Zakynthos pro starší a pokročilé (Část 2)
FOTO: autorka

Zakynthos pro starší a pokročilé (Část 2)

29. 8. 2018

Je čas pojmenovat věci pravými jmény. Nejvíce lidí, kteří se rozhodnou poznat řecký ostrov Zakynthos, se ubytuje v letovisku Laganas. Cestovní kanceláře ho doporučují a mají tam nejvíce ubytovacích kapacit. Pokud  tam přijede turista středního a vyššího věku, který má rád klasickou řeckou atmosféru, je zklamán. Přesněji, prožije šok. Laganas totiž může aspirovat na titul nejstrašnějšího řeckého letoviska.

Do Laganasu můžete zamířit jedině tehdy, pokud jste mladí, milujete noční divoké párty a globalizovaný svět v podobě McDonaldů a dalších řetězců rychlého občerstvení. Pokud jste ale typ, kterému vadí, že ráno na pláži najde použité kondomy a vyspávající opilce, vyhněte se Laganas širokým obloukem, byť by hotely nabízené cestovními kancelářemi vypadaly na fotkách přenádherně. Pláž v Laganasu je široká a dlouhá. Moře je mělké, příjemné, je třeba jít hodně daleko, aby se dalo plavat. Pláž je písečná a plná slunečníků a lehátek umístěných hustě vedle sebe. Z hotelů zní hudba, z restaurací též. Takže hudba zní všude a je z ní proud směsi neidentifikovatelných zvuků. Pláž je hotely a restauracemi a bary lemovaná, kolmo k ní vede ulice, které se říká řecké Las Vegas.

Přes den vypadá ošuntěle, po setmění se mění v pestrobarevnou řadu hlučných nočních podniků. Najdete tu nejrůznější taneční kluby, striptýzové podniky, karaoke bary, diskotéky. Všechny duní, všichni v nich působí poněkud opile a zdrogovaně, ale tak si po chvíli budete připadat taky, byť byste v sobě neměli ani deci vína. Zkrátka, z Laganas brzy rozbolí hlava. Je to místo pro mladé lidi, kteří milují noční párty. Nic víc a nic míň. Tak je dobré to vědět, když se budete rozhodovat, kam jet na Zakynthos a v cestovní kanceláři vám budou nabízet moc pěkný hotel v Laganas.  

Pozor, jede záchranka  
Některé hotely jsou tam opravdu pěkné, v zahradách blízko pláže. Problém je jen v tom, že pokud z nich budete chtít jít na večerní vycházku nebo snad, nedej bože, očekávat posezení v klasické řecké taverně s typickou řeckou hudbou, utrpíte šok. Laganas totiž není Řecko. Laganas je opravdu něco mezi americkým Las Vegas a ostrovem Ibiza v dobách své největší slávy. Důkazem budiž i to, že uprostřed hlavní laganaské ulice sídlí stanice záchranné služby jejíž součástí je sanitka připravená k okamžitému výjezdu. Nic takového v žádném řeckém letovisku neuvidíte. Jenže v Laganas mají záchranáři každou noc nějakou práci, takže si přímo tam zřídili základnu. Šijí tržné rány z rvaček a pádů, křísí zdrogované a opilé. Těžko najít lepší důkaz toho, že Laganas je opravdu jiný svět, než jaký si běžný turista představuje pod pojmem typické řecké letovisko.  

Cameo – ostrůvek z pohlednic  
Na Laganas navazuje letovisko Agios Sostis. V podstatě se z jednoho do druhého dá projít mořem podél pláže. V části směrem k Agios Sostis je Laganas klidnější, pláž užší a dají se tam najít hotýlky, ke kterým ruch z hlavní třídy příliš nedoléhá. Jinými slovy, tam už se dá žít. Obě letoviska dělí přístav. Pozor. Právě teď nastává opět čas použít slovo: Pozor. Nepředstavujme si romantický přístav. Jde o velkou plochu udusaného písku měnící se v betonový kus posetý parkujícími auty a autobusy. Odtamtud vyrážejí výletní loďky i čluny rybářů. Moře je tu špinavé, vzduch páchne naftou a benzínem.

Vzhledem k tomu, že hotely jsou velmi blízko, iluze o koupání v čistém moři fakt není na místě. Právě tato část laganaského zálivu je přitom velmi často zobrazována jako malebné místo. Právě v ní je totiž ostrůvek Cameo. Krásný kousek země, který se od Zakynthosu odloupl při jednom ze zemětřesení. Je spojen s pevninou dřevěným chodníčkem, je na něm diskotéka a na snímcích působí neuvěřitelně malebně. Je jedním z typických motivů pohlednic ze Zakynthosu. Realita je poněkud jiná. Malebný je pouze podle toho, z jakého úhlu ho nafotíte. Jinak je to obyčejný ostrůvek u zapáchajícího přístavu. Bývá hodně přeplněný, je tam bar a diskotéka a kdo na něj chce, musí zaplatit vstupné 4 eura, za které ovšem dostane i nějaký drink.  

Na pláž po schodech  
Pojďme tedy dál, podél pláže, která už není široká a písčitá. Má místy shluky kamenů, takže se po ní už dál jít nedá a je třeba využít stezku nad ní, která vede přímo do Agios Sostis. Dalšího z letovisek, které je turistům často nabízeno jako ideální místo pro ubytování. Bohužel, i tam mnozí mohou být zklamáni. Agios Sostis nemá klasickou pláž. Moře je lemováno jen úzkým, ale opravdu hodně úzkým kouskem písku. Letovisko je položeno nad ním a na ten písek se dá dostat jen z několika míst po poměrně příkrých schodech. Jestliže jste starší, máte potíže s pohybem, zkrátka nechce se vám na pláž chodit po schodech, pozor na veškeré nabídky do tohoto místa. Tady se opravdu na pláž nedostanete jinak, než po dost příkrých schodech. Nicméně koupání je tu příjemné, vstup do moře z úzké pláže je pozvolný, moře je dlouho mělké a výrazně čistší než v sousedním Laganas.

Výhodou tohoto místa je, že večer má skutečně to, čemu se říká typická řecká atmosféra. Dají se tu najít příjemné taverny, zní řecká hudba, v některých podnicích se tančí řecké tance. Tady nejsou striptérky ani opilí angličtí mladíci na čtyřkolkách. Ti jsou v Laganasu, v Agios Sostis by se nudili. Takže tento fakt přináší tomuto místu plusové body. Kdo volí místo ubytování především jako výchozí bod pro výlety samozřejmě může k výběru přistupovat méně pečlivě než člověk, který ví, že dovolenou bude trávit především na jednom místě. Takže zejména lidé starší nebo lidé s nějakým zdravotním omezením by měli při výrazech Agios Sostis a Laganas zbystřit a přemýšlet. Zjednodušeně řečeno, v Agios Sostis by sice měli příjemnou řeckou atmosféru a klid, ale problém dostat se na pláž.

V Laganas je pláž skvěle přístupná, ale je tam hluk, nepořádek a člověk vůbec neví, že je v Řecku. Jenže Zakynthos je krásný ostrov. Jeho obyvatelé jsou milí a veselí. Bylo by škoda na něj zanevřít jen kvůli tomu, že se dostanete do letoviska, které zrovna není takové, jaké jste si představovali. Právě proto je třeba při výběru dovolené číst recenze, cestopisy, zkoumat mapy a ptát se v cestovních kancelářích. Ptát se na všechno a podrobně. Třeba i na to, jestli je Zakynthos plný památek jako ostatní řecké ostrovy. Protože není. Zakynthos je ostrov pro ty, kteří mají rádi koupání a přírodu, ne pro ty, kteří chtějí obdivovat starou řeckou architekturu, zříceniny, muzea, památky. 

Takových věcí je tam málo a v příštím díle si řekneme proč. A také to, co je možné čekat od hlavního města Zakynthos.

Scarlett Wilková pro i60.cz

 

 

 

 

 

cestování Řecko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.