Pět nejkrásnějších túr na podzim
Podzim v lese. Foto: www.pixabay.com

Pět nejkrásnějších túr na podzim

20. 9. 2018

Dny bývají sice kratší, ale často ještě velmi teplé. Navíc podzim vybarví přírodu nejrůznějšími barvami. Neseďte doma, vydejte se na procházku.

Na výhod od Prahy: Voděradské bučiny
Na kole i pěšky lze objevovat Národní přírodní rezervaci Voděradské bučiny ležící asi 30 kilometrů východně od Prahy. Nejkrásnější období zde začíná právě nyní, kdy se rozsáhlé bukové lesy začínají barvit těmi nejkrásnějšími odstíny – od žluté, červené po tmavě hnědou. Na rozloze 658 hektarů na pravém břehu Jevanského potoka se rozprostírají rozsáhlé bukové lesy, které nemají v Česku obdoby. Buky doplňuje dub letní, habr obecný, místy se vyskytuje osika, lípa či bříza. V lese hnízdí řada vzácných druhů ptáků, například datel černý, holub doupňák či jestřáb. Doporučit lze například vycházku po stejnojmenné naučné stezce, která začíná a končí v Jevanech. Je označená bílo-zelenou barvou, má osm zastávek – panelů, kde se dozvíte více o rezervaci, dřevinách, ptácích, hmyzu a dalších zvířatech, kteří zde žijí, i o geologii místa. Trasa vede kolem Vyžlovského rybníku a přes Penčické údolí.

Nejkrásnější vyhlídky na Berounku: Tetín
Berounka se klikatí mezi skálami, odkud jsou na řeku nejkrásnější výhledy. Jeden z nejhezčích je z malebné vesnice Tetín nedaleko Berouna. Vycházku lze spojit v příjemný osmikilometrový okruh, který začíná v Srbsku na vlakovém nádraží (pohodlně sem dojedete z Prahy příměstskou dopravou). Odtud se jde po žluté a dále se pokračuje po modré. Trasa stoupá lesem nahoru a vede přes velmi pěkné místo - národní přírodní rezervaci Koda, což je malebné kaňonovité údolí. Modrá nás přivádí do obce Tetín, kde je k vidění zřícenina hradu, zámek a tři kostely. A jako bonus několik jedinečných vyhlídek na Berounku. Z Tetína se můžete vrátit stejnou cestou nebo pokračovat po modré do Berouna. Tam nevynechejte historické centrum města s vyhlášenou hamburgerárnou Black Dog či pivovar Medvěd nedaleko nádraží.

Evergreen: Na vyhlídky Prachovských skal
Je to magické místo: hubené dlouhé pískovcové skály stoupají borovými lesy, které na podzim omamně voní, mechové koberce zdobí červené muchomůrky, kapradí a okolní břízy se barví do žluto-červena. Objevovat Prachovské skály je možné z Prachova - po červené. Na tu naváže zelená turistická stezka vedoucí na vyhlídku Míru. Je zde parádní výhled - například na zříceninu Trosky či ve slunci se odrážející vysílač na Ještědu. Další vyhlídka na trase je Hlaholská, odkud se zeleně označená stezka noří po vytesaných schodech do propletence skalního města. Přes Zelenou rokli se dostanete zpět na parkoviště.  

Nejkrásnější jesenická túra: Velkým kotlem na Praděd
Tohle je tip pro trochu trénovaného horala, protože  výstup Velkým Kotlem na jesenickou hřebenovku dá zabrat. Ale stojí za to. Obzvlášť na podzim. Začíná se v Karlově, kde se na konci údolí napojíte na modrou lesní stezku. Vede dlouho lesem, postupně se zužuje a mezi ní se proplétají kořeny stromů. První zastávku si děláme v místech, kde se les otevírá, aby nám nabídl dechberoucí výhled na Velký kotel, jihovýchodní svah Vysoké hole a skalnatý kar modelovaný horským ledovcem. Slyšeli jste někdy o kopyšníku tmavém, šabřině tatarské či okáči sudetském? Díky nim byl Velký Kotel vyhlášen přírodní rezervací. Vidíme ho až za chvíli, až se les otevře naplno a stojí to za to. Ještě kousek popojdeme na samotný vrchol Vysoké hole, odkud se nám zase otevře pohled na Petrovy kameny, Ovčárnu a vysílač Praděd. Sestoupíme na Ovčárnu, která je jednou ze vstupních bran na jesenickou hřebenovku (vyjíždí sem autobus) a přes chatu Barborku (pivo, bramboračka, borůvkové knedlíky) začneme sestupovat zpět do údolí vedoucí podél Bílé Opavy. Tato říčka pramení u Petrových kamenů v nadmořské výšce 1260 metrů. Odtud se žene dolů hlubokým rozeklaným kaňonem s mnoha kaskádami, peřejemi a vodopády. Ten největší, s příznačným názvem Velký vodopád, je téměř osmimetrový a Bílá Opava zde na úseku 40 metrů překonává asi sedmnáctimetrový výškový rozdíl.

Nenaročná vycházka: Přes Hodonínskou Dúbravu
Dúbrava nebo Doubrava leží nedaleko Hodonína a přezdívá se jí Moravská Sahara. Jedná se o rovinaté zalesněné území o rozloze 12 000 ha mezi obcemi Bzenec, Strážnice, Vacenovice, Milotice až k Hodonínu. Směs mimořádně druhově pestrých lužních lesů – najdete tu panonské teplomilné doubravy na písku, dubohabřinami a údolní jasano-olšové luhy - protínají turistické i cyklistické stezky. Jednou z nich je naučná stezka Hodonínská Doubrava, začíná v Hodoníně u zoo a vede na Písečný rybník. Na 2,3 kilometrech a celkem pěti informačních tabulích se lidé dozvědí zajímavosti o tématech, jako jsou les a historie, myslivost. Tabule se věnují zajímavé fauně i flóře tohoto unikátního místa. Nechybějí interaktivní stojany pro děti. Trasa u Písečného rybníka navazuje na stávající Moravskou vinařskou stezku směrem na Dolní Bojanovice. Procházku můžete spojit s návštěvou hodonínské zoo.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%