Dvě země - jeden svět
Foto: autorka

Dvě země - jeden svět

12. 9. 2018

Žijí ve dvou sousedních státech a hovoří rozdílnými jazyky. Jedno je jim však společné, a to je - bohužel - fyzické nebo mentální postižení, byť jen lehčího rázu. A samozřejmě také i chuť žít jako ostatní.

Ve vltavotýnské městské galerii probíhá od 1. - 23. 9. 2018 nezvyklá a zcela nevšední výstava s názvem Dvě země - jeden svět, aneb Co všechno my (ne)vidíme. Jde o společný projekt vltavotýnského stacionáře Domov sv. Anežky a jeho partnerského stacionáře Tagesstätte Zuversicht Heidenreichstein v Dolním Rakousku.

Výstava prezentuje 50 fotografií, rovným dílem od klientů obou stacionářů. Ačkoliv obě společenství se spolu přátelí již více než 10 let a provozují společné aktivity, výstava tohoto druhu se objevuje poprvé. V rámci přípravy aktivit, vedoucích k osobnímu rozvoji a soběstačnosti klientů, vznikl nápad, vytvořit přeshraniční fotokroužek, který by dal všem možnost zachytit fotoaparátem vlastní vnímání světa a pak s ním seznámit i veřejnost.

Zpočátku se tedy všichni učili používat fotoaparát. Práce s ním pak už byla víceméně individuální. Vzniklé a vystavované fotografie nemají žádné tematické zaměření. Je to skutečná všehochuť, taková, jaký je i sám život. Takový, jaký ho vidí tihle, snad jen trochu odlišní, lidé.

Raritou výstavy je i to, že zástupci města spolu s klienty Domova sv. Anežky vytvořili na jeden týden z prostoru galerie Cameru Obscuru (temnou komoru, předchůdce fotoaparátu), do níž se pomocí jednoho malého otvoru ve výkladní skříni, zakryté černým papírem, promítne (vzhůru nohama) obraz velké části náměstí. Opravdu zajímavá podívaná, tak jako ostatně celá, byť nepříliš rozsáhlá, výstava.

A na tu vás nyní za pomoci několika fotografií zvu. Ačkoliv se mi snímek náměstí příliš nepodařil, věřím, že pro představu stačí. Děkuji za návštěvu.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.