3 jednoduché změny, které vám usnadní údržbu rekreačního objektu
Chalupa vyžaduje neustálou péči.

3 jednoduché změny, které vám usnadní údržbu rekreačního objektu

30. 9. 2018

Chalupa, zahradní domek nebo rekreační statek poskytují úžasný prostor pro relaxaci, sportovní i hobby vyžití a odpočinek od rušného velkoměsta. Zároveň je s nimi hodně práce. Je třeba tam pravidelně jezdit, udržovat je a samozřejmě platit jejich energetickou spotřebu. Přečtěte si naše tipy, které vám některé starosti ušetří.

Využijte dešťovou vodu

Nemusíte zasahovat do stavby ani najímat stavební firmu, i přesto můžete využívat dešťovou vodu. Stačí pořídit jeden nebo více nádrží na dešťovou vodu, které můžete buď nechat stát nad zemí nebo nechat umístit pod zem a začít vodu sbírat. Využijete ji nejen na zalévání zahrady, ale na nejrůznější čištění a mytí exteriéru i interiéru, případně na splachování či praní. Ušetříte tímto způsobem za spotřebu vody a získáte navíc větší soběstačnost v případě poruch či odstávek.

Vyměňte okna

Mnoho rekreačních objektů je poměrně starých a své kouzlo si zachovávají především tím, jak jsou zachovalé. Jejich kouzlo jim ale nemusíte sebrat ani výměnou oken a dveří, naopak můžete pomocí ní zvýšit hodnotu objektu a efektivitu práce s energiemi. Kvalitní plastová okna jsou navíc opatřená bezpečnostním systémem, několikavrstvým sklem a speciálně ošetřena proti přírodním vlivům. V současné době si navíc můžete vybrat ze široké palety barevných nátěrů, takže i plastová okna mohou správně dotvářet styl celého objektu.

Vylepšení osvětlení

Za velkými výsledky stojí většinou malé změny. Takovou malou změnou, která vám ulehčí provoz chalupy či rekreačního domku, může být výměna žárovek a svítidel za úspornější. LED lustry do kuchyně, stmívatelné lampy do ložnice a do obýváku zajistí příjemnější prostředí v interiéru i nižší výdaje za energie. Správně umístěné světlo vás také může ušetřit bezpečnostních rizik, která jsou s chalupami často spojená. Nad vchod můžete umístit lampu s čidlem, které světlo automaticky sepne, pokud zaznamená pohyb. I takový detail může zloděje odradit a ochránit tak vaše cennosti.

chaty a chalupy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%