Nejzajímavější tipy, kam vyrazit za kulturou na podzim
The watcher - živelné představení v kulturním centru La Fabrika. Foto: Fabiana Mertova

Nejzajímavější tipy, kam vyrazit za kulturou na podzim

5. 9. 2018

Podzim bývá na kulturní události velmi bohatý. Čtěte, co navštívit a kam vyrazit na kulturou.

Dvořákova Praha
Od 7. do 21. září se koná v Rudolfinu 11. ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Ten je nejen oslavou hudebního genia a světově nejuznávanějšího českého skladatele Antonína Dvořáka, ale i významnou společenskou událostí. Je to defilé špičkových sólistů, dirigentů, mezinárodně uznávaných orchestrů i komorních souborů, kteří do Prahy přijíždějí představit mezinárodnímu publiku Dvořákovu hudbu i díla dalších světových skladatelů. Prostor v programu dostane vedle připomínky 100. výročí republiky také pocta Leonardu Bernsteinovi, cyklus komorních koncertů, velcí sólisté i mladé talenty. Vystoupí například rakouská Camerata Salzburg nebo londýnský orchestr Academy of St Martin in the Fields, Staatskapelle Dresden s dirigentem Manfredem Honeckem a okouzlující Bernardou Fink, klavíristé Krystian Zimerman, Jevgenij Kissin, Valentina Lisitsa či houslistka Janine Jansen.

Nový tanečně-hudební projekt The Watcher slibuje výjimečný kulturní zážitek!
V La Fabrice v pražských Holešovicích se začíná od září hrát další originálně pojaté představení, ve kterém se nezávislý taneční soubor 420PEOPLE spojil s úspěšnou rockovou kapelou Please The Trees. Výsledkem je živelný proud tance a hudby, je natolik spontánní a nabitý emocemi, že každého v hledišti vtáhne do děje. A ten je opravdu zajímavý a bytostně se dotýkající každého z nás. Vždyť, ruku na srdce, kdo občas nepřemýšlí, jak čelit bláznivé době, ve které nejmodernější technologie pomalu potlačují samotnou podstatu lidského bytí? Kam se to vlastně tak nesmyslně ženeme, proč potřebujeme ovládat ledničku z auta a bez mobilního signálu skoro nejsme schopni existovat? Odpověď přináší The Water – pozorovatel, který ví, že nejdokonalejší technologie na světě je naše vlastní tělo a naše životy jsou nitky, které společně vytvářejí nekonečný vesmírný koberec bytí.

Ilustrátora Bimba Konečného, fotografa Viléma Heckela a Miroslava Horníčka si připomenou v Plzni
Kreslíř a ilustrátor Bohumil Bimba Konečný je známý především díky ilustracím k foglarovkám, fotografa Viléma Heckela najdete téměř v každé knihovně a Miroslava Horníčka nikdo představovat nemusí. Co mají společného? Narodili se v Plzni a během podzimu si je tam připomenou celou řadou zajímavých akcí a výstav. První profilová výstava Viléma Heckela se koná od 4. října do konce ledna v Západočeském muzeu – návštěvníci si mohou prohlédnout vzdálené hory a zapomenuté kouty světa a zároveň se seznámit s celým portfoliem jeho tvorby od průmyslové a reklamní fotografie, přes reportáže z vysokohorských expedic až po krajinné snímky. Horníček by oslavil sté narozeniny, proto se na jeho počest se chystá literární i divadelní festival. V listopadu bude v mázhauzu radnice k vidění výstava k výročí jeho narození. Tak už jsem zase doma, Plzeňáci! Divadlo J. K. Tyla chystá speciální galavečer, budou i komentované procházky po Horníčkových stopách v Plzni. Jedinečné kresby i životní osud třetího z rodáků připomene od 6. prosince do 20. ledna výstava v Galerii Jiřího Trnky. Tohoto výjimečného malíře a ilustrátora proslavily především dynamické dobrodružné ilustrace a kresby krásných žen. Přijďte znovu objevit dílo možná trochu zapomenutého nicméně výjimečného autora. Součástí výstavy budou originály z Mladého hlasatele a foglarovek, které byly řadu let uzamčené v bytě Jaroslava Foglara.

Cestovatelské promítání
20. září se koná v pražském kině Altas cestovatelské promítání. Průvodkyně Katharina Lišková poodhalí v 18.30 krásy Mexika a přestaví nejkrásnější pyramidy skryté v džungli, koloniální Oaxaku a moderní Mexico City, noční život Acapulca, Pacifik i dokonalé karibské pláže. O tom nejlepším z Jižní Ameriky – domorodých kmenech Etiopie i o africkém safari - bude ve stejnou dobu ve Velkém sále mluvit Martina Čameková. Katarina Lišková potom v 19.30 představí Kubu, kterou zná jako málokdo. Jiří Jobánek od 19.30 provede návštěvníky od Indie přes Nový Zéland až na Velikonoční ostrov – pohádkový Taj Mahal, džungle na severu Thajska, nejkrásnější buddhistické chrámy země úsměvů, nejčistší město na světě – Singapur a jeho mrakodrapy, přes fantastické chrámové stavby Angkor Watu se dostanete až do Japonska a Jižní Koreje. Martina Čameková pak projede Skandinávii a krásy Norska - od Osla přes Lofoty až na Nordkap, Island a Grónsko. Nejlepšími národními parky na západě USA, kanadskou přírodou a velkoměsty východního pobřeží provede hosty ve 20:30 Jiří Jobánek.

Janáček Brno
Program festivalu Janáček Brno 2018 je věnován 100. výročí vzniku Československé republiky. Uvedeno bude kompletní jevištní dílo Leoše Janáčka v inscenacích světových tvůrců, jakými jsou Ivo van Hove, Robert Carsen, Kornél Mundruczó nebo Alvis Hermanis. Za dirigentským pultem se objeví Tomáš Hanus, Tomáš Netopil či Marko Ivanović. Dramaturgie koncertní řady představuje orchestrální a komorní koncerty, koncertní provedení opery, sólové a pěvecké recitály a koncert sborový. To vše v programu celkem patnácti koncertů s vynikajícími interprety jakými jsou Thomas Adès, Jan Jiraský, Martin Kasík, Jitka Čechová, Simona Houda-Šaturová či Pavo 14. el Haas Quartet.

Severský filmový podzim v Ostravě
Na podzim mívá spousta lidí sklon k depresím a pověst teskných filmů mají i severské filmy. Většinou je to ale vykoupeno dramatickou zápletkou. Vydat se na ně můžete v Ostravě – a to od 10. do 14. listopadu do Minikina. Filmy jsou promítány v původním znění s českými, barevně upravenými titulky, vstřícnými pro neslyšící diváky.

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%