Nejkrásnější podzimní cyklovýlet: Polabím za historií
FOTO: autorka

Nejkrásnější podzimní cyklovýlet: Polabím za historií

15. 9. 2018

Historie, nenáročný terén, krásné výhledy a podzim vybarvující přírodu nejrůznějšími odstíny – na to vše se můžete těšit na cyklostezce vedoucí podél Labe.

Vyzkoušeli jsme pro vás okruh dlouhý 57 kilometrů, vede po rovině a zvládne ho aktivnější cyklistka nebo majitel elektrokola.

Roudnice nad Labem, Litoměřice, Žernoseky, Terezín – to jsou místa, která mají své pevné místo v historii České republiky a právě ty jsme na své 57 kilometrů dlouhé cyklotúře projeli. A to po Labské cyklostezce, která patří k nejhezčím a nejrozmanitějším dálkovým cyklotrasám v Evropě. Měří 1260 kilometrů, začíná ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších a končí až za Hamburkem – v Cuxhavenu. Naše ambice byla mnohem menší – projet si úsek z Roudnice nad Labem do Velkých Žernosek po pravém břehu Labe a zpět po protějším.

Celá trasa vede po rovině, kopíruje řeku, proto ji zvládne trénovaný důchodce i desetileté děti. Míjí se mnoho měst, ale také kaváren, bufetů a restaurací, proto o motivaci není nouze. Na cyklostezku jsme se napojili ve Vědomicích, které leží hned vedle Roudnice nad Labem, kde jsme také odstavili auto. Tady začíná moc pěkný úsek stezky – Labe se schovává za stromky a vepředu se tyčí majestátní sopky Českého Středohoří.
První zastávku si můžete udělat ve wake board parku v Třebouticích – jedná se o místo, kde se dá jezdit na wakeboardu nebo vodních lyžích, nabízí se i občerstvení. Pokud ovšem chcete něco extra, počkejte si do Litoměřic, jednoho z nejstarších českých měst, které se pyšnilo i královským statusem. I proto je tu dodnes co obdivovat – katedrálu svatého Štěpána, gotickou věž, Mírové náměstí a další.

Jen pár metrů od cyklostezky je možné navštívit v čekárně bývalého nádraží Litoměřice kavárnu s názvem Káva s párou. Tady je všechno, jak má být – dobrá káva, vynikající dorty a pohoda. Jak se blížíme k Velkým Žernosekům, kam je to dalších pět kilometrů, přibývá na svazích vinic.
Je to vinařská obec s pozdně gotickým kostelem svatého Mikuláše z roku 1516 a zámkem ze druhé poloviny sedmnáctého století. Odtud se vracíme do Litoměřic, kde přejíždíme most na druhou stranu Labe – do Terezína.

Cyklostezka zde vede i kolem nechvalně proslulé Malé pevnosti, kde sídlila věznice gestapa a odkud nacisté odváželi zvláštními transportními vlaky zde soustředěné židovské obyvatelstvo do likvidačních táborů smrti. Na tomto břehu cyklostezka v některých úsecích kopíruje silnici, ta je však klidná, auto projede jen občas.

Do Roudnice ovšem dojíždíme opět podél Labe pro stezce pro pěší a cyklisty. Konečně máme čas si to zde trochu prohlédnout - Roudnický hrad a zámek, kde byl prý vysvěcen Jan Hus, majestátní a gotický Kostel Narození Panny Marie, městskou věž Hlásku. Přes most se pak dostaneme zpět k autu – do Vědomic.

cyklotrasy cykloturistika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%