Zvířata a já - 2. Jak pojmenovat domácího mazlíčka
Foto: archiv autora

Zvířata a já - 2. Jak pojmenovat domácího mazlíčka

2. 9. 2018

Budu se dnes věnovat jen pejskům, bylo by to jinak téma příliš rozsáhlé. To se ovšem netýká vašich připomínek. Musím se přiznat, že jsem se dříve pojmenováním našich psů a koček nijak nezabýval a jiných zvířátek jsme donedávna mnoho nechovali. Navíc většinou již jména měla od původních majitelů nebo z útulků. Byla to jména tak nějak úplně obyčejná, bez nápadu. U psů postupně: Míša (špicl), Dingo boxer), Betty (boxerka), Denis (boxer), Ben (velký vořech z německého ovčáka) a Bertík - Albert (malý voříšek všehosměska). Až v r. 2014 jsem si na webu „Chvála bláznovství“, (kam jsem přispíval), prohlédl tento obrázek od své virtuální kamarádky ZdeniSidi. Zdenička k němu připsala: „Svaťa – (její dcera) odletěla do USA a nechala nám Nikitu a Kladno. Na obrázku zleva je Max, Kladno a Nikita. To jméno Kladno čubička dostala podle místa narození.

     A to mne zaujalo, neboť jsem se s tímto způsobem pojmenování zatím nesetkal. Ovšem s výjimkou u některých chovných stanic čistokrevných psů – příběh svého psa Dinga Farského z Homolkova jsem zde vylíčil nedávno s názvem https://www.i60.cz/clanek/detail/20589/zvirata-a-ja-1-na-psi-knizku   
Nuže, pojďme se nad jmény našich chlupatých kamarádů a kamarádek trochu zamyslet. Jakožto učitel - technik se do toho pokusím vnést nějaký systém, ovšem berte to, prosím, jen jako první  impulz pro pozdější vědecké zpracování problematiky. Inspirován svojí virtuální přítelkyní Zdeničkou tedy formuluji základní otázku tak, jak je v názvu článku, a uvedu jen několik příkladů, které mě napadly. Samozřejmě budou vítány i vaše příspěvky, přátelé!

1. Začněme tedy pojmenováním podle místa narození – svým způsobem tato nová slova patří i tématu „Hrátky s češtinou“. Vezmu to namátkou, ale zařadím podle abecedy. S výjimkou mého bydliště (Brloh), které si ponechám na závěr.


Tady je to jednoduché. Navrhuji ten Aš (nebo Ašík) a ta Áša (Ášenka).

Brno
Ten Brdík a ta Brnda nebo Brnkačka.  Ovšem voláme-li pátým pádem, můžeme i „Brnčo“.

České Budějovice
Chlapec by mohl být Čebík, holka Čebina nebo zdrobněle Čebinka. K přivolání použijeme u obou kratší výraz „Čebi“, ke mně!

Český Krumlov
Zde by to analogicky byl Čekík a Čekina (Čekinka) a pro volání jen „Čeki“ pro obě pohlaví.

Homole  - (obec u Českých Budějovic)
Rád bych se vyhnul podobě s lidským příjmením Homolka, protože to byl kolega – učitel dějepisu, i když na druhé straně by to mohl být ten i ta Homolka. Kdybychom to pozměnili na Homolek, mohli by ho někteří zlí sousedé oslovoval Holomku, takže to také ne. Místo toho navrhuji pro pejska jméno Buzík nebo Homoušek a pro fenku Lesbinka. Ovšem totéž bych zvolil i pro Teplice. Voláme zkráceně buď „Ťuťu“ nebo „Ňuňu“.

Kladno 
Jméno Kladno je v češtině středního rodu a tudíž bez výhrad obecně použitelné jen pro „to“ štěně. Možná by bylo vhodnější při pojmenování již od malička pohlaví rozlišovat. Jenže úprava, která se mi nabízí – ten Kladný a ta Kladná, se opět příliš podobá lidským příjmením a to se mi vůbec nelíbí. Snad by tedy bylo lepší ponechat oběma původní slovo – tj. u psa ten Kladno a u fenky ta Kladno. Ovšem při skloňování na ten problém stejně narazíme, třeba: Jdu na procházku s Kladnou. Řešení bych viděl, kdybychom rozhodli, že slovo Kladno bude nesklonné. Co na to naši lingvisté a češtinářky na i60? Jak je vidět, podvědomě opět směřuji k tématu „Hrátky s češtinou“. 

Liberec
Samozřejmě to bude Libor a Líba. Ovšem v naší rodině jsou již tři Liboři na jedné adrese a jsou již teď problémy s doporučenými zásilkami. Volat lze na psa i fenu jen „Libčo“, mě tak někteří přátelé také oslovují.

Medlešice
Tak to je jasné, bude to Medlík a Medlinka.

Olomouc
Olík a Olina, hezčí je zkráceně Oloušek a Olinka. Pro volání pak v obou případech krátké „Oli“. Já ovšem miluji místní sýrové pochoutky, a tak bych možná zvolil jména Tvarůžek a Tyčinka.

Plzeň
I zde bych to analogicky obešel populárním plzeňským výrobkem a pejskovi i čubičce bych říkal krátce „Pivčo“. (Pivík a Pivuška).



Když mě to tu neba..., autorka Elena Valeriánová, i60

Praha
Tady si nevím rady. Nabízejí se používané výrazy Pražáček a Pražanda, jenže jsou moc dlouhé. Zejména pro přivolání by to chtělo něco vymyslet. Pomůže mi někdo?

Radostice
Samozřejmě zvolíme jména Radek a Radka. I když by se mi líbilo i slovo Radost.

Řitka - obec u Mníšku pod Brdy
Zde se mi opět nelíbí výrazy Řitík a Řiťka a nenapadá mě ani zkrácený výraz pro volání. Asi bych oběma říkal něžně „Prdelko“.

Brloh  -  vesnička v okrese Český Krumlov, nyní nejbližší mému bydlišti na samotě. Pro pojmenování mazlíčků by bylo nejlépe vyjít z oficiálního znaku obce, podle pětilistých růží zřejmě ještě z doby pánů z Rožmberka.

http://www.obecbrloh.cz/

Zajímavé je, že místní občané srovnání s medvědím brlohem nesou nelibě a tvrdí, že nežijí v Brlohu, ale v Brloze. Mně to vůbec nevadí, ani to, že mě kamarádky oslovují Méďo nebo Brumíku. Takže i u psa bych volil mezi těmito dvěma jmény, fenka by také mohla být Brumka, Brumenda a krátké zvolání pro oba by postačilo „Brumi“.

Myslím, že by to pro vaši inspiraci mohlo stačit a ostatní možnosti pojmenování již zmíním jen velmi stručně, aby článek nebyl příliš dlouhý. Zajisté víte, že na internetu jsou k dispozici rozsáhlé seznamy a dokonce i kalendář se psími jmény. Vyberu tedy jen několik nápadů, které mě zaujaly svojí originalitou.

2. Pojmenování z recese, např. dle oblíbeného nápoje
Na témže webu se zapojila do debaty další děvčata. Jedna z nich má Ruma a druhá fenku Tequillu. Občas si pejsky navzájem hlídají a baví se sledováním okolních reakcí, když na ně při venčení těmito alkoholickými jmény volají. Nápad se ujal a již se ozvala dívenky s nápadem na jména Becher a Gin. A napadají mě další – ten i ta Whiskey. U šampáňa potom Sektík a Sekta (Sektuška) Pak se tam ještě objevila jména Guláš a Ešus, ta už se mi tak nelíbí. Ale napadají mě další praštěná jména: Knoflíček a Zip.

3. Podle vzrůstu 
Nabízí se nápad, že by se veliký pes mohl jmenovat jako maxipes Fík. Mně by se ale víc líbil pravý opak, tj. kdyby se tak jmenoval minipejsek. Podobně by se jezevčík mohl jmenovat Bron (Brontosaurus) a ratlík by byl Mamutík.

Tak ale teď pravdu! Budeš poslouchat, i když jsi mě přerost, puberťáku jeden! - pixabay.com

3. Podle oblíbených osobností
Zde je obrovský výběr, podle našich oblíbenců v literatuře, ve filmu i mezi ostatními umělci, nebo třeba ve sportu. Na mého Leonarda bych volal „Leo“, na Michelangela opět Míšo a na Einsteina „Berto“ atd. atd. Samozřejmě se dost psů jmenuje jako komisař Rex, jen na psa Baskervil – Baski jsem zatím nenarazil. Jméno pro fenku mám již vybrané – bude to Manon.

Původně jsem si jej šetřil pro bílou kozičku, jenže ji asi již mít nebudu. Že prý je opravdu mlsná a nezvládl bych jí obstarávat krmení. Ale miluji tu poezii:
             Manon je motýl, Manon je včela,
             Manon je růže, vhozená do kostela.
             Manon je první a poslední můj hřích, 
             nepoznat Manon, nemiloval bych.
             Manon mě olízne, než půjdu spát.
             Manon, ach Manon, budu míti rád

Závěrem bych vám rád ukázal obrázek, který se mi moc líbí, neboť majitel dalmatina – (nejspíš jménem Dali) se stylově svému psovi přizpůsobil.

Jaký pes, takový pán, pinterest.com

 

 

Můj příběh Soutěž Zvířata a já
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%