Vlastimil Vondruška: Je doba, kdy lid reptá
Vlastimil Vondruška. FOTO: MOBA

Vlastimil Vondruška: Je doba, kdy lid reptá

21. 9. 2018

Nejčtenějšímu současnému českému spisovateli a historikovi vychází nová kniha. Jmenuje se Epištoly o elitách a lidu a volně navazuje na jeho loňský Breviář pozitivní anarchie. Vlastimil Vondruška se sice zpravidla věnuje historickým tématům, v něm však rozebíral různé současné problémy.

Kniha měla úspěch a tak se současnosti rozhodl věnovat dál, tentokrát z pohledu dvou odlišných vrstev – elity a lidu.

„Elitu chápu jako skupinu lidí, která díky svému mocenskému postavení určuje běh života lidu. Za to požívá jistou úctu a obživu,“ vysvětluje. „Lid, to jsou ti ostatní, jejichž běh života je určován vládci. Dostává se mu poznání z řad učenců a těší ho tvorba talentovaných umělců. Pokud však elity vnucují lidu postoje, poznání a zábavu, s níž bytostně nesouhlasí, nerozumí ji a nemíní ji přijmout za své reptá. V takových dobách pak vycházejí knihy podobné této,“ říká.

Třiašedesátiletý Vlastimil Vondruška má za sebou nejen obdivuhodné vzdělání a rozhled, ale také zajímavý životní příběh. Pracoval v Československé akademii věd a poté v Národním muzeu. Své první knížky publikoval pod pseudonymem Jan Alenský, protože se ve vědeckých kruzích nepovažovalo za vhodné, aby historik psal zábavné detektivky z historického prostředí. Jenže právě ty ho proslavily. Více než deset let provozoval spolu s manželkou v Doksech uměleckou sklárnu, ve které vznikaly kopie historického skla vyráběné podle muzejních originálů. Nakonec se však začal věnovat plně jen psaní, protože lidé o jeho knížky měli čím dál větší zájem.

Mezi bestselery se zařadily nejen jeho detektivní příběhy odehrávající se v minulosti, ale i velké ságy jako Přemyslovská epopej a Husitská epopej. Nyní se čím dál častěji vyjadřuje k aktuálním tématům, je zván na četné besedy a rozhovory.

Jak využívá svých zkušeností historika při komentování aktuálních jevů?
„O panovnících a o tom, jak by měli vládnout, se vedly a vedou diskuse neustále. Je to téma složité a proto se na tento fenomén podívejme ze specifického úhlu pohledu. Každý panovník se totiž snaží lidu vnutit představu, že má takové kvality, které ho opravňují vládnout.“

Které to například jsou?
„První vlastností panovníka je, že má vždycky pravdu. Na toto téma existuje okřídlený vtip, který jsem si dovolil nepatrně aktualizovat: V rámci zjednodušování pravidel připravila Evropská unie novou ústavu. Má jen dva články. Článek jedna zní – Brusel má vždycky pravdu. Článek dva zní – Nemá-li Brusel pravdu, platí článek číslo jedna.“

Takže takové a mnoho dalších názorů a postřehů nyní shrnul ve své nejnovější knize, kterou vydalo nakladatelství Moba.

knihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%