www.plane.cz

Světlá pod Ještědem
Oblíbená ves spisovatelky Karolíny Světlé, odkud pocházel její manžel a kde našla klid po ztrátě dítěte. Zdejšímu kraji věnovala svá nejlepší díla – Kříž u potoka nebo Frantina. Její knížky i hrdinové v okolí stále žijí, ve Světlé narazíte nejen na sochu spisovatelky a dům, v němž pobývala, ale také na opravdový kříž u potoka nebo směrem na Pláně na studánku se jménem Frantina.
www.svetlapodjestedem.cz

Rašovka
Horská ves s řadou původních roubených domků je jedním výchozích bodů pro turistiku na Ještědském hřebeni. Naleznete tu rozhlednu s restaurací postavenou před několika lety. Zajímavostí této nekuřácké Restaurace V Trnčí je digitální teploměr, který neudává jen venkovní a vnitřní teplotu, ale i teplotu piva.
www.rasovka.cz

cestování lyžování ubytování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%