Věkové diskriminaci seniorů
má bránit reklamní kampaň

Věkové diskriminaci seniorů
má bránit reklamní kampaň

10. 1. 2012

Vnímání seniorů v Česku má pomoci zlepšit reklamní kampaň proti věkové diskriminaci s názvem Otevřeno seniorům. Chce poukázat na předsudky vůči stáří a přispět k jejich odbourání. Informovala o tom Vendula Kodetová z Diakonie Českobratrské církve evangelické, která tuto osvětu pořádá. Kampaň doprovodí další akce, organizátoři chystají třeba pěveckou soutěž Seniorstar.

Letošní reklamní akce je pokračováním dlouhodobé kampaně proti diskriminaci a znevýhodňování starších lidí. Spot, který už dřív vysílala Česká televize a nyní ho bude dávat znovu, teď po šest týdnů uvidí také diváci v multikinech. Příběh o osmdesátníkovi, jenž je jednou z položek na aukci a o kterého nikdo z kupujících nemá zájem, doplní plakáty i reklama v tisku.

Podle pořadatelů má kampaň vyvolat diskusi o mýtech a předsudcích, které vůči stáří panují. „Zdůrazňuje, že stáří a stárnutí má svoji kvalitu a cenu, a upozorňuje na fakt, že senioři jsou ve společnosti přehlíženi a podhodnoceni. Chceme otevřít seniorům mysl lidí, veřejné prostory, zkrátka společnost,“ uvádějí organizátoři, podle nichž se o seniorech často mluví hanlivě a jsou považování za pomalé a nemohoucí. Každý třetí člověk nad 60 let a každý druhý nad 70 let nedávno v průměru zažil situaci, kdy se k němu někdo choval jinak jen kvůli jeho věku.

Kampaň chce upozornit na to, že člověk stárne vlastně od svého narození. Senioři také nejsou jednolitá, ale různorodá skupina. Pětašedesátníci mají jiné potřeby a představy než devadesátníci. Mnozí lidé jsou pak až do vysokého věku aktivní a soběstační. Podle pořadatelů kampaně to dokládá třeba medián věku, tedy prostřední hodnota. „Tento věk rozděluje osoby v populaci na mladší a starší polovinu. Jestliže byla v roce 1961 mladší polovina populace pod 32 let, dnes je medián věku již více než 38 let. V roce 2050 jej některé demografické projekce předpokládají mezi 45 až 49 lety,“ tvrdí autoři. Před půl stoletím tak pětatřicátníci patřili do starší poloviny české populace. „V ne tak vzdálené budoucnosti budeme padesátníky považovat za mladíky,“ uvádějí organizátoři s tím, že přicházející generace seniorů budou podle nich zdravější, emancipovanější, vzdělanější a aktivnější. Už nyní starší lidé představují velkou kupní sílu a tvoří velkou část voličů.

senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.