Patnáctka patří spolkům
Statrosta Městské části Praha 15 při křtu nové knihy

Patnáctka patří spolkům

21. 9. 2018

Většina pražských městských částí začala po roce 1989 oživovat činnost spolků na svém území. K těm nejaktivnějšším bezesporu patří patnáctá, zahrnující Horní Měcholupy a Hostivař.

Zdejší starosta Milan Wenzl vzal podporu práce s lidmi opravdu vážně. Prosadil vznik Spolkového domu v němž se mohou setkávat členové různých sdružení a organizací tého části Prahy.Starosta je již více než patnáct let spoluzakladatelem Společnosti Antonína Švehly.

Rodák z Hostivaře, který byl naším ministerským předsedou v letech 1922-1929, je ostatně pro současného starostu patnáctky velkým politickým vzorem. Prvorepublikový premiér si jasně uvědomoval význam soužití lidí a nutnost porozumění. Tomu, stejně tak jako dnes, napomáhalo zapojení lidí do života spolků a různých organizací.

Pro patnáctku je pýchou, že zde působí baráčnický spolek, jehož cílem zůstává uchování lidových zvyků, lidové tvořivosti a hrdost na české kořeny. Není bez zajímavosti, že se k baráčníkům hlásí herec Jan Kačer, který je častým návštěvníkem společenských setkání Prahy 15.

Nejúspěšnější  je uskupení aktivních seniorů, které má na 200 členů. Ti se mohou zapojit do různých kroužků. Ať už je to turistický, pěvecký, počítačový čí kroužek vaření. Také sportují, zúčastňují se seniorských sportovních her i na mezinárodní úrovni. Starosta Wenzl mezi ně často zve například fotbalisty Antonína Panenku či Karola Dobiáše.

Senioři mají jedinečnou kroniku v níž popisují, co vše se jim podařilo. Výčet spolkové činnosti by nebyl úplný bez zmínky o dobrovolných hasičích, sportovním klubu SK Olympia, v němž mohou sportovat i hendikepovaní.

O tom co vás může inspirovat se dozvíte v nové publikaci autorů Simony Fořtové a Richarda Koníčka nazvané Život patnácky. Publikaci najdete v běžné distribuční síti a na www.kosmas.cz    

 

Božena Hažovápro portál i60

města a obce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%