Dnes už to jsou vážně poklady
Foto: Zuzana Pivcová

Dnes už to jsou vážně poklady

3. 9. 2018

Šaty, kabelky z krokodýlí kůže, gobelínové či korálkové, slunečníky, vějíře, klobouky a ozdobné jehlice do klobouků....Ne, to není informace o tom, co se bude nosit ještě letos nebo nejpozději příští rok.

Řeč je o výstavě s přiléhavým názvem Poklady ze starých truhel, skříní a šperkovnic, která je od 11. 5. do 16. 9. k vidění v Městském muzeu v Týně nad Vltavou. Jedná se o unikátní výstavu soukromé sbírky sběratelky paní Mileny Drtinové, žijící střídavě v Praze a jižních Čechách. Její exponáty pak doplňuje několik kousků ze sbírek Městského muzea.

Paní Drtinová, jak sama prozradila, pracuje v oblasti dodávky elektromateriálu a sběratelství je pro ni vzhledem k náročnému zaměstnání příjemným odpočinkem. Do dnes již historických oděvů, doplňků a dalších dekorativních předmětů pro ženy (jen malé procento z toho je určeno mužům) z přelomu 19. a 20. století se zamilovala již jako malá dívenka při návštěvách své babičky, která řadu takových pokladů uchovávala. Od ní získala své první sběratelské předměty, k nimž postupně přibývaly další. Mnohé získala od ochotných dárců. Na druhou stranu však zase byla již dvakrát vykradena.

Vystavovat začala v roce 2013 v Praze a po ní následovala další, většinou jihočeská města. Trvale pak spravuje Muzeum dob dávno minulých v soukromém domě v Písku, které je možno po domluvě navštívit.

Půvabná výstava obsahovala kromě již výše uvedených předmětů i toaletní soupravy, manikúry, pudřenky, šitíčko a vyšívání, hodinky, památník, modlitbičky, fotoalbum, staré pohlednice, část pak byla zaměřena na svatbu s ukázkou oblečení, blahopřání, dobových fotografií, prostírání a porcelánového nádobí.

Výstava se nepochybně líbí nejvíce ženám, ale jistě si ji rádi prohlédnou i muži, kterým na dnešních emancipovaných ženách schází právě ta dřívější vnější ženskost.

Dovoluji si vás tedy pozvat na prohlídku pokladů z truhel, skříní a šperkovnic, která právě začíná...

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.